شنبه 25 ميزان 1383 خورشيدی برا بر با 16 اکتوبر 2004 ميلادی

 

۲۸ سرباز آمريكايي به شكنجه زندانيان افغانستان متهم شدند

 

همشهری : ارتش آمريكا اعلام كرد كه حداقل ۲۸ تن از سربازان آمريكايي در ارتباط با مرگ دو تن از زندانيان در زندان هاي تحت كنترل آمريكا در افغانستان كه دو سال پيش روي داده، با اتهامات جنايي مواجه خواهند شد.
به گزارش ايسنا به نقل از آسوشيتدپرس، ارتش آمريكا با انتشار بيانيه اي اعلام كرد: جدي ترين اتهامات احتمالي، قتل غيرعمد و نقص عضو مي باشد.
اين اعلاميه  نشان دهنده تكميل شدن تحقيق
دوساله  درباره مرگ اين افراد است. بخش تحقيقات جنايي ارتش آمريكا عليه اين
۲۸ مظنون اتهامات مختلفي را مطرح كرده كه برخي از آنها با اتهامات جدي تري مواجه هستند.
اما تنها يك نيروي ذخيره پليس نظامي در ارتباط با دو مرگ اتفاق افتاده، متهم شده است. بازرسان پزشكي ارتش آمريكا در اوايل دسامبر
۲۰۰۲ اين مرگ ها را در زندان افغانستان قتل تشخيص دادند.

 

كرزى از رقباى خود جلوتر است

 

روزنامه شرق : شمارش آراى انتخابات رياست جمهورى افغانستان به مناسب حلول ماه رمضان به مدت ۲۴ ساعت به تعليق در آمد تا كاركنان انتخاباتى بتوانند اولين روز از اين ماه را جشن بگيرند.
شمارش ميليون ها رأى اين انتخابات پس از چند روز تاخير، روز پنجشنبه، (
۲۳ ميزان) آغاز شد. مطرح شدن موضوع تقلب در انتخابات، شمارش آرا را به تاخير انداخته بود.
از سوى ديگر به گزارش سايت اينترنتى آسوشيتدپرس كميسيون انتخابات افغانستان اعلام كرد پس از شمارش
۳۵ هزار و ۹۸۶ رأى صندوق هاى مربوط به ۶ ولايت در شمال و مركز افغانستان حامد كرزى موفق به۲/   ۵۶    درصد از اين آرا شده و بدين ترتيب بيشترين آرا را تاكنون به خود اختصاص داده است. براساس اين گزارش «يونس قانونى» اصلى ترين رقيب كرزى ۲/  ۱۷ درصد از آراى اين صندوق ها را كسب كرده است، اين در حالى است كه «عبدالرشيد دوستم» توانسته است ۱۵ درصد از اين آراى ماخوذه را به نام خود به ثبت برساند. هنوز هيچ يك از صندوق ها در شهر قندهار با اكثريت پشتون كه گمان مى رود كرزى بيشتر آرا را در حوزه هاى رأى گيرى اين ايالت به خود اختصاص دهد، شمارش نشده اند. به گفته يكى از مقامات كميسيون انتخابات افغانستان حدود ۷۵ درصد از واجدان شرايط رأى دهى، در انتخابات افغانستان شركت كرده اند.
انتخابات افغانستان در ابتدا از سوى برخى از نامزدها كه مدعى هستند جوهر مورد استفاده براى نشانه گذارى انگشت شست رأى دهندگان قابل پاك شدن بود، اين انتخابات را تحريم كردند. اما در پى تشكيل كميته اى حقيقت ياب از سوى سازمان ملل براى بررسى شكايت نامزدهاى معترض، روند شمارش پس از چند روز تاخير آغاز شد. روز گذشته گزارش ها حاكى بود كه نمايندگان قانونى و دوستم با اعضاى كميته مذكور ملاقات و در مورد نتايج مطلوب اين تحقيقات ابراز اميدوارى كردند.
از سوى ديگر آمريكا اعلام كرد كه تا
۲۸ سرباز اين كشور در افغانستان به دليل مرگ دو زندانى در بازداشتگاه بگرام ممكن است با اتهامات جنايى يا تنبيهات انضباطى روبه رو شوند.
اين موضوع به دنبال دو سال تحقيقات اعلام مى شود. اما تاكنون تنها يك سرباز آمريكايى تفهيم اتهام شده است. اتهام او مضروب كردن و تخطى از وظايف در ارتباط با مرگ دو زندانى است.
ارتش آمريكا مى گويد تصميم درباره
۲۷ سرباز ديگر بايد توسط فرماندهان آنان اتخاذ شود.
اين سربازان مواجه با اتهاماتى از سوءرفتار با زندانيان تا معلول كردن و نيز قتل غيرعمد هستند.
مرگ دو زندانى ياد شده در دسامبر
۲۰۰۲ در پايگاه هوايى بگرام اتفاق افتاد. يك سخنگوى ارتش آمريكا گفت كه شواهد ادعاى قتل عمد را تائيد نمى كند ولى جزئيات بيشترى فاش نساخت.
يكى از واحدهاى درگير در اين پرونده گردان امنيتى
۵۱۹ آمريكا است كه شمارى از نيروهايش براى خدمت به زندان ابوغريب اعزام شدند و به سوءرفتار با زندانيان متهم هستند.

