دوشنبه 9 قوس 1383 خورشيدی برا بر با 29 نومبر 2004 ميلادی

 

شمار مبتلايان به بيمارى ايدز ۲۸ نفر اعلام شد


مانوئل سيلوا سخنگوى يونيماديروز درکابل به خبرنگاران گفت : شمار افراد مبتلا به ويروس ايدز در اين کشور به ۲۸ نفر ميرسد . بر پايه معلومات وزارت صحت عامه همچنين تا کنون ۳ مبتلاى به ايدز جان باخته اند و۲۸ تن مبتلا به ايدز نيز در بخش مربوطه بيمارستان اين وزارت در کابل تحت نظر هستند.
سيلوا افزود : براى پيشگيرى از اين بيمارى در افغانستان مرکز تشخيص ويروس ايدز"اچ .آى.وى" در پلى کلينيک شهر کابل راه اندازى شده است .  بر پايه برنامه روز جهانى مبازره با ايدز، مردم افغانستان از راه رسانه هاى جمعى از خطرات و گسترش اين بيمارى آگاه مىشوند.  در اين برنامه ها تلاش مى شود به کمک علماى دينى و متخصصان ، درباره راه هاى جلوگيرى از گسترش اين بيمارى به مردم اطلاعات لازم ارايه شود.

 

وزارت داخله از بازداشت مجدد يک خبرنگار انگليسى درکابل خبرداد


لطف الله مشعل سخنگوى وزارت داخله ديروزاز بازداشت مجدد پيتر جولين خبرنگار و عکاس سابق بريتانيه خبر داد.
وى گفت : شواهد به دست آمده نشان مى دهد که اين فرد بريتانوی در طول۲۷ روز اسارت سه کارمند سازمان ملل با ربايندگان آنها ارتباط داشته است .  تاکنون تعداد زيادى در اين ارتباط دستگير شده اند که اغلب آنان را رهزنان مسلح و تبهکاران تشکيل مى دهند.
وى ارتباط برخى از مقامات دولت را با موضوع گروگانگيرى رد نکرد و گفت : تحقيقات در آينده نشان خواهد داد که چه کسانى در اين بحران دست داشته اند.
پتير جولين  خبرنگار و عکاس بريتانوی روز پنجشنبه هفته گذشته ا به اتهام ارتباط باربايندگان کارمندان سازمان ملل متحد بازداشت شد.
وى در زمينه گفت : نيروهاى امنيتى وى را مجبور کرده اند تا اسنادى را مبنى بر ارتباط با ربايندگان سه کارمند سازمان ملل امضا کند.  بعد از ربوده شدن سه کارمند سازمان ملل، ربايندگان مرا به عنوان واسطه انتخاب کردند تا با دفتر نمايندگى سازمان ملل متحد در افغانستان براى آزادى اين افراد مذاکره کنم .

پيتر جووينل که قبلاً به حرفه عکاسی خبرنگاری اشتغال داشته، در گفتگو با خبرنگاران ادعا کرده است که او در رهايی گروگانهای سازمان ملل متحد نقش داشته است.

مشعل گفت که جووينل، حتی پس از رهايی گروگانها، حاضر نشده است در مورد تماسهای خود با گروگانگيران، به مقامات امنيتی، معلومات دهد. اين شهروند بريتانيايی که در کابل يک مهمانخانه دارد، در طول مدت گروگانگيری، با همکاری يک افغان، با گروگانگيران در ارتباط بوده است. بر اساس قوانين کشور، افراد خارجی و داخلی که با گروگانگيران در تماس بوده اند، مورد باز جويی قرار خواهند گرفت و در صورت نياز، به دادستانی معرفی خواهند شد.

مشعل گفت که پيتر جووينل، در اظهاراتش، از همکاری با يک تن از بازرگانان کوزوويی نيز سخن گفته که برای رهايی گروگان هموطنش به کابل سفر کرده بود.

مشعل همچنين از بازداشت شمار بيشتری از افراد در ارتباط با قضيه گروگانگيری خبر داد. نيروهای امنيتی، پس از بازجويی از دوازده نفری که قبلاً در ارتباط با اين قضيه بازداشت شده بودند، موفق شدند شمار ديگری را نيز دستگير کنند.

لطف الله مشعل در بخش ديگری از سخنانش موضوع تبادل شماری از زندانيانی را که گروه جيش المسلمين خواستار رهايی آنان در ازای آزادی گروگانهای خارجی بود و همچنين پرداخت پول به اين منظور را رد کرد.

 

تلفات انفجار مين در افغانستان کاهش يافته است


مانويل سيلوا سخنگوى يونيما روز يکشنبه در گفت وگو با خبرنگاران در کابل گفت : با پايان جنگ داخلى در کشور به ويژه از دو سال پيش تاکنون ، تلفات انفجار مين در افغانستان کاهش قابل توجهى يافته است .  با اين حال ماهانه بر اثر انفجار مين و ديگر مواد منفجره در مناطق مختلف اين کشور ده ها نفر کشته مى شوند.  بر پايه اعلام وزارت شهدا و معلولان در طول يکسال گذشته ۲۴۰ هزار نفر نيز بر اثر انفجارهاى ناشى از وجود مين و مواد منفجره در کشور آسيب ديده اند.
سيلوا گفت : پس از سقوط حکومت طالبان در افغانستان در۳ سال پيش و به دنبال بازگشت مهاجران افغان ، به دليل آگاه نبودن آنان از مناطق آلوده به مين و مواد منفجره ماهانه ۳۰۰ نفر بر اثر برخورد با اين مواد، جان خود را از دست داده اند.  ارزيابى ها نشان داده دو هزار و۴۰۰ ناحيه زندگى مردم در سراسر افغانستان ، آلوده به مين و مواد منفجره هستند.  در حدود دو دهه گذشته ۶ ميليون نفر بر اثر مين هاى زمينى و مواد منفجر نشده از دوران جنگ داخلى در اين کشور آسيب ديده اند.
سخنگوى يونيما افزود : بخش خنثى سازى مين سازمان ملل متحد در۱۵ سال گذشته با کمک دولت افغانستان بيش از۸۵۰ کيلومتر مربع از مناطق مين گذارى شده و آلوده به مواد منفجره را خنثى کرده است .  در زمان حاضر بيش از۶ هزار افغان سرگرم پاکسازى حدود يکهزار و۳۰۰ کيلومتر مربع از خاک افغانستان از مين و مواد منفجره هستند.
به گزارش بی بی سی ، در حاليکه رهبران بيش از صد کشور جهان در نايروبی گرد آمده اند تا توجه جهانيان را به بهبود وضع قربانيان مين در جهان جلب کنند در افغانستان هنوز مين هر روز قربانی تازه ای دارد و مسئولان امور مين روبی در کشور می گويند آنگونه که انتظار می رفت جامعه جهانی برای مين روبی در افغانستان کمک نکرده است.

