پوتين می خواهد تزار شود

 

از روزنامه شرق

 

پارلمان روسيه روز پنج شنبه راي  گيري در مورد طرحي را در دستور كار خود قرار داد كه در صورت موافقت قانونگذاران روسيه با آن هر دوره رياست جمهوري در اين كشور از ۴ سال به ۷ سال ارتقا پيدا خواهد كرد. نكته جالب در مورد اين طرح اين است كه ولاديمير پوتين، رئيس جمهور فعلي روسيه با تصويب چنين قانوني مخالفت كرده است. اين در حالي است كه تلاش طرفداران پوتين براي ادامه زمامداري وي پس از اتمام دور دوم رياست جمهوري اش _ در صورت راي آوردن در انتخابات رياست جمهوري آتي در سال جاري _ تاكنون بر كسي پوشيده نبوده است. طرح جديد به رئيس جمهور روسيه اجازه مي دهد كه طي سه دوره متوالي در اين سمت باقي بماند.

بدين ترتيب با توجه به فضاي عمومي كشور روسيه و محبوبيت پوتين در ميان مردم اين كشور در صورت تصويب اين طرح وي احتمالاً قادر خواهد بود براي دور سوم نيز گوي سبقت را از ساير رقباي خود - رقباي تشريفاتي - ربوده و تا سال ۲۰۱۸ رئيس جمهور باشد. تلاش براي تصويب چنين طرحي براي اولين بار توسط برخي از قانونگذاران منطقه اي در سال ۲۰۰۲ آغاز شد، اما به دلايل مختلف به فرجام نرسيد. اين طرح اكنون درست يك ماه پيش از برگزاري انتخابات آتي رياست جمهوري روسيه بار ديگر در راس فعاليت هاي گروه طرفدار پوتين در پارلمان اين كشور قرار گرفته است. اين انتخابات قرار است ۱۴ مارس _ ۲۲ اسفند _ برگزار شود و گروه مذكور تلاش مي كند تا پيش از اين موعد حكومت پوتين را تا ۲۰ سال آينده تضمين كند. كميته اي كه نظارت بر موارد بحث در پارلمان روسيه را در دست دارد و راي گيري پيرامون اين طرح را در ماه جاري ميلادي در دستور كار اين پارلمان قرار داده است، اعلام كرده بود كه هر نوع پيشنهاد يا انتقاد نسبت به آن بايد تا قبل از روز پنج شنبه هفته گذشته ارائه شود. به عقيده برخي از تحليلگران امور سياسي روسيه اين موضوع نشان مي دهد كه گروه هاي طرفدار پوتين مصمم هستند تلاش نافرجام پيشين را براي سپردن زمام امور روسيه طي دو دهه آينده به عضو سابق كارگر به نتيجه برسانند. اما برخي ديگر معتقدند كه با توجه به احتمال زياد انتخاب پوتين براي يك دوره رياست جمهوري ديگر و مخالفت وي با اين تلاش، پارلمان تصميم گيري در اين مورد را به فرصتي ديگر موكول خواهد كرد.

ولاديمير پوتين، در واكنش به اين تلاش گفت كه با اين طرح مخالف است اما در عين حال دريافته است كه اشتياق به ايجاد كشوري باثبات تر طرفدارانش را براي ارائه چنين طرحي و تصويب آن در پارلمان ترغيب كرده است. وي تاكيد كرد كه اين عده توسط مردم حمايت مي شوند. رئيس جمهور روسيه در بخش ديگري از سخنانش نيز گفت كه اشتياق به داشتن كشوري باثبات نبايد به گونه اي باشد كه در اساس قانون اساسي روسيه خلل ايجاد كند.

بسياري از سياستمداران و مردم روسيه پوتين را دولتمردي بسيار توانا مي دانند. اقدامات و سياست هاي رئيس جمهور كنوني روسيه پس از پايان دوران زمامداري بوريس يلتسين مورد استقبال هر دو گروه فوق قرار گرفته است سياستمداران به طرح ها واقدامات پوتين نگاهي عميق تر داشته و به پيامد ها و نتايج آتي آنها نظر دارند از طرفي شخصيت پوتين به گونه اي است كه وجهه دولتمردان دوران جماهير شوروي و اقتدار آنان را به ياد آنان مي آورد. ماه گذشته ميلادي احمد قادرف، رئيس جمهور چچن كه از طرفداران باسابقه كرملين به حساب مي آيد و «ولاديمير ژيرينوفسكي» رهبر حزب «ملي گراي دموكراتيك ليبرال» از باقي ماندن ولاديمير پوتين در قدرت حمايت كرده و خواستار آن شدند كه وي رئيس جمهور مادام العمر روسيه شود.