 

 

با شمارش يك درصد آرا در انتخابات رياست جمهوري ، كرزی پيشتاز است !

در حالي كه هنوز شمارش ‌٩٩ درصد آرا در انتخابات رياست جمهوري آغاز نشده است، بسياري از كارشناسان و تحليلگران سياسي بر اين باورند كه حامد كرزي به عنوان رييس جمهور كشور برگزيده خواهد شد.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري رويتر، در حال حاضر شمارش آرا انتخاباتي در افغانستان در نخستين روز از ماه مبارك رمضان متوقف شده و قرار است كه شمارش آرا امروز شنبه ادامه يابد.
گزارش مي‌ شود كه در پي ارايه ي شكايات رقباي انتخاباتي حامد كرزي، رييس دولت انتقالي افغانستان مبني بر احتمال تقلب در اين انتخابات، شمارش آرا انتخاباتي سرانجام پس از فراز و نشيب‌ هاي فراوان آغاز شد؛ اما يك بار ديگر به تاخير افتاد.
در جريان آغاز مرحله‌ي اول شمارش آرا ، از ‌٣٤ هزار و ‌٧٨ راي شمارش شده، ‌١٩ هزار و ‌٣٦٧ راي مربوط به حامد كرزی بوده است كه اين رقم نشان مي‌دهد كه وي از يك درصد كل آرا شمارش شده، ‌٩/٥٧ درصد كل آرا را اخذ كرده است.

سيما سمر برنده جايزه پال شيلر سويس شد


ايرنا : خانم سيما سمر  وزير سابق امور زنان و از حاميان حقوق بشر افغانستان برنده جايزه بنياد "پال شيلر" سوييس شد.
"
هانس گئورگ لوخينگر" رييس اين بنياد روز جمعه در زوريخ اعلام کرد، اين بنياد با تقدير از زحمات خانم سمر جايزه ۳۰ هزارفرانکى خود را روز يکشنبه در مراسمى به وى اهدا خواهد کرد.
خانم سمر پزشک ۴۷ ساله افغانستانى که هم اکنون رياست کميسيون مستقل حقوق بشر اين کشور را برعهده دارد، در سال۱۹۸۴ مجبور به ترک سرزمين خود شد.
اين پزشک افغانى با تلاش هاى فراوان موفق شد در پاکستان يک بيمارستان مخصوص زنان تاسيس کند.
پس از سقوط طالبان ، سمر در سال۱۳۸۱ به کابل بازگشت و پست وزير امورزنان دولت موقت وقت "حامد کرزى" را عهده دار، اما پس از شش ماه به دليل مخالفت برخى از شخصيت ها و گروه هاى جهادى، کرزاى مجبور به بر کنارى وى شد.

 

روزنامه پاکستانی : ملاعمر دوبار از دستيگری نجات يافته است

 