شانزده سازمان غير دولتی افغانی و بين المللی در افغانستان مشغول فعاليتهای مين روبی هستند که تنها تعداد کارمندان افغان آنها به شش هزار و پانصد نفر می رسد. هر چند برنامه مين روبی در افغانستان از 15 سال پيش آغاز شده بود اما در سالهای جنگ بسيار محدود بود.

تاکنون حدود هشتصد و پنجاه کيلومتر مربع زمين در کشور از وجود مينها پاکسازی شده است، اما صدیق راشد، مسئول مين روبی در اداره مبارزه بر ضد مين سازمان ملل متحد، می گويد که مين هنوز در افغانستان ماهانه حدود 100 قربانی بر جای می گذارد.  هرچند رقم قربانيان مين در افغانستان در سال 2002 به سيصد نفر می رسيد و اين نشان می دهد که در دوسال گذشته فعاليت در زمينه مين روبی خوب بوده است ولی هنوز حدو 1300 کيلومتر مربع در سراسر افغانستان آلوده به مين است.

سال گذشته سازمانهايی که مشغول مين روبی در افغانستان هستند با يک ارزيابی نشان دادند که برای پاکسازی کامل افغانستان از وجود مين به پانصد ميليون دلار بودجه و دوازه سال زمان نياز است.

اين سازمانها از کشورهای کمک کننده به افغانستان خواسته بودند که تنها برای سال جاری بايد 67ميليون دلار برای مين روبی در افغانستان هزينه شود.

به گفته فضل کريم فضل، رييس موسسه مين روبی "اومر" در کابل، اين تقاضای موسسات مين روبی برآورده نشده و تا حالا که زمان زيادی به پايان سال نمانده است، چيزی بيش از نصف بودجه در خواست شده در اختيار موسسات مين روبی قرار گرفته است.

ریيس موسسه مين روبی اومر کمبود بودجه و نبود امنيت لازم را دو مشکل اصلی برای مين روبی در افغانستان می داند.  اما واقعاً برای پاکسازی کامل افغانستان از مين به 12 سال زمان نياز است؟ آيا اين، زمان زيادی نيست؟ آيا ممکن نيست اين روند را سرعت بخشيد؟

مسئولان موسسات مين روبی در افغانستان که طرح استراتژی دوازده ساله ای را ساخته اند دلايل متعددی دارند، از جمله اينکه در افغانستان گروههای متعددی در سالها جنگ مين کارگزاری کرده اند اما هيچگونه نقشه ای در دست نيست که مناطق مين گزاری شده را نشان دهد و آنها مجبورند تمامی مناطق مشکوک را از نظر بگذرانند.

مشکل ديگر اين است که در افغانستان از وسايل ابتدایی مين روبی استفاده می شود وسايلی که نمی تواند به صورت مشخص تنها مين را نشان دهد بلکه وسايلی که در افغانستان برای مين روبی به کارگرفته شده آهن پاره ها يی را که زيرخاک باشد نشان می دهد و مين روبها مجبورند حتی برای بيرون کشيدن آهن پاره ها نيز همان کاری را انجام دهند که برای خنثی کردن يک مين نياز است.

به هر حال تامين امنيت ومصونيت در افغانستان کار دشواری است؛ اگر جمع آوری سلاح سبک و سنگين از افراد مسلح غير مسئول مشکل است، خارج کردن مين و مواد منفجره ديگر از زير خاک نيز کار ساده ای نيست؟

احداث پايگاه ارتش ملى افغان نزديك مرز ايران

 

فارس: نيروهاى ائتلافى تحت امر آمريكا در افغانستان در حال ساخت يك پايگاه نظامى نزديك مرز غربى اين كشور با ايران هستند. روزنامه پاكستانى «ديلى تايمز» نوشت: «نيروهاى آمريكايى به مدت دو ماه در جست وجوى زمين براى احداث پايگاه هوايى ۳۰۰ هكتارى در منطقه صحرايى «هولنگ» در استان هرات هستند كه تنها ۴۵ كيلومتر با مرز ايران فاصله دارد.» برخى تحليلگران نظامى معتقدند اين تحول ممكن است با افزايش تنش ها ميان آمريكا و ايران ارتباط داشته باشد اما ارتش آمريكا و دولت افغانستان اعلام كرده اند اين پايگاه براى ارتش ملى افغان ساخته مى شود. فرماندهى نيروهاى ائتلاف در كابل تائيد كرد در حال ساخت اين پايگاه است اما اين موضوع را كه اين پايگاه تنها براى نيروهاى ائتلاف ساخته مى شود، به شدت رد كرد. دفتر مطبوعاتى اين فرماندهى روز شنبه در گفت وگو با خبرگزارى پژواك اعلام كرد: «دولت آمريكا در حال ساخت يك پايگاه نظامى در «غوريان» است تا تسهيلات حمل و نقلى را براى ارتش ملى افغان فراهم كند.» وى افزود: هيچ اقدامى بدون توافق با دولت انجام نمى شود.

