افغانستان، آغاز زود هنگام اما تکرارى آزمون قدرت

صف آرايی اسلام گرايان در برابر کرزای

هفته نامه "پيام مجاهد" ارگان مطبوعاتی "مجاهدين افغانستان" در شماره اخير خود در سرمقاله خود نوشت: در نشست سران جبهه متحد ملی درباره "قطع همکارى سياسی با آقاى کرزاى"، "بحث روى نامزد جديد در برابر کرزاى" و "تلاش براى تشکيل سازمان جديد سياسی" گفت وگو شده است

• از مجموع جناحهاى درون حاکميت در افغانستان، جريان سلطنت طلب اکنون خود را شکسته خورده و بی آينده می بيند. مجله اشپيگل اخيرا از تصميم "محمدظاهر" شاه پيشين افغانستان براى ترک و تبعيد دوباره خود به شهر "رم" ايتاليا خبر داد

 

خيرالله شفيعی – ايرنا - کابل

چهارشنبه ۱۶ ميزان ۱۳۸۲ – ۸ اکتبر ۲۰۰۳

پس از يک دوره ۲۲ ماهه ائتلاف سياسی بين گروه هاى مجاهدين، سلطنت طلبان، تکنوکراتها و افرادى که هويت شفاف سياسی در افغانستان ندارند، اکنون شاهد آغاز زود هنگام اما تکرارى آزمون قدرتنمايی افراد شاخص اين ائتلاف به ويژه رهبران مجاهدين و "حامد کرزاى" رييس دولت انتقالی افغانستان هستيم.

در حالی که کرزاى در سفر نيمه رسمی ، نيمه تفريحی خود به دو قاره آمريکا به سر می برد، رهبران مجاهدين اواسط هفته گذشته به کابل فراخوانده شدند تا در برابر يکه تازيهاى اخير رييس دولت در  کاهش و حتی خلع اختيارات برخی از آنان و آنچه که حرکت خزنده حذف مجاهدين ناميده می شد، چاره انديشی کنند، خودى نشان دهند و در صورت امکان طرحی نو دراندازند.

تصميمات يک ماه اخير کرزاى ازجمله سلب صلاحيت چهار معاون خويش، تغييرات جديد در وزارت دفاع، برکنارى ژنرال "عبدالرشيد دوستم" از معاونت وزير دفاع، برکنارى "محمد اسماعيلخان" والی هرات از فرماندهی لشگر چهار اين منطقه، موج حملات تبليغاتی سياسی و رسانه اى و ... همگی نشانه هايی از اين حرکت خزنده و بعضا صريح ارزيابی می شد تا اين فراخوان براى چاره انديشی موجه جلوه کند.

در اين نشست، برهان الدين ربانی، عبدالرسول سياف، محمدقاسم فهيم، محمد يونس قانونی، ژنرال عبدالرشيد دوستم، ژنرال عطا محمد، محمد اسماعيلخان و برخی ديگر از سران و رهبران مجاهدين حضور داشتند.

اگر چه به طور رسمی موضوع، تصميمها و نتايج اين نشست سرى و پشت درهاى بسته مجاهدين هرگز اعلام نشد، اما هفته نامه "پيام مجاهد" ارگان مطبوعاتی "مجاهدين افغانستان" در شماره اخير خود در سرمقاله خود نوشت: در نشست سران جبهه متحد ملی درباره "قطع همکارى سياسی با آقاى کرزاى"، "بحث روى نامزد جديد در برابر کرزاى" و "تلاش براى تشکيل سازمان جديد سياسی" گفت وگو شده است .

اين نشريه نوشت: تصميمات يک ماه اخير کرزاى، جبهه متحد ملی متشکل از رهبران و شخصيت هاى ارشد مجاهدين را به اتخاذ راهبردهاى تازه و تجديدنظر در اتحاد خود با کرزاى وادار کرده است.