ايرنا : يک روزنامه پاکستانى روز جمعه نوشت : "ملا محمد عمر" رهبر گروه طالبان در دو سال اخير دو بار در ولايت ارزگان از خطر دستگيرىنجات يافته است .
"
نيوز" در گزارشى به نقل از منابع طالبان در منطقه "ترين کوت " در جنوب ولايت ارزگان و در مجاورت ولايت قندهار افزود : ملاعمر چند ماه قبل با يک خودروى جمعى از هملند به ارزگان سفر کرد و اين خودرو توسط نظاميان آمريکايى مورد جستجو قرار گرفت اما چون تاکنون عکسى از وى منتشر نشده ، ازدستگيرى نجات يافت .
اين روزنامه پاکستانى همچنين نوشت : ملا عمر تاکنون عکس نگرفته و به هيچکس نيز اجازه نداده که از وى عکس يا فيلم بگيرد.
به نوشته نيوز، يکبار ديگر هنگامى که عوامل اطلاعاتى افغانستان مسجدى درترين کوت را که وى در آن حضور داشت ، در هنگام نماز محاصره کردند،ملاعمرموفق شد با ايجاد آشوب در مسجد از خطر بگريزد.
منابع طالبان همچنين به اين روزنامه گفتند : ملا عمر در وضعيت جسمانى خوبى به سر مى برد و در يک سال و نيم اخير همواره با طرفداران خود در تماس بوده است .
در گزارش نيوز به نقل از منابع دولتى در ولايات جنوبى افغانستان نيز آمده است ، ملا عمر ولايت ارزگان را ترک کرده و در دو ماه اخير در حال تغيير مخفيگاه خود در ولايات هملند و زابل بوده است .
"
حامد مير" گزارشگر اين روزنامه ، مصاحبه هاى جنجالى با ملاعمر و بن لادن انجام داده است ، به نقل از يک مقام پليس در منطقه ترين کوت نوشت : دستگيرى ملا عمر عملى است ولى مشکل اصلى کمبود نيرو و عدم حمايت مردمى در اين خصوص است .
بنابراين گزارش ، با توجه به کمبود نيروهاى نظامى در افغانستان ، احتمال دارد نيروهاى خارجى جديدى در ماه آينده وارد افغانستان شوند تا عمليات جستجو در جنوب و شرق کشور گسترش يابد.

 

مسئول عراقی : افغانها و پاکستانيهای دستگير شده در عراق زاير هستند


ايرنا : يک مقام مرزى عراق روز جمعه اعلام کرد که حدود يکصد افغانى و پاکستانى دستگيرشده در عراق زايرانى هستند که توسط راهنماهاى ايرانى خود در مرز رها شده اند.
به گزارش خبرگزارى فرانسه از منذريه ، "محمود عبدالعزيز" فرمانده مرزداران منذريه در شمال شرقى بغداد به اين خبرگزارى گفت : ۴۹" مرد،۲۶ زن و۳۷ کودک دستگير شده اند که پس از رها شدن در مرز از سوى راهنماهاى ايرانى خود، به روستاهاى عراقى پناه آورده بودند."
برپايه اين گزارش ، زايران مذکور به راهنماهاى خود مبلغى پرداخت کرده بودند تا آنها را در شهر مقدس کربلا همراهى کنند.
به گفته اين زايران ، هر يک از آنان ۵۰ هزار دينار عراقى ( ۳۵ دلار) به راهنماهاى خود پرداخته بودند.
مرزبانان عراقى پيش از اين از دستگيرى۱۳۵ افغانى و پاکستانى در جريان تجسس در روستاهاى هم مرز با ايران خبر داده بودند.
سروان "فيصل عبدالکريم " سخنگوى مرزبانان منطقه "ديالى" که بعقوبه مرکزآن محسوب مى شود، ضمن اعلام اين مطلب گفت : "در جريان اين تجسس ها که از۱۱ تا۱۴ اکتوبر ادامه داشت ، مقدار زيادى اسلحه از جمله کلاشينکف ، خمپاره اندازو حدود دو هزار قبضه مهمات کشف شد."
به گفته عبدالعزيز، سلاحهاى کشف شده در اختيار شهروندان عراقى بوده است ، نه در دست زايران که ساکن مسجد منذريه شده بودند.
مقامات عراقى پيش از اين نيز از دستگيرى دهها افغانى که به قصد زيارت از اماکن مقدس در شهرهاى نجف و کربلا به طور غيرقانونى از جنوب عراق وارد اين کشور شده ، خبر داده بودند.