 

نيروهاى جديد كانادايى در افغانستان

 

ايرنا : سخنگوى نيروهاى بين المللى كمك به امنيت افغانستان(ايساف) از اعزام نيروهاى جديد كانادايى به افغانستان خبر داد. «كين مكى لوپ» روز يكشنبه گفت: اين تصميم دولت كانادا نهايى شده و قرار است در آينده نزديك تعدادى از نيروهاى نظامى به همراه شمارى از كارمندان امداد اين كشور به افغانستان اعزام شوند. وى افزود: انتظار مى رود تعداد نيروهاى نظامى كانادا بيش از ۱۰۰ تن باشد. حدود چهار ماه قبل دولت كانادا پس از تصميم گيرى در خصوص كاهش نيروهاى نظامى خود در افغانستان بيش از يك هزار سرباز خود را از اين كشور خارج كرد. وزارت دفاع كانادا يك هزار و ۷۵۲ سرباز به افغانستان اعزام كرده بود كه در حال حاضر ۷۰۰ سرباز اين كشور در قالب نيروهاى ايساف در افغانستان در حال خدمت هستند.

 

 

مطبوعابت پاکستان : تيراندازىمرزبانان پاکستانى وافغان دو کشته برجا گذاشت


مطبوعات پاکستان روز يکشنبه نوشتند : در تبادل تيراندازى ميان نيروهاىمرزى اين کشور و افغان در منطقه مرزى "چمن " واقع در مرز مشترک دو کشور، دو غيرنظامى کشته و دو نفر ديگر زخمى شدند.
به گزارش ايرنا به نقل از روزنامه اردو زبان "نواى وقت " چاپ اسلام آباد، اين واقعه در نخستين ساعات بامداد روز شنبه هنگامى رخ داد که چند نفر قصد داشتند با استفاده از تاريکى به صورت غيرقانونى از مرز دو کشور عبور کنند.
اين روزنامه در گزارش خود نوشت : نيروهاى پاکستانى به سوى اين افراد تيراندازى کردند و به دنبال آن مرزبانان افغان نيز به گمان اين که به آنها حمله شده است ، اقدام مشابهى را انجام دادند.
روزنامه انگليسى زبان "ديلى تايمز" چاپ لاهور نيز در اين ارتباط گزارش داد : نيروهاى افغانستان پس از خاتمه تبادل آتش اجساد دو پاکستانى غير - نظامى و دو فرد مجروح ديگر را که از بوميان منطقه "چمن " بودند، تحويل
مرزبانان پاکستانى دادند.

 

تعدادی خواستار حذف اسماعيل خان از دولت آينده شدند


جمعى از بزرگان ولايات غور، بادغيس و هرات از حامدکرزى رييس جمهور منتخب خواستند محمد اسماعيل خان  والى سابق هرات و اشخاصى که وى معرفى مى کند را از دولت آينده خود حذف کند.
اين بزرگان روز يکشنبه با اجتماع در مرکز بين المللى مطبوعات در شهر کابل اعلام کردند : اسماعيل خان نماينده مردم مناطق غرب افغانستان نيست و نبايد در دولت آينده حضور داشته باشد.
نورالله عماد به نمايندگى از اين افراد به خبرنگاران گفت : اسماعيل خان بايد به دليل غارت و چپاول دفتر سازمان ملل متحد و ديگر نهادهاى بين المللى در ولايت هرات و قتل سربازان فرقه ۱۷ در دوم ماه حمل امسال، محاکمه شود.  والى سابق هرات درآمدهاى اين ولايت را در زمان زمامدارى خود حيف و ميل کرده و بايد به دولت  و مردم هرات حساب پس بدهد.

 

 

آژانس اطلاعاتی باختر

 

رئیس دولت افقغانستان با لوی درستیز فرانسه  ملاقات کرد

 حامد کرزی  رئیس دولت انتقالی اسلامی افغانستان ديروز با جنرال هینری بینیتژه لوی  درستیز کشور فرانسه در قصر گلخانه ملاقات نمود.

در آغاز لوی درستیزکشور فرانسه ، ضمن تاکید بردوام همکاریهای کشورش، اظهار داشت که فرانسه  علاقمند تحکیم و گسترش بیشتر روابط دوستانه با افغانستان بوده و میخواهد ضمن کمک  درباز سازی اردوی  ملی ، تعلیم و تربیه ، جهت تامین  امنیت در افغانستان، به موجودیت نیروهایش را در چوکات قوای آیساف در  افغانستان ادامه دهد.

همچنان طرفین در رابطه به پروسه جمع آوری اسلحه، دریافت طرق موثر مبارزه بر ضد  مواد مخدر و دریافت بدیل  کشت کوکنار برای دهاقین تبادل نظر نمودند.

حامد کرزی بایاد آوری از مساعدت های کشور فرانسه  گفت: مردم افغانستان همکاری های فرانسه را در عرصه های مختلف و بخصوص از تلاشهای جنرال پی له  قوماندان فرانسوی  نیرو های  آیساف و عساکر آنکشور در چوکات قوای آیساف و ائتلاف بین المللی مبارزه بر ضد تروریزم ، که در جهت تامین امنیت هنگام اولین انتخابات در افغانستان بخرچ داده اند به دیده قدر مینگرند.