هم اكنون حزب «روسيه متحد» در پارلمان با ۳۰۶ كرسي صاحب اكثريت است. رئيس اين حزب كه از احزاب طرفدار پوتين است، اكنون رياست اين پارلمان را بر عهده دارد. اين در حالي است كه وي نيز مخالفت خود را با هرگونه تغيير قانون اساسي اعلام كرده است. به عقيده وي هر نوع تلاش براي تمديد دوران زمامداري ولاديمير پوتين از طريق قانون اساسي روسيه و در آستانه برگزاري انتخابات مي تواند وجهه او را در ميان مردم كاهش دهد. با اين حال بسياري از اعضاي حزب متبوع وي در پارلمان با اين نظر موافق نيستند و در واقع همين موضوع باعث شده است كه «ولاديمير پليگين»، از اعضاي حزب روسيه متحد و رئيس كميته اي كه راي گيري براي طرح ها را در پارلمان روسيه برگزار مي كند، طرح جديد را در دستور كار قرار دهد. اما به هر حال با وجود مخالفت ولاديمير پوتين و رئيس اصلي ترين حزب طرفداري با طرح ۷ ساله شدن دوره رياست جمهوري را نمي توان بر عدم تمايل وي براي مادام العمر شدن تفسير كرد.

تقريباً از زمان روي كار آمدن پوتين طرفداران وي بارها خواستار تغيير قانون اساسي روسيه شدند، به گونه اي كه ماندن وي در قدرت پس از سال ۲۰۰۸ نيز تضمين شود. اين تمايل در روز هاي اخير با توجه به دامن گرفتن برخي از شبهات در زمينه راي نياوردن وي در انتخابات ماه مارس از سوي برخي از طرفدارانش، افزايش يافت. اما ياران نزديك پوتين با تكيه بر محبوبيت وي در اذهان عمومي اين پيش بيني ها را حدس و گمان هاي بي اساس دانسته و معتقدند كه اين سياستمدار پرطرفدار هنوز دوران شكوفايي اش آغاز نشده است و اگر قرار باشد قانون اساسي روسيه با سياست هاي وي همراه شود، بايد اين اقدام را در زماني مناسب تر از وضعيت كنوني كه كشور روسيه در آستانه انتخابات قرار داشته و فشار هاي بين المللي خاصي را در مورد غيرعادلانه برگزار شدن آن تحمل مي كند، انجام داد
.

 

 

حمله انتحاری زير پای مسکو

ساعت هشت و سي دقيقه روز جمعه انفجار مهيبي در يكي از قطارهاي متروي مسكو رخ داد كه منجر به كشته و زخمي شدن دست كم ۱۳۰ نفر از مسافران آن شد. در اين انفجار كه در شلوغ ترين ساعات روز انجام شده، حدود ۴۰ نفر كشته و ۱۰۰ نفر مجروح شده اند.

اين انفجار ساعت هشت و سي دقيقه بامداد به وقت محلي در واگن دوم يكي از قطارهاي خط متروي «ماسكوارتسكي» در بين ايستگاه هاي «پاولتسكايا» و «افتورز اوودسكايا» رخ داد. بمب هنگامي منفجر شد كه قطارداخل يك تونل زيرزميني بوده و باعث آتش سوزي گسترده در تونل مترو شده كه پس از چند ساعت توسط مأموران آتش نشاني خاموش شده است. به گزارش خبرگزاري «اينترفكس» صدها مسافر كه از حادثه جان سالم به در برده بودند توسط نيروهاي امداد از تونل و ايستگاه زيرزميني كه از دود انباشته شده بود خارج شدند و مورد مداوا قرار گرفتند.بلافاصله پس از اين انفجار «كيريل مازولين» سخنگوي پليس مسكو در محل حاضر شد و گفت: «اين يك حمله است شكي نيست كه اين يك حمله تروريستي است و احتمالاً يك حمله انتحاري است.» خبرگزاري ايتارتاس نيز گزارش داد سرويس امنيتي روسيه (
FBS) انفجار را «حمله تروريستي» خوانده است. در مدت كوتاهي پس از حادثه تدابير امنيتي شديدي در بيش از ۱۰۰ ايستگاه متروي مسكو براي پيشگيري از تكرار واقعه در نظر گرفته شده است. رويترز نيز به نقل از پليس روسيه احتمال داد انفجار حاصل يك حمله انتحاري بوده و عامل آن احتمالاً يك بمبگذار زن بوده است.

ساعاتي پس از انفجار «ولاديمير پوتين» كه از روز پنجشنبه ميزبان «الهام علي اف» رئيس جمهور آذربايجان است، پس از گفت وگو با علي اف، تروريسم را «طاعون قرن بيست و يكم» ذكر كرد ولي مشخصاً از حادثه متروي مسكو سخني به ميان نياورد،  علي اف نيز از اين حادثه به عنوان «يك تراژدي انساني» نام برد.به گزارش بي بي سي صحنه هاي فجيعي از وحشت و حيرت در اطراف محل حادثه شكل گرفت. تعداد زيادي از مسافران وحشت زده با سرو روي خونين و دست و پاي شكسته و لباس هاي دود گرفته سعي مي كردند خود را از ايستگاه خارج كنند و به هواي آزاد بيرون برسانند. بيش از ۵۰ آمبولانس در خارج از ايستگاه براي انتقال مجروحين به بيمارستان آماده بود و هليكوپترها نيز بر فراز محل حادثه به پرواز درآمدند. بيش از ۹ ميليون نفر در طول روز در شهر مسكو از قطارهاي زيرزميني استفاده مي كنند و انتظار مي رود انفجار اخير باعث ترس و وحشت فراوان در بين مردم اين شهر شود.