 

روزنامه جنگ آزادی شورشی طرفدار طالبان از گوانتنامو را مورد سوال قرار داد


به گزارش ايرنا ، روزنامه پرشمار پاکستانى "جنگ " نوشت ، مشخص نيست چرا "عبدالله محسود"از سرکردگان افراد مسلح در بخش قبايلى وزيرستان جنوبى اين کشور که مشهور به طرفدارى از طالبان و القاعده و متهم به ربودن دو مهندس چينى است ، در اواخر سال گذشته از زندان گوانتانامو آزاد شد.
اين روزنامه در سرمقاله اى با ابراز تاسف از حادثه گروگانگيرى دو مهندس چينى و کشته شدن يکى از آنان در وزيرستان جنوبى افزود : بايد مساله آزادى عبدالله محسود با دقت تحليل و بررسى شده و اعلام شود چرا وى از گوانتانامو آزاد شده است .
دو مهندس چينى که در طرح احداث سد "گومل زم " در مجاورت وزيرستان - جنوبى و در نزديکى مرز افغانستان فعاليت داشتند، شنبه گذشته ربوده شدند وعمليات نجات ارتش پاکستان در روز پنجشنبه به مرگ يک تن از آنان و پنج گروگانگير منجر شد.
اين روزنامه پاکستانى تصريح کرد : ماجراى ربودن مهندسان چينى توسط افراد عبدالله محسود، توطئه اى براى تخريب روابط دوستانه اسلام آباد و پکن بود.
عبدالله محسود۲۹ ساله که يک پاى خود را در هنگام جنگ در کنار طالبان در هنگام فتح کابل از دست داده است ، در تهاجم آمريکا عليه طالبان در افغانستان بازداشت شد.
گزارش منابع داخلى پاکستان همچنين حاکى است ، وى که از قبيله معروف محسود است ، در اواخر بهار سال جارى بدنبال کشته شدن "نيک محمد" سرکرده معروف افراد مسلح بخش قبايلى، رهبرى اين افراد را برعهده گرفت .
عبدالله محسود در قبال آزادى مهندسان چينى خواستار پايان يافتن عمليات ارتش پاکستان عليه افراد مسلح قبايلى شده بود که گفته مى شود ميان آنها افراد عرب تبار، چچن و ازبک نيز حضور دارند.

 

 

كسري بودجه بي‌سابقه‌ي آمريكا 413  ميـليـارد دلار

 

دولت بوش طي گزارشي اعلام كرد كه با كسري ‌٤١٣ ميليارد دلاري در بودجه‌اش مواجه شده است.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري فرانسه، اين كسري بودجه‌ي فاحش در بودجه‌ي دولتي آمريكا، ركوردي بي سابقه در اين زمينه محسوب مي‌شود.
بنابر اين گزارش اين كسري بودجه در آمريكا آن هم در آستانه‌ي برگزاري انتخابات رياست جمهوري در اين كشور به موضوعي جنجال برانگيز تبديل شده است.
بر اين اساس كسري بودجه‌ي آمريكا معادل ‌٦/٣ درصد از توليد ناخالص داخلي اين كشور و به عبارتي ديگر معادل با كل صادرات اقتصادي آن مي‌ باشد.
اين در حالي است كه “جان اسنو”، وزير خزانه ‌داري آمريكا اعلام كرد كه اين كسري بودجه بهتر از پيش‌بيني‌هاي صورت گرفته از سوي كاخ سفيد مبني بر كسري ‌٤٤٥ ميليارد دلاري مي‌باشد.
با اين حال وي هيچ اظهار نظري درخصوص اوضاع نامساعد مالي آمريكا از سال ‌٢٠٠٣ ميلادي به اين سو ارايه نكرد.
وي در اين خصوص گفت: با درنظر گرفتن اوضاع بهتر امور اقتصادي در آمريكا، اين كسري بودجه پايين‌تر از پيش بيني‌هاي صورت گرفته بوده است!
بنابراين گزارش اين مساله‌ي بحث برانگيز به سلاحي براي “جان كرينامزد حزب دموكرات آمريكا در رقابت انتخاباتي‌اش با جورج بوش رييس جمهور اين كشور تبديل شده است.

مشرف تا سال ۲۰۰۷ در ارتش مى ماند

 