در این  ملاقات ستر جنرال بسم الله  لوی درستیز قوای مسلح ، زلمی رسول وزیر مشاور در امور امنیت ملی  و عنایت الله قاسمی وزیر مشاور امور بین المللی نیز شرکت داشتند.

گفتنی است که رهبری  قوای آیساف در افغانستان فعلآ بدوش کشور فرانسه بوده و سربازان فرانسوی درچوکات قوای آیساف و ائتلاف بین المللی مبارزه بر ضد تروریزم  اشتراک  فعال داشته و لوی درستیز فرانسه بمنظور بازدید از نیروهای آنکشور به کابل سفر نموده است.

دوره آموزشی تعدادی از پرسونل اردوی ملی پایان یافت

 تصدیق نامه های فراغت یک تعداد از افسران ، خورد ضابطان  وسر بازان  مربوط کندک  های بیست و یک  و بیست و هفت  اردوی ملی ديروز توزیع شد.

به گفته  پوهاند  برید جنرال غلام سخی آصفی قوماندان مرکزی تعلیمی نظامی کابل: به تعداد هشتاد و هفت تن از افسران کندک بیست و یک و یکصدو سی و هفت تن خورد ضابط و ششصدو پنجاه و شش تن سر باز مربوط کندک  بیست و هفت اردوی ملی بعد از سپری نمودن  دوره تعلیمی ديروزاسناد  فراغت شانرا اخذ نمودند.

شمار خلع سلاح شده گان به بیست و شش هزار نفر رسید.

تاکنون بیست وشش هزار نفر شامل پروسه ملکی سازی گردیده است .

 بینانیه مطبوعاتی وزارت دفاع ملی حاکیست  که بیست و پنجهزار و سه صد و هفتاد دو نفر این تعداد در چار چوب پرو گرام دی، دی، آر و متباقی بطور داو طلبانه اسلحه شانرا به اردوی ملی تسلیم داده اند.

به اساس راپور یو، ان، دی، پی تاکنون 22 هزار نفر به زنده گی  ملکی رو آورده اند.

طبق یک خبردیگر طی هفته گذشته نیروهای گار نیز یون شهرکابل علاوه از پاکسازی  شیشه های پنجاه  و هشت عراده وسایط دولتی و شخصی از فلم های سیاه، هشتادو هشت جوره نمبر پلیت جعلی را از وسایط شخصی و دولتی جمع آوری  و هشت عراده واسطه  فاقد اسناد را  توقف داده ه و به ترافیک شهرکابل تسلیم نموده اند.

سیمینارهماهنگی نشرات  رادیو تلویزیون و وزارت انکشاف دهات دایر شد

 سیمینار مشترک معلوماتی، هماهنگی روسا و مسوولین رادیو تلویزیون مرکز و ولایات  وریاست روابط عامه وزارت احیا و انکشاف دهات ديروز در هوتل میوند دایر گردید.

به گزارش  خبر گذاری باختر، در آغاز سیمینار کمال الدین  نظامی  معین  رشد ظرفیت های وزارت احیا و انکشاف دهات راجع  به ضرورت  باز سازی وز ودودن فقر در جامعه  افغانی،  برنامه های کاری آنوزارت نقش ارزنده رسانه های گروهی، مکلفیت های ژور نالیستان در این راستا صحبت نموده و از مسوولین وژور نالیستان  خواست تا با پیگیری و تلاش و کار صادقانه  در  انعکاس کمبودات و نواقص برنامه های کاری وزارت احیا و انکشاف دهات،  خواست ها و پیشنهادات مردم، با این وزارت کمک نمایند.

سید نادر ا حمدی معاون ریاست عمومی رادیو تلویزیون در رابطه  اظهار آماده گی نمود که در راستای  باز سازی و نوسازی افغانستان،  با نشر و بخش خبرها و گزارشات  از طریق رادیو و تلویزیون  بیشتر ازبیش  همکار خواهد بود.

صدیق الله توحیدی  رئیس عمومی آژانس اطلاعاتی باختر سخن ران دیگر در این سیمینار در مورد ارزشمندی های چشمگیرنوسازی و باز سازی در افغانستان پس از دو دهه جنگ صحبت نموده همکاری آن اداره را با وزارت احیا و انکشاف دهات ابراز داشته پیشنهاداتی را در رابطه به  نحوه تطبیق پروژه های عام المنفعه  در قرا و ولسوالیها ا رائه وبر تطبیق پروژه های بنیادی و اساسی تاکید نمود.

دسترسی به خدمات تیلفون ستلایت و ثریا در بادغیس  امکان پذیر شد

شرکت خصوصی خدمات تیلفون ثریا و ستلایت دیروز در ولایت بادغیس افتتاح گردید.

به گزارش خبر گذاری باختر از شهر قلعه نو ، این دستگاه  به سرمایه  شخصی شرکت نوی انصارلمتد جهت سهولت های مخابروی  باشنده گان  آن ولایت ایجاد گردیده است. 

چهار هزار جریب زمین از کشت کوکنار پاکسازی شد

 اضرار کشت کوکنارطی  جلسات  جداگانه با دهاقین ولایت هلمند تو ضیح گردید ه  همزمان  با آن چار هزار جریب  زمین مزارع کوکنار در مربوطات آنولایت از سوی نیروهای امینتی در همکاری با دهاقین تخریب و ایشان  به زرع  حبوبات مفیده تشویق گردیدند. خبر دیگری حاکیست که

به اثر و تلاش منسوبین  ولسوالی ده یک ولایت غزنی یکتعداد بته های چرس، که غرض استحصال چرس آن در داخل  ده باب اتاق در مربوطات آنولسوالی جابجا گردیده بود، کشف و دیروز در محضر هیئت مو ظف حریق گردید

مستوفیت ولایت کاپیسا با کمپیوتر مجهز گردید

اداره یو ساید  دو پایه  کمپیوتر را به مستوفیت ولایت کاپیسا مساعدت نموده.