• عاملان انفجار

در صورت تأييد تروريستي بودن اين اقدام _ كه به احتمال فراوان همين طور است _ جدايي طلبان نظامي چچن اولين مظنونين مورد اتهام خواهند بود. بيش از ۱۸ ماه از اعلام پايان جنگ چچن توسط ولاديمير پوتين مي گذرد اما اتفاقاتي از اين دست زنگ خطر جنگ جديدي را براي روسيه به صدا درمي آورد. كارشناسان از «فلسطيني كردن» جنگ از جانب چچني ها خبر مي دهند و به ناتواني اسرائيل در مبارزه با فلسطيني ها اشاره مي كنند. اولين حملات انتحاري در ماه هاي ژوئن و جولاي سال ۲۰۰۰ انجام شد و پس از آن به اتفاقاتي معمولي و تكرار شونده تبديل شد:

- حمله به كابينه گروزني در پايان دسامبر سال ۲۰۰۲ با ۸۰ كشته.

- حمله اي دقيقاً شبيه انفجار قبلي در زنامنسكويا در شمال چچن در ماه مه ۲۰۰۳ با بيش از ۵۰ كشته.

- حمله به يك مراسم مذهبي در اواخر همان ماه در چچن، كه گفته مي شد در آن دو بمبگذار زن انتحاري قصد داشتند «احمد قادرف» رهبر طرفدار روسيه چچن را به قتل برسانند.

- حمله انتحاري ديگر با ماشين در ماه ژوئن كه يكي از ساختمان هاي سرويس امنيتي فدرال در گروزني و همچنين يك ساختمان دولتي محلي را ويران كرد.

- حمله انتحاري به اتوبوس حامل پرسنل نيروي هوايي نزديك موزدوك در اوستياي شمالي در ماه ژوئن.

- حمله دو زن به يك كنسرت راك در مسكو در ماه جولاي كه به كشته شدن ۱۵ نفر منجر شد.

- حمله با ماشين به يك بيمارستان نظامي در موزدوك در اول آگوست با بيش از ۵۰ كشته.

- حمله به يك قطار در منطقه استاوروپول در جنوب روسيه دردسامبر گذشته كه منجر به كشته شدن دست كم ۴۴ نفر شد.در مجموع حدود ۳۰۰ نفر در اين حملات كه بيشتر آنها توسط زنان چچني انجام شده است، كشته شده اند. گفته مي شود «شامل باسايف»، يكي از فرماندهان تندرو چچني كه از وي به عنوان طراح اصلي گروگانگيري در تئاتر مسكو در اكتبر سال ۲۰۰۲ نام برده مي شود، يك گروه كامل از زنان آماده حمله انتحاري در اختيار دارد.

• واكنش ها

بنابر آخرين خبرها ولاديمير پوتين در اولين اظهارنظر رسمي كه مشخصاً درباره انفجار روز گذشته اظهار شده، گفته است حوادثي نظير انفجار مترو براي كاهش محبوبيت او در انتخابات رياست جمهوري روسيه انجام مي شود. وي همچنين «اصلان مسخدوف»، رهبر شورشيان چچن را در اين حادثه مقصر دانسته است.

«بوريس گريزلوف» رئيس دوماي روسيه نيز همزمان با وقوع انفجار بر لزوم بازنگري در طرح هاي مبارزه با تروريسم و تأمين امنيت در اين كشور تأكيد كرد. وي خاطرنشان ساخت كه دادستان كل روسيه به زودي و به صورت رسمي علت وقوع انفجار را اعلام خواهد كرد. وي در پاسخ سئوالي مبني بر لزوم لغو قانون منع اعدام در روسيه با توجه به انفجار روز گذشته گفت: «در اين زمينه بايد با احتياط برخورد كرد و ما بيش از هر چيز به قانون جدي براي مبارزه با تروريسم نياز داريم.»

الكسي ميترا خانف نماينده دوماي روسيه نيز انفجار مترو را هشدار به پوتين در آستانه انتخابات رياست جمهوري خواند. وي كه معاونت حزب ليبرال دموكرات روسيه را نيز بر عهده دارد مدعي شد كه عمليات تروريستي در شهر مسكو و ساير نقاط روسيه به دلايل سياسي صورت مي گيرد. او گفت: «اين حادثه زماني مسكو را تكان داد كه ۴۰ روز پيشتر به انتخابات جديد رياست جمهوري روسيه باقي نمانده است.» اين انفجار و انفجارهاي پيش از آن به رغم وعده پوتين در دور اول انتخابات رياست جمهوري مبني بر تار و مار ساختن تروريست ها و تأمين امنيت براي زندگي مردم صورت مي گيرد.» ميترا خانف با اشاره به اين كه ممكن است اين انفجار در لندن ريشه داشته باشد از امكان دست داشتن بوريس برزوفسكي سرمايه دار معروف و فراري مقيم لندن خبر داد
.

 

 



بالا

بعدی * صفحة دری * بازگشت