پارلمان پاكستان طرحى را تصويب كرده كه براساس آن جنرال پرويز مشرف ، رئيس جمهورى اين كشور همزمان در حالى كه سمت رياست جمهورى را در اختيار دارد رياست ارتش را هم برعهده داشته باشد. به نوشته روزنامه ديلى تايمز چاپ پاكستان حزب حاكم مى گويد: با عنايت به اينكه مسئله امنيتى و تروريسم همچنان در كشور حل نشده و همچنين گفت وگوها با هند ادامه دارد حضور يك مقام واحد در دو پست ضرورى است. مخالفان طرح، معتقدند كه اين طرح ناقض قانون اساسى پاكستان است و محدوديت هايى در قانون اساسى در اين باره وجود دارد. رئيس جمهورى پاكستان متعهد شده بود تا پايان سال جارى ميلادى از سمت رياست ارتش كناره گيرى كند و در ازاى آن، حزب مخالف از تغيير قانون اساسى براى اعطاى اختيارات بيشتر به او حمايت كند. با عنايت به اينكه طرح مذكور، براى نهايى شدن نياز به تائيد سنا دارد و حزب حاكم نيز در سنا داراى اكثريت است انتظار مى رود اين طرح در سنا هم با مشكل عمده اى مواجه نشود. لازم به ذكر است اين طرح كه پس از اعتراض هاى پرسروصداى مخالفان در پارلمان پاكستان به تصويب رسيد، آقاى مشرف را مجاز مى كند تا سال ۲۰۰۷ هر دو پست را در اختيار داشته باشد. كارشناسان قانونى اعلام كردند، اين لايحه دردسرى را براى مشرف به همراه ندارد اما تصويب آن خلف وعده مشرف براى ترك يكى از اين دو سمت تا آخر سال جارى است. مشرف اظهار داشت، وى هنوز تصميم نهايى را نگرفته است اما وى اشاره هاى زيادى در هفته هاى اخير مبنى بر وفا نكردن به وعده اش داشته است.

 

درهمين روز در جهان چه گذشته است

 

ازسايت ايران هستوری آن دس دی

 

قطع مناسبات ايران با انگلستان و نطق دکتر مصدق در مجلس در اين زمينه

دكتر مصدق 24 مهر ماه 1331 در مجلس شوراي ملي حضور يافت و قطع روابط با انگلستان را اعلام داشت . وي گفت كه قطع رابطه با اين دولت مداخله گر تاثير در روابط و علائق مردم دو كشور نخواهد داشت. ما در 19 ماه گذشته كوس رسوائي دولت استعمارگر انگلستان را زديم و آبرويش را در دنيا برديم و موقعش را تا توانستيم تضعيف كرديم. اين دولت در اين مدت از تحريم اقتصادي ما ، توسل به دولتهاي ديگر برضد ما، رشوه دادن به دست نشاندگان داخلي و تحريك ايادي خود در ايران نتيجه نگرفت. قبلا تهديدهاي نظامي آن هم اثري نكرده بود. ما خواستيم كه با قطع روابط به اين تحريكات و تشبثات پايان دهيم. ما روابط گرگ با ميش را نمي خواهيم . در طول تاريخ از اين روابط رنجهاي فراوان برده ايم. انگلستان مثل هر امپرياليست ديگر نمي خواهد ملل ضعيف رشد و ابراز وجود كنند و بنابراين داشتن رابطه با چنين دولتي درست و منطقي نبوده است. ما مي خواهيم رشد كنيم و روي پاي خود بايستيم و خودمان باشيم كه با داشتن رابطه با انگلستان امكان پذير نبود. دكتر مصدق يك بار ديگر گفت كه شركت نفت انگلستان، ديگر روي ايران را هم نخواهد ديد. مجلس اقدام نخست وزير را با كف زدن و ابراز شادماني تاييد كرد.

 

يادداشتهاي بسيار جالب يك دريا نورد قرن دوم ميلادي

يادداشتهاي باقي مانده از يك دريانورد يوناني كه بسال 106 ميلادي نگاشته شده وبراي نخستين بار در 16 اكتبر سال 1921 به صورت ضميمه يك كتاب اكتشافات جغرافيايي انتشار يافته است در دقت دست كمي از گزارشهاي تنظيمي امروز ندارد. وي در اين يادداشتها نقشه راههاي كشتيراني درياي سرخ وشرق اقيانوس هند و اوضاع جغرافياي انساني، اقتصادي و طبيعي مناطق اطرف انهارا ترسيم و روشن ساخته و از درياي سرخ و اقيانوس هند به نام درياي «اريتره» نام برده است. موكا (عدن)را مهمترين بندر اين منطقه خوانده و نوشته است كه جزيره زنگبار مركز عمده تجارت برده سياهپوست و صدور ادويه است. از سومالي به عنوان سرزمين بدون حكومت و قانون نام برده و حبشي ها را مردماني متمدن و بس آرامش طلب خوانده و نوشته است كه هرچه از آبهاي كم عرض اريتره (درياي سرخ) درجهت غرب و جنوب دور شويم رنگ پوست مردم سياهتر. لبهايشان كلفت تر و موهايشان مجعد و كوتاه و طول پاهايشان بلندتر از تنه آنها مي شود كه مردانشان دوندگاني خوب هستند و هيچگاه چوبدستي (نيزه) را از خود دور نمي سازند و....
    اين دريا نورد بدون ذكر نام، نوشته است كه در شرق و غرب درياي مركزي (مديترانه) دو دولت بسيار نيرو مند و داراي قانون وجود دارد كه رقيب يكديگر هستند و در صلح نيستند و همين حالت دشمني ميان آنها باعث موازنه در ساير اقليم ها شده است و در جاهاي ديگر جز منازعات قبيله اي (داخلي) كسي را با كسي كاري نيست و در عين حال همه از اين دو دولت مي ترسند. به احتمال زياد دو دولت نيرومندمورد اشاره اين دريا نورد، ايران و روم هستند.