  با استفاده از کمپوتر  های یاد شده امور بخش  محاسبات آن اداره صورت گرفته و گزارش اجراآت شانرا طور کمپیوتری به وزارت مالیه  ارسال می نمایند.

بخشهای محاسبات مستوفیت های ولایات ، قندهار، ننگرهار، غزنی ، لوگر،بلخ ، پروان و هرات قبل براین  با کمپیوتر مجهز گردیده است.

 

برنامه آموزشی افسران پیوسته به پروسه دی دی آر در هرات گشایش یافت

اولین کورس آموزشی نظارت از پروژه های عام المنفعه  برای پنجاه ویک تن افسران نظامی  پیوسته به پروسه ملکی سازی  یا دی، دی، آر ولایت هرات  دایر گردید.

کورس متذکره  که به همکاری  اداره یو، ان، او، پی، سی، در ریاست  احیا و انکشاف دهات ولایت هرات دایر گردیده  ، مدت دو ماه ادامه مییابد.

شاملین کورس در پایان این دوره آموزشی  ازطرف اداره  متذکره وریاست انکشاف دهات به حیث سوپر وایزران استخدام میگردند.

به گفته عبد الرحیم زرین رئیس روابط عامه وزارت احیاء و انکشاف دهات، جهت تسریع پروسه خلع سلاح و ملکی سازی و ایجاد زمینه های  اشتغال برای آنعده افسران نظامی که به پروسه ملکی سازی می پیوندند وزارت احیا و انکشاف دهات در کنار هفت برنامه انکشافی و باز سازی ، تدویر همچو کورس هارا در نظر گرفته است.

در این کورس اساسات کنترول، نظارت وارزیابی پروژه های عام المنفعه  توسط انجنیران و استادان مجرب تدریس میگردد.

در جریان  کورس روزانه پنج دالر امریکائی برای شاملین طور مدد معاش پرداخته میشود.

 

 

مطبوعات

 

 

روزنامه انیس  از روند بطی و کند  آماده گی ها برای انتخابات پارلمانی اظهار نگرانی کرده و این نگرانی را درسرمقاله  امروزش باز تاب داده است .

نویسنده درسرمقاله اش  متکی به گزارش  گروه بین المللی  بحران ( I.C.G) درمورد کندی روند آمادگی برای  انتخابات پارلمانی درکشور می نویسد ، ازگزارش بر می آید که این امر موجب می شود تا انتخابات  به تأخیر افتد و تاخیر درانتخابات پارلمانی، نقض پروسه  دموکراتیک را درافغانستان  معنی می دهد .

انیس با توجه به گذار مرحله  به مرحلهء  افغانستان  به سوی دموکراسی  وانکشاف و آرزوهای مردم ، به این نظر است که باید آماده گی برای برگذاری خوب انتخابات ازهمین اکنون آغاز و کمیسیون های ساحوی وولایتی بررسی صلاحیت کاندیدا ها ایجا د گردد چون ما درانتخابات پارلمانی با صدها کاندیدا مواجه خواهیم بود .

انیس  می افزاید که به موضوع شکایات مردم و کاندیداها از همین اکنون متوجه  باید بود و نهادی را به این منظور ایجاد  کرد و برای کارمندان راه اندازی انتخابات آموزش های لازم را فراهم کرد .

نکته آخری که انیس روی آن تأکید دارد راه یابی نماینده گان واقعی مردم به پارلمان  است ، نه آنانیکه با زور و زر  بر پارلمان  افغانستان  تحمیل کردند .

اصلاح درسرمقاله اش ( خشونت علیه زنان ) را انتخاب کرده و برای محو و نابودی این پدیده پیشنهاد ایجاد کمیسیون  محو  خشونت علیه زنان را نموده است .

اصلاح متکی براین پیشنهاد می نگارد که زنان افغانستان  نمونهء از بدبخت ترین آدم های  روی زمین اند و از انواع خشونت، مظالم وبیداد گری ها دربرابرآنان  کار گرفته می شود .

به قول نویسندهء اصلاح  هرچند زنان افغانتسان  پس از ایجاد حکومات موقت وانتقالی از روی موانع بیشماری که فرا راه شان قرار دارد  عبور نکرده اند و هنوز مواجه به مشکلات  اند ولی ایجاد نماد های دفاع از حقوق  مدنی زنان قدمی سازنده است و ازهمین جهت است که  پیشنهاد می کند برای رسیده گی  به خشونت  های جاری علیه زنان  افغانستان ، کمیسیونی برای مبارزه  با خشونت ایجاد گردد.

شما شاهد  بودید که درسال جاری جنگهای خونینی در هرات صورت گرفت . دراین جنگها تعدادی از جوانان هرات کشته شدند و تعدادی دیگر تا هنوز لادرک اند .

دولت برای برچیدن  گلیم جنگ و بحران  ازهرات دست به اقدامات لازم زد و درقدم اول با اعزام  نیروهای اردوی ملی افغانستان  به آن ولایت ، اولین اقدامات را اجرا کرد  . والی ولایت  هرات  ازسوی دولت سبکدوش  وبجایش والی جدید گماشته شد و این عملکرد  ها موجب  ازمیان رفتن  جنگ و تشنج درآن ولایت گردید. 

روزنامه هیواد اکنون با درنظر داشت این روند سالم درهرات درسرمقاله  عنوان  کرده است که :

   هرات باردیگر بسوی برادری ، صلح و آشتی گام میگذارد .

