از هـــــــــــــفــــت گــــــــــــوشــــــــــه جـــــــــهــــــــــــان

از همشهری

اثرات جنگ بر حيات وحش

جنگ هاي شديد داخلي در قاره آفريقا به ويژه  در دهه نود ميلادي خسارات قابل توجهي به اكوسيستم جنگلي و حيات وحش اين قاره وارد كرد. آثار و عواقب ناگوار اين جنگ ها به ويژه در كشور رواندا و جنگل هاي آن قابل مشاهده است. ده ها گوريل كه از گونه هاي
در حال انقراض جهان است، در جريان كشانده شدن دامنه جنگ به جنگل هاي رواندا قتل عام شدند و بسياري از حيوانات وحشي و   پرندگان از جنگل كوچ كردند. ضربه ناشي از جنگ بر حيات وحش رواندا به حدي است كه امروزه علي رغم ثبات اوضاع و بازگشت آرامش به كشور و جنگل ها هنوز بسياري از حيوانات به آشيانه هاي خود بازنگشته اند.

ممنوعيت ۱۶ نوع آفت كش
طبق اعلام منابع محيط زيست سازمان ملل متحد، پيمان ممنوعيت توليد و بهره برداري از ۱۶ آفت كش و موادشيميايي خطرناك براي محيط زيست از ۲۳ اكتبر (اول آبان) به اجرا درمي آيد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از ژنو، ۳۵ كشور و جامعه اروپايي اين پيمان را تحت عنوان «پيمان آلاينده هاي پايا» در شهر «آروس»،  دانمارك در ژوئن ۱۹۹۸ ميلادي امضا كرده اند. به موجب اين پيمان توليد مصرف يازده نوع آفت كش، دو ماده شيميايي صنعتي و سه فرآورده جانبي آلاينده ممنوع شده است.
اين مواد شامل آلدرين، كلردين، كلرديكن، دايلدرين، اندرين، هگزابروموفنيل، مايركسن و توگزافين است.
اين پيمان هرگونه بهره برداري از موادي مانند د.د.ت، هپتاكلر و هگزاكلرو بنزن را به كلي محدود ساخته است. هدف نهايي حذف اين مواد است كه به گفته دانشمندان در
زاد و ولد انسان اثرات منفي داشته و رشد جسمي و عصبي كودكان را مختل مي كند.

 

نفتكش هاي قديمي خطر زيست محيطي
در پي وقوع چند حادثه زيانبار زيست محيطي بر اثر نشت نفت در آب درياها و اقيانوس ها، اتحاديه اروپا رفت و آمد نفتكش هاي فاقد ايمني لازم به آب هاي اين قاره را ممنوع كرد. اتحاديه اروپا همچنين به روسيه هشدار داده است كه نفتكش هاي قديمي و فرسوده را مورد استفاده قرار ندهد. مقامات اتحاديه اروپا در پي آنند تا اين تصميم تازه خود را به يك پيمان جهاني تبديل كنند.
رفت و آمد نفتكش ها در آب هاي جهان در طول سه دهه اخير با حوادث گوناگون، نشت نفت و حتي فجايع زيست محيطي همراه بوده است.

 

مرگ ماهي ها در درياچه بزرگ
بر پايه تازه ترين تحقيقات درباره درياچه تانگانيكا، در قاره آفريقا، افزايش حرارت كره زمين باعث تحولات زيانبار در اين درياچه شده و نسل ماهي هاي آن را كه منبع غذايي مهمي براي هزاران آفريقايي است در معرض تهديد جدي قرار داده است. طبق اين پژوهش، كاهش باران و كاستي گرفتن آب در سفره هاي زيرزميني و چشمه ها و آبخوان ها، ميزان ورودي آب به اين درياچه مهم را به حداقل ممكن رسانده است. افزايش غلظت آب و رشد ناموزون خزه ها، باعث مرگ و مير ماهيان در اين منبع مهم آب شيرين جهان شده است. تانگانيكا دومين درياچه بزرگ آب شيرين در كره زمين است و سالانه ۲۰۰ هزار تن ماهي در آن توليد مي شود كه منبع غذايي مهمي براي مردم آفريقا است.
اين دومين گزارش هشداردهنده منابع محيط زيست سازمان ملل متحد در مورد يكي از بزرگ ترين درياچه هاي آب شيرين جهان است. در گزارش نخست كه سه ماه پيش انتشار يافت، اعلام شده بود كه افزايش دماي زمين در نتيجه انباشت گازهاي گلخانه اي از عوامل اصلي بروز مشكلات زيست محيطي در اين درياچه است.