 

تاريخچه شنيدني نامگذاري «ويتنام»

«چائو ته او» ژنرال ياغي چين با واحد مسلح خود براي اين كه مجبور نشود به روي سربازان چيني مامور دستگيري اش تيغ بكشد راه جنوب را در پيش گرفت و در نيمه اكتبر سال 208 پيش از ميلاد از رود سرخ گذشت و در جنوب آن مستقر شد و نام اين سرزمين را  «تام ويت» گذارد و در انجا دولتي به رياست خود تاسيس و بوميان را به اطاعت مجبور ساخت. سپس براي جلب رضايت ساكنان بومي نام محلي «تريو دا» بر خود گذارد.
    دولت چين از تعقيب اين ژنرال و جانشينان او دست نكشيد و اين كار به صورت يك برنامه دائمي دولت چين در امد. دولت چين بالاخره در سال 113ميلادي موفق شد تمامي ويتنام را به بهانه تعقيب ياغيان 328 سال پيش از آن! تصرف كند.
    دولت چين، نخست نام «نام ويت» را به «جيائم چي» و سپس «جيائو چان» تغيير داد و اين كشور به صورت يك ايالت چين در آمد. دولت چين سپس هزاران كشاورز و صنعتگر چيني را به اين منطقه كوچ داد كه پس از گذشت 18 قرن هنوز خودرا چينيان ويتنامي معرفي مي كنند و زبان چيني را از ياد نبرده اند و گروهي از انان اينك در محله چولان شهر هوشي مين (سايگون سابق) زندگي مي كنند.
    چينيان ساكن ويتنام بعدا در زماني كه هنوز حكمروايي داشتند اين سرزمين را «آنام» يعني «جنوب آرام» ناميدند. پس از افتادن حكومت به دست غير چينيان، نام اين كشور به همان اسمي كه ژنرال «چائو ته او» داده بود باز گردانده شد منتهي باتركيب بومي آن «ويت نام».

 

دستياران هيتلر به دار آويخته شدند

در همين روز در سال 1946، 9 تن از ده محكوم دادگاه نورنبرگ از جمله فون ريبنترپ وزير امورخارجه دولت هيتلر در محوطه زندان نورنبرگ به دار آويخته شدند ؛ هرمان گورينگ دهمين محكوم، شب پيش از اعدام با خوردن سيانور خودكشي كرده بود. پس از گذشت 56 سال از ان زمان هنوز روشن نشده است كه وي چگونه اين سيانور را به دست آورده بود. همه محكوم شدگان از دستياران نزديك هيتلر بودند كه خود اوهم در جريان تصرف شهر برلن به دست ارتش شوروي خودكشي كرده بود. محكومان با گامهاي استوار به سوي چوبه دار رفتند و يكي از آنان هنگام انداختن طناب دار به گردنش فرياد درود بر هيتلر كشيد.

 

چين توده اي اتمي شد

 

اكتبر سال 1964 چين دندان اتمي در آورد و اينك ازلحاظ تعداد سلاحهاي هسته اي در رديف سوم است.هنوز به درستي روشن نيست كه ازميان روسيه و امريكا، كداميك اسلحه اتمي بيشتري دارد تا دارندگان رديف اول ودوم مشخص شوند.
 دولت جمهوري توده اي چين در اين روز ضمن اعلام ازمايش نخستين بمب اتمي خود تاكيد كرد كه اين كشور نخستين كشوري نخواهد بود كه به استفاده از سلاح اتمي دست بزند. در اين اعلاميه آمده بود كه دولت چين تنها به منظور دفاع از چينيان در برابر هرگونه حمله خارجي اقدام به ساختن بمب اتمي كرد.
  به اظهار مقامهاي چيني، لازم بود كه اين سلاح از انحصار خارج شود.