هیواد می نویسد ،  با وصف اینکه گسترش  حاکمیت دولتی به ولایات کشور از وظایف اساسی دولت بود، این امر هنوز برآورده نشده است،  درحالیکه این کار از ممیزات ساختن نظام  درکشور می باشد.

نویسنده باذکر این مقدمه به اصل مطلب می پردازد ومی نویسد، پس از آنکه والی هرات تعویض گردید وضعیت درآن ولایت  روبه بهبود رفت درحالیکه  درزمان والی سابق هرات جنگهای خونینی درشیندند اتفاق افتاد و روابط هرات با بادغیس وغور بر  بنیاد دوستی وبرادری  نبود و نوعی ترس ووحشت درهرات حاکم گردیده بود .

به قول نویسنده سرمقالهء هیواد ،مسولان هرات درگذشته با سیاست تفرقه بینداز وحکومت کن به پیش می رفتند.

سرمقاله هیواد می افزاید که  وضعیت اینک درهرات دگرگون شده ودیگر پول گمرکات  هرات که  مال همه مردم کشور است و قبلاً  به صورت  خودسرانه  به مصرف می رسید،  به مصرف نمی رسد و دراین حالت حاکمان گذشته هرات در صدد ایجاد تشنج وبحران  درآن ولایت  اند و حتی آنانی را که به موسسات کمک رسان خارجی حمله کردند ، جوانان دلیر می خوانند( اشاره به اظهارات اخیر محمد اسماعیل والی سابق هرات پس از ورودش به کابل ) .

روزنامه اراده باز هم به کابینه جدید متوجه شده  ودرسرمقاله  اش تاکید دارد که:

                 وزیر شایسته می تواند سیستم ایجاد کند !

نویسنده در زیر این تیتر درشت می نویسد که برای مبارزه با فساد ، بی قانونی  ، بیروکراسی و پاشیده گی  امور باید درقدم اول به ایجاد سیستم درکشور  توجه کرد که درین  صورت ادارهء قانونمند ونظام به فروپاشیدگی مواجه نمی گردد و این  کاررا زمانی می توان انجام داد که مدیریت اگاه و کارفهمی را برای امورات برگماشت .

اراده علت کندی  کار و ناکامی  دولت و نظامهای گذشته را در نبود سیستم و ادارهء با مدیریت سالم واگاه میداند و مشعر است که این رویگرد نا سالم درگذشته ،  ادارات  را به یک بنیاد فاسد و نا کار آمد و وزارت ها را به منبع خویش خوری و  قومی  مبدل ساخت و تخصص وتجربه وآگاهی یک قلم از نظر افتاد.

اراده شخصی شدن وقومی شدن ادارات ووزارت خانه ها را یکی از اشتباهات گذشته دولت  و مایه ناکامیهامی داند .

شمارهء این  هفته پنجره  بدست ما رسید. مطالب خواندنی دراین شماره زیاد است و ما تنها به مطلب کوتاه این نشریه که  درصفلحه دوم آن آمده است ،  اشاره می کنیم .

این مطلب  عنوان دارد که :

                                   هر گونه آرایش سیاسی آقای ربانی شکننده است

 نویسنده به این نظر است که آرایش سیاسی آقای ربانی با آقای کرزی با  گزینش احمد ضیاء مسعود  به عنوان نماینده اش در پست معاونیت  آقای کرزی آغاز گردید و ربانی با این کار نشان دا دکه خلاف  آرای بسیاری از  مجاهدین خواهان  تساهل ، مسامحه ومعامله  با دولت آقای کرزی است وبرای گرفتن امتیاز  سمبولیک ونمادین ، با آقای کرزی  معامله می کند .

به نظر نویسنده  مطلب پنجره ، روند انتخابات نشان داد که  اقای ربانی حتی درمناطق زیر سلطه فرماندهانش جایگاهی ندارد و سالهای حکومتش نیز از عدم درایت  ومدیریت سالم او  برای رهبری جامعه گواهی میدهد.

نویسنده با در نظر داشت  این عوامل آرایش ربانی – کرزی  را سمبولیک و نمادین دانسته وآن را شکننده می  یابد که پایان  آن شکست وسرخورده گی است .

اما " چراغ"  روزنامه آزاد و غیر وابسته درچنبرهء بررسی روابط  قانون  وقدرت درگذشته  و آینده ،  گیر افتاده و نگاشته است که اکنون  مردم به نقش شان دررهبری جامعه متوجه شده و روند انتخابات  درکشور نشان داد که آنان دیگر مایل اند تا به نمایش قدرت بپردازند چون درمحور تحولات  کشور نقش اساسی دارند، درحالیکه  درگذشته  ها با درنظرداشت  استبداد جاری، تماشاچی عرصه زندگی بودند .

به قول نویسنده چراغ ، قوانین درگذشته  تصویب و به منصه اجرا درآورده می شد ولی به دلیل نبود تعامل منطقی میان قدرت وقانون ، مجال دستیابی مردم به مفاد این قوانین را نمی داد و ازهمین سبب قوانین درجهت آمال زورمندان وحاکمان بود وبه حول بقای همان حاکمیت  می چرخید .

به باور نویسنده سرمقاله چراغ ، اکنون که مردم به صحنه آمده است قانونمندی  روند حکومت  دگرگون شده و رابطه منطقی میان قدرت و قانون که دو سویه است بائیسته تلقی  می گردد و انتخابات و تحکیم جامعه مدنی ، استفاده ابزاری از قانون را توسط حکام نفی می کند .

به نظر نویسنده  چراغ اکنون قانون وقدرت در موازات هم در حرکت اند ومرد م و دستگاه حاکمه دارای  حقوق ، وجایب ومسوولیت های اند که نباید گذاشت درجریان رقابت های این دوروند ، قانون قربانی گردد.