متعاقب اين نوشته ، ژنرال "عطامحمد" فرمانده لشگر هفت مزارشريف و  نماينده "حزب جمعيت اسلامی افغانستان" در شمال اين کشور نيز اعلام کرد: "به دليل برخی تهديدها و جنگ هاى گسترده تبليغاتی، مجاهدين افغانستان که بيشترين نقش را در سرنگونی رژيم طالبان و نابودکردن لانه هاى تروريست هاى

القاعده داشتند، نگران آينده و تبليغات سوء عليه خود هستند".

وى، تاييد کرد که تشکيل نشست اخير فرماندهان و شخصيتهاى ارشد جبهه متحد اسلامی افغانستان نيز با محوريت اين موضوع انجام گرفته است.

عطامحمد، با بيان اينکه تبليغات گسترده و دشمنی عليه مجاهدين در افغانستان جريان دارد، گفت: تمام جرايد، روزنامه ها، راديوها و حتی به نام حقوق بشر عليه مجاهدينی که طالبان و القاعده را شکست دادند، تبليغات می کنند تا آنان را از صحنه خارج کنند.

تصميمهاى اين نشست با اعلام آمادگی ربانی براى نامزدى پست رياست جمهورى در انتخابات آينده افغانستان آشکارتر و وارد ابعاد وسيع ترى شد.

"محمد صديق چکرى" سخنگوى حزب جمعيت اسلامی افغانستان و وزير پيشين قبايل و سرحدات افغانستان روز يکشنبه گفت: نامزد اين حزب براى احراز کرسی رياست جمهورى آينده افغانستان ربانی است.

وى گفت: اقدام هاى رييس دولت، مجاهدين افغانستان را با نوعی بی سرنوشتی مواجه ساخته است و براى تغيير اين وضعيت از کرزاى خواستار تجديدنظر هستيم.

به دنبال اين تحرک ها، رييس دولت افغانستان پس از بازگشت از سفر آمريکا، کانادا و انگليس به کابل، بلافاصله ابتدا يک واکنش خونسردانه و سپس در يک کنفرانس مطبوعاتی واکنشی خشمگينانه از خود نشان داد.

وى در اولين واکنش به تشکيل نشست محرمانه مجاهدين اين کشور گفت: "دمکراسی و آزادى سياسی ايجاب می کند که هر فرد و گروهی دست به ائتلاف سياسی بزند و به همين دليل با تصميم جديد متحدان خود مشکلی ندارد و اقدام آنان را ارج می نهد".

اما اين خونسردى طولی نکشيد و وى، با فراخوان خبرنگاران داخلی و خارجی به کاخ خود در جمع آنان اعلام کرد: "در حکومت آينده افغانستان با کسی ائتلاف نخواهد کرد و با حکومت ائتلافی در اين کشور مخالف است".

رييس دولت انتقالی افغانستان به طور صريح گفت: "از آنجايی که حکومت ائتلافی تاکنون در اين کشور موفق نبوده و کشور را به ويرانی کشانده با کسی ائتلاف نخواهد کرد".

وى، همچنين نشست سران جبهه متحد در کابل در غياب وى را به انتقاد گرفت و اظهار داشت: "در اين چند روز که شما در کابل مشکلاتی را می ديديد، ناشی از اصلاحات و ائتلاف ما بود".

اين اظهارات، موجب شد تا موج تنش ها ميان طرفين بالا گيرد و طرف هاى خارجی ذيدخل در افغانستان به ويژه آمريکا براى کاستن از آن به طور علنی وارد عمل شوند.

ديدار "زلمی خليلزاد" نماينده ويژه "جورج بوش" رييس جمهورى آمريکا و سفير پيشنهادى وى براى افغانستان در سه روز اخير با کرزاى، فهيم و برخی ديگر از افراد موثر در صحنه سياسی افغانستان که همگی در پشت درهاى بسته انجام گرفته است، ناشی از همين نگرانی و شاهدى از تلاش براى رفع تنش ها ارزيابی می شود.