 

اگر اسراييل در سازمان ملل نباشد آمريكا هم دراين سازمان نخواهد بود

 

16اكتبر سال 1982 جورج شولتز وزير امورخارجه وقت آمريكا به مجمع عمومي سازمان ملل اخطار كرد كه اگر اسراييل را با دادن راي از عضويت در اين سازمان اخراج كند ؛ دولت امريكا هم از سازمان ملل خارج خواهد شد. درآن زمان در پي حمله نظامي اسراييل به لبنان پاره اي از كشورها در صدد طرح پيشنهاد تعليق عضويت اين كشور در سازمان ملل برآمده بودند. ديروز 21 سال پس از اين رويداد، دولت آمريكا يك بار ديگر قطعنامه شوراي امنيت داير بر محكوميت اسرائيل را « وتو » كرد.

 

نخستين فضانورد چين به زمين بازگشت

 

سرهنگ «يانگ لي وي» 38 ساله نخستين فضانورد چين پس از 14 بار گردش به گرد زمين در 21 ساعت ، طبق برنامه قبلي بامداد پنجشنبه 16 اكتبر 2003 در دشت «گبي» به زمين بازگشت و دانشمندان چين سفر او را به فضا كه مقدمه اعزام فضا نورد از سوي چين به ماه و استقرار يك ايستگاه فضايي هميشگي در مدار زمين است موفقيت آميز اعلام داشتند. مقامات چيني گفتند كه چين به سياست ابدي خود كه نه سلطه گري است و نه ماجراجويي ادامه خواهد داد و جهان بايد به مردم چين اعتماد داشته باشد.
    سرهنگ يانگ به محض پياده شدن از كپسول سفينه عنوان « قهرماني خلق » دريافت كرد. سرهنگ يانگ گفت : وي كاري نكرده است، اين يك موفقيت گروهي بود كه نبايد پيروزي فردي تلقي شود.
    رسانه ها در سراسر جهان اين پيشرفت تكنولوژيك چين را كه تا نيمه قرن 20 به فلاكت و بدبختي كشانيده شده و مورد تجاوز هاي متعدد نظامي قرار گرفته بود وسيعا منعكس كردند و نوشتند : اينك چين در زمينه برنامه هاي فضايي فعالتر از دوكشور فضانورد ديگر است ، زيرا كه روسيه( كشوري كه هر روز ميليونها بشكه نفت صادر مي كند ) دچار ضعف مالي است! و آمريكا نيز در پي فاجعه شاتل برنامه هاي فضايي خود را با وجود اختصاص دادن هر سال 15 ميليارد دلار اعتبار به آن موقتا متوقف ساخته است.
    به اظهار مشاوران فني رسانه هاي غرب ، دقت كار سفينه « كشتي آسماني شماره 5 » چين پيشرفت تكنولوژي چين را ثابت كرد . يك دسته 14 نفري از فضانوردان چيني كه براي مسافرت هاي آتي آماده شده اند به خبرنگاران خارجي گفتند كه به مهارت دانشمندان وطن خود اعتماد كامل دارند.

 

برخي ديگر از رويدادهاي 16 اكتبر

 

1758:   نو اه (نوح) وبستر واژه شناس معروف و مولف فرهنگ واژه هاي زبان انگليسي به دنيا آمد.

1859:   جان براون امريكايي كه برده ساختن انسان را عملي بر ضد خدا مي دانست و به منظور آزاد ساختن سياهپوستان آمريكايي از قيد بردگي دست به قيام مسلحانه زده بود در اين روز با پيروان و پسرانش زرادخانه ارتش امريكا در هارپر فري را متصرف شد. وي بعدا دستگير و اعدام شد. بر خلاف تصور قبلي او، هيچ سياهپوستي به قيام وي نپيوست!

1951:   لياقت علي خان نخست وزير وقت پاكستان به دست يك مسلمان متعصب به نام سعد اكبر ترور و كشته شد.

1962:   بحران موشكي كوبا كه جهان را در لبه يك جنگ اتمي قرار داده بود از اين روز آغاز شد.