چندی پیش شخصی به نام کچکول درزندان قومنادانی امنیه  درکابل،  به طور مرموزی مرد. جنازه مذکور پس از به خاک سپاری نظر به ادعای خانواده اش که در جسد متوفی علایم شکنجه دیده شده است،  از خاک بیرون وبه طب عدلی  سپرده شد . طوریکه  معلوم گردید شکایت خانوادهء متوفی صحت داشت واین کار  موجبات نگرانی رادرمیان مردم بوجود آورد .

روزنامه ملی آرمان این  مسأله راز درسرمقاله اش عنوان کرده است :

               بار دگر شکنجه وقتل ، باردگر خاطرهء حکومت کمونیستی؟

نویسنده درسرمقاله اش آورده است ، اعمال شکنجه بر متهمی درزندان که از سوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان  تأئید شده است، گویای این حقیقت است که  شاید چهره های معلومی که درگذشته  از شکنجه گیران معروف بودند،  باانواع مختلف به مقامات راه یافته اند  ودست به چنین  اعمال  می زنند که  عملکرد های  کمونیستها را در اذهان مردم زنده ساخته است .

نویسنده سرمقاله آرمان اظهار می دارد که همین اکنون تعدادی از چهره های معلوم الحال  شکنجه گر دررده های بالایی پلیس جابجا اند و با انتقامجویی  دست به چنین اعمال می زنند .

آرمان ضمن اینکه متکی به ماده 29 قانون اساسی شکنجه را مردود می داند،  می نویسد که توقع مردم است تا مسولان محترم وزارت داخله هرچه زودر تر به این مسئله غورورسیدگی نموده نتایج تحقیقات شان را به اطلاع مردم برسانند و مسولان این شکنجه وقتل را مجازات کنند.

آرمان ملی: عملیات نیروهای ائتلاف سبب گردید تا شاهراه ننگرهار- طورخم مسدود شود

نیروهای  ائتلاف  بین المللی درنیمه شب گذشته طی عملیات برق آسای هوایی  وزمینی در قریهء  باریک آب ولسوالی  بتی کوت ولایت ننگرهار  یک زن وچند مرد را با خود بردند .

خاکسار منتظر خبرنگار  افتخاری  روزنامهء آرمان  ملی به نقل از یک شاهد  عینی بنام ملک انور خان گزارش داد:

نیروهای  ائتلاف بین المللی  به رهبری امریکا ساعت  یکنیم دیشب یک عملیات هوایی وزمینی را بالای قریهء باریک آب ولسوالی  بتی کوت ولایت ننگرهار انجام دادند که دراثر آن  یک زن به نام ماه گل و سه تن دیگر به نام های بشیر احمد، سید محمد و خان محمد  را با خود بردند و طفل  چهل روزهء  زن را از بغلش  جدا نمودند . به همین ارتباط  مردم ولسوالی بتی کوت ولایت ننگرهار  دیروز شاهراه ترانسپورتی  ننگرهار- طورخم  رابا گردهمایی خشونت آمیز  مسدود ساخته، تایر های موتر را درجادهء متذکره  حریق نموده واز عبور و مرور ترافیک دراین جاده جلو گیری نمودند .

خبرمتذکره  ازسوی سید احمد ولسوال بتی کوت مورد تائید قرار گرفته است .

طبق  یک خبردیگر  نیروهای ائتلاف  بین المللی  به رهبری امریکا یک  عملیات سه ساعته را در فامیلی های مولوی خالص درجلال آباد انجام  دادند که دراین  عملیات چند تن را از این ساحه دستگیر شده اند .

داکتر اصف  قاضی زاده معاون ولایت ننگرهار  طی تماسی  با خبرنگار افتخاری روزنامه  درشهر جلال آباد  اجرای عملیات  نیورهای ائتلاف راتائید نمود.

آرمان ملی : یک دیپوی مهمات طالبان کشف و به دست امد

یک دیپوی مهمات دیروز درولسوالی خاک افغان  ولایت زابل کشف و بدست آمد .

خبرهای واصله به  روزنامه حاکی است که نیروهای  پلیس ولایت  زابل طی یک عملیات یک دیپوی مهمات را درولسوالی  خاک افغان آن ولایت  کشف و به دست آوردند .

دراین دیپو که گفته  می شود ذخیره گاه تخریبکاران طالبان باشد  نه صد وهفت صندوق  مهمات مختلف النوع ، شانزده حلقه ماین و یک مقدار سلاح خفیفه  به دست آمده است .

قرار بود گروه طالبان ازاین سلاح و مهمات درتخریب تأسیسات دولتی بهره گیرند .

طبق یک خبردیگر نیروهای امنیتی مقدار سه صدو شصت  کیلو گرام چرس را که  دریک موتر تانکر ماهرانه جابه جا  شده بود توسط  پلیس ولایت بدست آمد .

پلیس از افشای جزئیات  بیشتر خودداری کرد و تا حال  معلوم نگردیده  است که چرس متذکره به کجا انتقال می گردید .

آرمان ملی: نیروهای امریکا هجده تن را درارزگان بازداشت نمودند

هجده تن دیروز درولسوالی  دهراوود ولایت  ارزگان از سوی نیروهای امریکایی بازداشت شده اند .

جان  محمد والی ولایت  ارزگان در زمینه گفت:  تاهنوز  روشن نیست که  در میان افراد باز داشت  شده چه تعداد طالبان وجود دارند وچند تن از آنها مردم عادی بوده اند .

به گفتهء  والی ارزگان  نیروهای امریکایی در دهراوود بعد از آن تصمیم به انجام  عملیات  گرفتند  که چند روز قبل بمبی  درمسیر راه موتر سربازان  امریکایی  انفجار کرد که توسط ریموت کنترول هدایت می گردید .