سپر ازن به طور كامل ترميم مي شود

نوشته حاضر، مقدمه اي از پروژه تحقيقاتي درباره ساخت سيستم هاي تهويه مطبوع با استفاده از مبردهاي جديد موسوم به گازهاي محافظ لايه ازن است. با توجه
به رشد روزافزون ساختمان سازي و انبوه سازي در كشور استفاده از سيستم هاي تهويه مطبوع از جمله انواع چيلرها مورد توجه قرار گرفته است.در همين راستا و نيز با توجه به هشدارهاي مجامع جهاني محيط زيست مبني بر
عدم استفاده از گازهاي مخرب
لايه ازن، سيستم هاي تهويه مطبوع رايج در تمام دنيا كه از جمله عمده ترين مصرف كننده هاي گازهاي مخرب لايه ازن هستند، با دستگاه هاي جديد محافظ لايه ازن جايگزين مي شوند.
مقاله حاضر، به عنوان مقدمه اي به عنوان معرفي
لايه ازن و علل و عوامل تخريب آن طي سال هاي اخير، ارايه شده است كه خلاصه اي از مطالب مربوط به اين موضوع در شبكه هاي مختلف اينترنتي از جمله سايت اختصاصي اداره محيط زيست سازمان ملل متحد است.
ريشه كلمه ازن از لغت يوناني
Ozein به معناي استشمام كردن است. ازن گازيست آبي رنگ و سوزناك كه از تقطير مخلوط اكسيژن و ازن (۰۲- ۰۳) به دست مي آيد. اين گاز در صورت متراكم شدن به مايعي آبي رنگ كه قابليت انفجار بسيار بالايي دارد، تبديل مي شود.
لايه ازن در ۳۰ كيلومتري سطح كره زمين، از تجزيه مولكول هاي اكسيژن توسط اشعه ماوراءبنفش خورشيد به دو اتم اكسيژن و تركيب با مولكول اكسيژن به صورت مولكول
O3 (ازن) به وجود مي آيد. اين لايه ۲۰ كيلومتر ضخامت داشته و قابليت جذب اشعه ماوراءبنفش خورشيد را داراست. فشارهوا در لايه ازن بسيار كم است به طوري كه در صورت فشرده شدن اين لايه تا فشار يك اتمسفر (فشار هواي اطراف كره زمين) ضخامت اين لايه به حدود ۳ ميلي متر خواهد رسيد.
در سال ۱۹۷۰، اولين مـطـالعـات و تـحـقيـقات درباره تركـيـبات شــمـيـايي مـوسوم به
CFC chlorofluorocarbons)) انجام شد. پس از انجام اين مطالعات معلوم شد كه اين تركيبات باعث تخريب جدي لايه استراتوسفر جو (لايه بالايي اتمسفر) يا لايه ازن مي شوند. مصرف عمده اين گازها در وسايل خنك كننده و تهويه مطبوع، فوم ها و اسپري ها است.
با توجه به معادلات شيميايي، كلر با يك مولكول ازن تركيب و تشكيل اكسيد كلر و اكسيژن مي كند. با تركيب دو اتم اكسيد كلر و تابش اشعه خورشيد، در نهايت اكسيژن به وجود مي آيد. با توجه به نتيجه حاصل از اين واكنش ها، همان طور كه مشاهده مي شود، دو مولكول ازن به سه مولكول اكسيژن
تبديل مي شوند. اين عمل باعث از بين رفتن ازن يا به اصطلاح تخريب لايه ازن مي شود. ازن توانايي جذب اشعه  ماوراء بنفش خورشيد را داراست كه اكسيژن فاقد اين خاصيت است.
بيشترين ميزان تخريب لايه ازن در نيمكره جنوبي كره زمين خصوصاً قطب جنوب گزارش شده است كه دليل آن
كمتر بودن ضخامت اين لايه نسبت به بقيه نقاط كره زمين است. كاهش ضخامت لايه ازن باعث انتشار اشعه ماوراء بنفش خورشيد مي شود. اشعه
UV يا ماورا ي بنفش خطري جدي براي موجودات زنده محسوب مي شود، به طوري كه در انسان باعث ابتلا به سرطان پوست و آب مرواريد شده و از رشد گياهان جلوگيري مي كند.
به عنوان مثال، طي مطالعات انجام شده، تخريب
لايه ازن در قطب شمال، اثر مستقيم بر اكوسيستم اين منطقه دارد، به طوري كه تابش مقدار بسيار كم از اشعه  ماوراي بنفش بر روي موجودات زنده بسيار ريز در آب مانند فيتوپلانگتون ها، زوپلانگتون ها و كريل ها (موجودات بسيار ريز شبيه ميگوها) تاثير مستقيم داشته و باعث از بين رفتن آنها مي شود. اين موجودات غذاي پنگوئن ها محسوب مي شوند.
كلروفلوروكربن ها تركيبي از كربن به صورت
cf2clzيا cfcl3 هستند كه به فرئون ها معروفند. از اين گازها به عنوان حلال در صنايع  الكترونيكي، ساخت فوم و اسپري ها، آتش خاموش كن ها و حلال هاي خشك شويي و نيز به عنوان گاز مبرد در سيستم هاي خنك كننده و تهويه مطبوع استفاده مي شود. كلروفلوروكربن ها، با هيچ يك از گازهاي موجود در لايه تروپوسفر (نزديك به سطح زمين) تركيب نمي شوند و بسيار ماندگار هستند، به طوري كه ۶ تا ۸ سال طول مي كشد تا به لايه بالايي اتمسفر (لايه ازن) برسند.با توجه به نمودار فوق بيشترين ميزان تخريب لايه ازن توسط متصاعد شدن گازهاي موجود در اسپري ها و فوم ها انجام گرفته است.
در سال ۱۹۷۷ آژانس بين المللي حفاظت محيط زيست استفاده از گازهاي مخرب ازن را در اسپري ها ممنوع اعلام كرد. در سال ۱۹۸۷ ، ۳۵ كشور جهان، پروتكل مونترال مبني بر عدم استفاده از گازهاي مخرب لايه ازن را امضا كردند. ايران نيز يكي از كشورهاي امضا كننده اين قرارداد است.
بعد از امضاي اين پروتكل، دولت ها و شركت هاي سازنده اين گازها، شروع به تعويض و جايگزيني سيستم هاي قديمي با گازهاي جديد كردند. مبردهاي محافظ لايه ازن، از اين نوع گازها هستند كه در صنعت تهويه مطبوع مورد استفاده قرار مي گيرند. اين مبردهاي جديد هيچ گونه ضرري بر لايه ازن ندارند و تركيب آنها مخلوطي از چند گاز مختلف است.
طبق پيش بيني دانشمندان، در صورت عدم استفاده از
CFC ها، لايه ازن طي ۱۵ تا ۴۵ سال آينده به طور كامل ترميم خواهد شد كه اين مهم نياز به مساعدت و همكاري همه دولت ها و صنايع مربوط در سراسر دنيا دارد.