در حالی که توقع می رفت، رهبرى جبهه متحد ملی افغانستان به حملات لفظی آقاى کرزاى پاسخ مشابه دهد، اما سخنان آرام "محمد قاسم فهيم" شخص اول اجرايی جبهه متحد و همچنين اعلام صرف نظر ربانی براى نامزدى انتخابات، به ظاهر نشان از يک عقب نشينی آشکار، اما در اصل نشان از يک توافق جديد و نتيجه دادن رايزنی هاى پشت پرده داشته است.

فهيم در کنفرانس مطبوعاتی واکنشی روز دوشنبه خود در حالی که "عبدالحفيظ منصور" نويسنده جنجال برانگيز "پيام مجاهد" خشمگينانه وى را می نگريست و در ميانه کنفرانس، آن را ترک کرد، هرگونه جبهه گيرى عليه کرزاى و شکاف در درون دولت انتقالی اين کشور را تکذيب کرد و گفت: در نشست سران مجاهدين در کابل تنها پيرامون مسايل ملی، تداوم ثبات و امور مربوط به مردم بحث شد.

وى گفت: "به شما اطمينان می دهم که در نشست مصلحتی سران مجاهدين تصميم يا بحثی درباره نامزدى آينده رياست جمهورى گرفته نشده است".

وزير دفاع افغانستان همچنين گفت: آن چه که هفته نامه پيام مجاهد و سخنگوى حزب جمعيت اسلامی افغانستان درباره نامزدى ربانی براى رياست جمهورى دوره آينده گفته اند، حق و نظر شخصی آنان بوده است و مسوولان جهادى در نشست خود در اين باره بحث نکرده و تصميمی نگرفتند.

وى گفت: متعهد هستيم تا زمان انتخابات از هر نوع بی ثباتی و حالتی که اوضاع را به بيراهه بکشاند، جلوگيرى کنيم و انتخابات بايد در زمان معين برگزار شود.

مارشال فهيم، در خصوص اينکه آيا مجاهدين در انتخابات خرداد ماه آينده از نامزدى کرزاى حمايت خواهند کرد؟ گفت: تا برگزارى انتخابات وقت زيادى باقی مانده و اظهار نظر و تصميم گيرى در اين باره زود هنگام است.

تحولات يک هفته اخير و اظهارنظرهاى دو جناح عمده دولت ائتلافی افغانستان نشان می دهد که با نزديک شدن به زمان انتخابات، قطعا شاهد رقابت ها و جنگ هاى تبليغاتی گسترده اى در صحنه سياسی افغانستان خواهيم بود که اگر در سطح يک رقابت سالم سياسی با لحاظ کردن منافع، مصالح و امنيت ملی اين کشور انجام گيرد، افغانستان در گزينش "گفت وگو" و "تعامل" به جاى "تفنگ" و "تهاجم" موفق بوده است.

از مجموع جناحهاى درون حاکميت در افغانستان، جريان سلطنت طلب اکنون خود را شکسته خورده و بی آينده می بيند. مجله اشپيگل اخيرا از تصميم "محمدظاهر" شاه پيشين افغانستان براى ترک و تبعيد دوباره خود به شهر "رم" ايتاليا به دليل نداشتن جايگاه سياسی در قانون اساسی جديد و نظام  سياسی آينده افغانستان خبر داد.

هر چند اين خبر از سوى دفتر وى تکذيب شد، اما واقعيت اين است که اين جريان نه با اقبال عمومی و نه با عنايت دست اندرکاران تدوين قانون اساسی و نظام سياسی آتی افغانستان مواجه شده است. جريان بی هويت سياسی درون حکومت نيز سرنوشتی شايد تلخ تر از اين دارد.

بنابر اين، به نظر می رسد که صف آرايی اخير دو جناح عمده درون حکومت افغانستان با شفافيت و حدت و شدت بيشترى تا زمان برگزارى انتخابات ادامه خواهد يافت و باز هم شاهد حضور گروه هاى ميانجی پرمشغله اى در اين زمينه خواهيم بود.



بالا

بعدی * صفحة دری * بازگشت