درآن  انفجار  دوسرباز امریکایی کشته ویک تن دیگر زخمی شده بود .

چراغ : دستگاه تیلفون دیجیتال درشهر جلال آباد به فعالیت آغاز نمود

دستگاه جدید تیلفون  دیجیتال به ظرفیت 5000 لین که دراین اواخر از جانب وزارت  مخابرات  به ریاست  مخابرات ولایت ننگرهار  داده شده  بود،  امروز به فعالیت  آغاز کرد. یکن از مسوولین فنی  این شبکه به چراغ گفت که  قیمت نصب یک سیت دیجیتال  بدون انترنت  وفکس 250  دالر میباشد .

گفتنی است که  قبلاً در شهر جلال آباد 1400  جین تیلفون انالوگ موجود بود که اکنون با نصب دستگاه تیلفون دیجیتل این سیستم ازبین رفته وقرار است در آینده تعداد لاین دیجیتل به 25000 درآن شهر ارتقا نماید.

چراغ  : دستگیری 5 تن توسط امریکایی  ها درولایت ننگرهار

این افراد به اتهام  همکاری با طالبان  دستگیر شده اند و امریکایی ها اینها را با خود برده اند

دراثر عملیات عساکر  امریکایی در قریه سپیرکی  باریکاب ولسوالی بتی کوت ننگرهار  که ساعت 1 شب گذشته انجام یافت سه تن دستگیر گردید . حاجی سید رحمان ولسوال منطقه  به هندوکش گفت که دستگیر شده گان حسین احمد ولد گل میران، خان محمد ولد حکیم خان وبشر احمد ولد کامران  میباشند که احتمالاً  به اتهام همکاری  با طالبان و القاعده  دستگیر شده اند . همچنان خبردیگر حاکیست که عساکر امریکایی دوتن  را بنامهای  عنایت الله وروضغت الله  شب گذشته طی عملیاتی  از فامیلی های نظم الجهاد  واقع درجنوب  شهر جلال آباد  دستگیر و با خودبرده  اند . گفته میشود که از جمله این دوتن روضت الله درزمان طالبان  بحیث آمر دستگاه بنایی ایفای وظیفه میکرد.

گفتنی است که اخیراً  عملیات های دستگیری قوای امریکایی درولایت ننگرهار افزایش یافته و طی این مدت دردومورد درگیری مسلحانه نیز بوقوع پیوسته که درنتیجه 6 تبعه  خارجی احتمالاً  وابسته به گروه  القاعده دراین درگیریها ازبین رفته اند .

چراغ : شکایت اهالی هلمند ازاداره فعلی آن ولایت

اینها می گویند که اداره کنونی این ولایت جنگ سالاران را رشد داده و ما از ایشان ناراضی هستیم

حدود 200  تن نماینده گان ولایت هلمند به غرض ارایه شکایات شان از اداره موجود درآن ولایت  به ریاست دولت، راهی کابل گردیدند. خبرنگار چراغ که با چند تن ازاین  نماینده گان مصاحبه کرده است، گزارش میدهد که آنها  اداره فعلی ولایت هلمند را غیر مناسب ونا مطمئین  دانسته و گفتند  که اداره مذکور طی مدت زمان گذشته  تفنگ سالاری را درآن ولایت  رشد داده است . نماینده گان مذکور که امروز  از کندهار راهی کابل شدند،  قرار است با حامد کرزی رئیس دولت افغانستان  دیدار نموده و مشکلات منطقوی شان را با ایشان درمیان گذارند .

باید گفت که ادارات دولتی در ولایات کشور اکثر دردست تفنگ سالاران قرار داشته که باعث نا رضایتی مردم میباشد واین ادارات به اصلاحات  جدی نیاز دارند.

اراده : شکایت  از برخورد مقامات ایرانی

مهاجرین ولایات مختلف  مقیم هرات  که ازایران به  این ولایت عودت نموده اند میگویند : که با مشکلات  جدی وفراوان روبرو اند. آنان می گویند با همراه خانواده  خود درحالیکه  درافغانستان  برایشان شرایط مناسب  زندگی مساعد نبود  از ایران به زور رانده شده اند .

خانواده  های باز گشته که بطور جمعی  دریک کمپ زندگی می کنند از برخورد نا سالم مقامات  ایرانی شکایت دارند .مقامات کشور ایران را می گویند که بعد از تغییر اوضاع درافغانستان  اتباع این کشور  درایران به عنوان مهاجرین  نمی شناسند. غلام ربانی یک مقام  کمپ انصار هرات ادعا دارد که حکومت ایران تا پایان  سال جاری  برای افغان ها  وقت داده بود که به کشور  خو دباز گردد اما دهها خانواده  که تعداد آنها به بیشتر از سه صد نفر بالغ  می گردد قبل از وقت معینه  ازخانه ها بزور کشیده  واز مرز بیرون ساخته شده اند .

اراده : روش های عملی صلح وآشتی

کنفرانس زیر نام روش های عملی صلح وآشتی  درجامعه  درشهر مزار شریف  برگزار شده است .

درین کنفرانس  که آنرا یک  مرکز تحقیقاتی دانشگاه کابل دایر نموده چگونگی ازمیان بردن  خشونت های قومی مورد بحث قرار گرفته است . داکتر رمضان بشر دوست  وزیر پلان  دولت انتقالی که درین  کنفرانس شرکت داشت گفته است که جنگ  های سال های گذشته درکشور ناشی  از اختلافات قومی نبوده بلکه برخی افراد با اهداف شخصی  این مسئله را به وجود آورده اند . نسرین  ابوبکر عضو مرکز تحقیقاتی گفت: آنها  سعی دارند تا راه های بهتری را  برای صلح و آشتی درجامعه افغانی به مردم بیاموزند .