رهبر فرقه آئوم به اعدام محكوم شد

يك پزشك ژاپني كه قبلاً رهبري فرقه آئوم را در ژاپن به عهده داشت، به خاطر استفاده از گاز سمي سارين (گاز فلج كننده اعصاب) در متروي يوكوهاما در مارس سال ۱۹۹۵ كه باعث كشته شدن ده ها تن شد، به اعدام محكوم شد.
پايگاه اينترنتي سي.ان.ان در گزارش ديروز گفت: وي پيش از آن نيز در مرگ ۷ تن ديگر دست داشت.
بنابراين گزارش طبق راي دادگاه توكيو كه روز چهارشنبه گذشته صادر شد، قرار است اين شخص كه توموماسا ناكاگاوا نام داشته و ۴۱ ساله است، به خاطر تهيه گاز سارين كه در مترو از آن استفاده شد به دار مجازات آويخته شود.
وي دهمين نفر از پيروان فرقه «آئوم شينيري كايو» است كه به مرگ محكوم مي شود.بر اثر انتشار گاز سمي سارين (گاز فلج كننده اعصاب) كه در فروردين سال ۷۴ در چند خط مركزي متروي توكيو پخش شد، ۱۲ تن كشته و بيش از ۵ هزار نفر ديگر مسموم شدند.

شكايت نماينده اخراجي حزب كارگر
جورج گالووي نماينده ضد جنگ حزب كارگر انگليس كه هفته گذشته از اين حزب اخراج شد اعلام كرده است كه عليه اين تصميم حزب به دادگاه شكايت مي كند.
وي تاكيد كرد كه قصد ندارد در حال حاضر از سمت نمايندگي مجلس عوام استعفا دهد.
گالووي پنجشنبه هفته گذشته پس از حدود پنج ماه تعليق عضويتش در حزب كارگر با راي كميته ملي انتخاباتي اين حزب بالاخره از عضويت در حزب كارگر به طور كلي اخراج شد.وي كه هم اكنون نماينده حوزه انتخابيه «كلوين» منطقه «گلاسكو» اسكاتلند است گفت كه در انتخابات ماه ژوئن سال آينده با همكاري گروه هاي ضد جنگ، گروه هاي چپ، مسلمانان و همه آنهايي كه با سياست هاي حزب كارگر نوين توني بلر مخالفند تلاش  خواهد كرد تا كرسي هاي اروپايي به دست نامزدهاي حزب كارگر نيفتد.

درخواست نمايندگان كنگره آمريكا براي برخورد با ژنرال بويكن
۱۷ تن از نمايندگان كنگره آمريكا با ارايه طرح پيشنهادي به جورج بوش رييس جمهوري آمريكا، خواستار مجازات و بركناري ژنرال بويكن به دليل اظهارات ضداسلامي وي شدند.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره جان كونرز نماينده حزب دموكرات كنگره از رييس كميته قانونگذاري مجلس نمايندگان آمريكا خواست به اين مسئله رسيدگي كند.
جان كونرز در سخناني در اين باره گفت كه نمايندگان كنگره بايد نسبت به اظهارات تنش آفرين و مكرر ژنرال بويكن كه ملبس به لباس نظامي آن را بيان كرد، ابراز نارضايتي كنند.
وي با قرائت مقاطعي از اين اظهارات جنجال آفرين در برابر نمايندگان كنگره گفت كه بيان چنين اظهاراتي آسيب هاي جدي به تلاش هاي آمريكا براي نزديك شدن به دوستان خود در خاورميانه به ويژه در عراق و جامعه اسلامي در جهان وارد مي كند.وي افزود: اين گونه اظهارات همچنين از متحد كردن تلاش هاي ضد تروريستي آمريكا مي كاهد.ژنرال بويكن در اظهارات ضد اسلامي خود گفته بود: دشمن روحي ما سركوب نخواهد شد مگر اين كه ما به نام مسيح به جنگ او برويم، البته خداوند ما يك خداوند واقعي است و مسلمانان به دليل مسيحي بودن مردم آمريكا از اين كشور متنفرند.

يو.اس.اي.تودي: بوش در سراشيبي
روزنامه يواس اي تودي در شماره روز چهارشنبه خود نوشت: افزايش هزينه ها و تلفات جنگ در عراق، حمايت از جنگ و اطمينان به جورج بوش رييس جمهوري آمريكا را كاهش داده است.
يواس اي تودي در گزارشي با اعلام اين مطلب مي نويسد: پنتاگون روز سه شنبه گفت كه از اول ماه مي (۱۱ ارديبهشت) ـ روزي كه رييس جمهوري پايان عمليات عمده را در عراق اعلام كرد ـ تاكنون يكصدو۱۵ نفر از نيروهاي آمريكايي در عراق كشته شده اند كه اين رقم از يكصدو ۱۴ نفري كه در طول جنگ كشته شده اند تجاوز كرده است.
يواس اي تودي افزود: اگرچه مردان به طور كلي بيشتر از زنان از عمليات نظامي حمايت مي كنند اين كاهش حمايت در ميان مردان بيشتر از زنان بوده است.

اين كاهش در ميان افراد ۶۵ سال به بالا در مقايسه با افراد زير ۳۰ سال كه گروه هاي سني اي را تشكيل مي دهند كه بيشترين لطمات جنگ را تحمل مي كنند بيشتر است. ميانگين سني نيروهاي آمريكايي كه در حملات عراق كشته شده اند ۲۷ سال است.
اين روزنامه نوشت: در نظرسنجي پاييز امسال ۸۳ درصد از جمهوري خواهان گفتند كه عراق ارزش جنگيدن داشت كه اين رقم با ۴۹ درصد در ميان افراد مستقل و ۲۵ درصد در ميان دموكرات ها قابل مقايسه است.
يواس اي تودي نوشت: عراق عناوين اصلي خبرها را تشكيل مي دهد و از ۱۵ سؤالي كه از رييس جمهوري در كنفرانس خبري روز سه شنبه (گذشته) پرسيده شد، ۱۲ سؤال درباره عراق بود، پنج سؤال درباره موضوعات ديگر مطرح شد و هيچ سؤالي از وضعيت اقتصادي مطرح نشد.
اين روزنامه براساس تحليل از نظرسنجي هاي خود كه از ۴۶۶۷ آمريكايي در چند ماه گذشته به عمل آمده است نوشت: جاي تعجب نيست كه ميزان حمايت از جنگ در ميان دموكرات ها ۳۰ واحد و ۲۱ واحد در ميان ليبرال ها كاهش داشته است. مخالفت با جنگ به موضوعي بالقوه در مسابقه نامزدهاي حزب دموكرات  تبديل شده است.
آنچه كه غيرمنتظره بود كاهش ۲۱ واحدي حمايت از جنگ در ميان مردان در مقايسه با ۱۶ واحد در ميان زنان بود و اين علامت خطري براي جمهوري خواهاني به شمار مي رود كه از مدت ها قبل بر روي مردان به عنوان اساس حمايت خود محاسبه كرده اند. با اين حال ۵۵ درصد از مردان مي گويند كه عراق ارزش جنگيدن را داشت كه اين با ۵۰ درصد ميزان حمايت از جنگ در ميان زنان قابل مقايسه است.


بالا

بعدی *** صفحة دری * بازگشت