دوشنبه 14 جدی 1383 خورشيدی برا بر با 3 جنوری 2005 ميلادی

 

در یک حمله مسلحانه بالای نیروهای ائتلاف یک افغان و یک امریکایی بقتل رسید

در یک حمله مسلحانه بالای نیروهای ائتلاف ديروز در ولسوالی شیندند ولایت هرات یک عسکر امریکایی و یک شهر وند افغانی به قتل رسید .عساکر نیروهای ائتلاف صبح ديروز زمانی مورد حمله افراد مسلح قرار گرفتند که مصروف تلاشی چند منزل رهایشی در نزدیکی میدان هوایی شیندند بودند .

به گزارش اسوشيتدپرس، ارتش آمريكا با انتشار بيانيه‌اي گزارش كرد: سربازان آمريكايي هنگامي كه در حال بازرسي منطقه‌اي نزديك فرودگاه نظامي شيندند در ولايت هرات بودند، از سوي تعدادي از نيروهاي ناشناس مورد حمله قرار گرفتند.
اين بيانيه افزود: طي اين درگيري رهبر سابق شبه‌نظاميان افغان بلافاصله جان سپرد و يك سرباز آمريكايي هم زخمي شد و پس از مدت كوتاهي كشته شد.
ارتش آمريكا هم‌چنين مشخصات فرد كشته شده را ذكر نكرد و درخصوص اين كه وي جزو شبه نظاميان يا ناظران درگيري بوده، چيزي نگفت.
منطقه‌ي مذكور متعلق به ملا دوست، فرمانده‌ي سابق شبه نظاميان بوده است. هنگامي كه دو طرف در حال تيراندازي بودند ملادوست به همراه همسرش كشته شد و دو فرزند او زخمي شدند.
وي اضافه كرد: سربازان آمريكايي قصد بازرسي منزل ملادوست را داشتند اما نمي‌دانيم چه كسي در ابتدا شليك كرد.
اين در حالي است كه يک منبع پوليس هرات، اطلاعات متفاوتي ارايه داد و گفت: ملادوست و يكي از دخترانش در درگيري پيش از سپيده‌دم يكشنبه كشته شده‌اند.  ملادوست يكي از سربازان قديمي جنگ افغانستان عليه اشغال شوروي در دهه‌ي 80 ميلادي بود كه پس از آن به طالبان پيوست.
ملادوست هم‌چنين سال گذشته براي مدت كوتاهي به عنوان رييس پوليس در منطقه شيندند خدمت كرد.
مارك مك‌كان، سخنگوي ارتش آمريكا نيز تصريح كرد: فقط اطلاعاتي را درخصوص دو كشته‌ي حادثه در اختيار دارد و جزييات بيشتر درگيري را در دست ندارد.

 

سقوط يک طياره اکتشافي ايالات متحده در پاکستان در نزديکي سرحد افغانستان

 
وی او ای : اردوي پاکستان ميگويد که يک طياره اکتشافي بدون عمله در قلمرو خاک انکشور در نزديکي سرحد افغانستان سقوط کرده اما باعث جراحاتي نگرديده است جنرال شوکت سلطان ، نطاق اردوي پاکستان ميگويد که سقوط اين طياره در بعداز ظهر روز شنبه در شمال وزيرستان ، منطقه نيمه خود مختار قبائلي که با ولايت خوست افغانستان همسرحد است ، صورت گرفت نطاق گفت که طياره اکتشافي احتمالا از افغانستان پرواز کرده و شمال انرا به داخل پاکستان برده است ايالات متحده ازين گونه طياره هاي کوچک اکتشافي در منطقه استفاده ميکند اما بصورت فوري اين مطلب معلوم نگرديد که آيا استفاده از اين طياره بخشي از عمليات ايالات متحده عليه قواي القاعده و طالبان مي باشد در يک حادثه جداگانه اوائل امروز يکشنبه حمله کنندگان نامعلوم از جانب افغانستان به پاکستان هاوان فيرنموده اند مقامات ميگويند که انها نمي دانند که اين حمله هاوان از اردوي ملي افغانستان است يا از دهشت افگنان

 

مردم شمال افغانستان نارضايتى خود را از کابينه کرزاى اعلام کردند


به گزارش ايرنا ، مردم شمال افغانستان روز يکشنبه با برپاپى همايشى در شهر مزارشريف  مرکز ولايت بلخ نارضايتى خود را از کابينه جديد حامدکرزى اعلام کردند.
محمد همايون خيرى يکى از گردانندگان اين همايش به خبرنگار ايرناگفت : مردم شمال افغانستان با توجه به وعده هايى که کرزى در مبارزات انتخاباتى داده بود انتظار تشکيل کابينه اى متشکل از همه گروهها و اقوام داشتند.
وى تصريح کرد : پس از معرفى اعضاى کابينه ، مردم منطقه متوجه شدند که در اين کابينه سهمى براى مردم شمال افغانستان در نظر گرفته نشده است .
خيرى تصريح کرد : رييس جمهورى افغانستان باوجود آنکه در انتخابات رياست جمهورى بيش از يک ميليون نفر در شمال به جنرال عبدالرشيد دوستم  رهبرجنبش ملى  راى دادند، هيچ يک از مردم شمال را به عنوان اعضاى هيات دولت انتخاب نکرد.
وى با اعتراض به اين روند گفت : اين حرکت نشان مىدهد که تشکيل حکومت با مشارکت ملى که کرزى شعار آن را مى داد تحقق پيدا نکرده و روشنفکران شمال افغانستان در کابينه دولت حضور ندارند.
خيرى تاکيد کرد : مردم و روشنفکران شمال به مبارزات سياسى خود براى تحقق عدالت اجتماعى و دموکراسى در کشور ادامه مى دهند.
مقامهاى آگاه گفتند : اغلب شرکت کنندگان اين همايش را افراد وابسته به جنبش ملى به رهبرى دوستم تشکيل مىداد.
گفته مى شود، دوستم اميدوار بود در اولين دولت جمهورى اسلامى افغانستان پست رياست کل ستاد ارتش اين کشور به وى واگذار شود اما هفته قبل جنرال  عبدالرحيم وردک " وزير جديد دفاع ملى افغانستان اعلام کرد که ژنرال بسم
الله خان به عنوان رييس کل ستاد مشترک ارتش باقى خواهد ماند.

 

انبار مهماتى در ولايت لوگر کشف شد


نجيب الله نجيب رييس دفتر مطبوعاتى وزير داخله روز يکشنبه به خبرنگاران گفت : يک گدام انبار سلاح و مهماتى در ولايت لوگر کشف شد .  اين انبار متعلق به گروه طالبان است که روز گذشته توسط نيروهاى ارتش ملى کشف شد.
دراين گدام  ۴۶ قبضه راکت بى.ام ۱۲ ،۱۸ عدد مين ضد تانک ،۱۰۰ عدد گلوله توپ۷۵ ميليمترى ،۱۸۰ عدد مين ضد پرسونل ، ۸۵ عدد گلوله خمپاره ،۸۳ صندوق مواد منفجره ،۴۲ صندوق فشنگ اسلحه دوشکا از اين گدام يافت شده است .
در اين ارتباط کسى دستگير نشده است ، اماطبق بررسى هاى موجود، اين انبار متعلق به گروه طالبان بوده که قصد عمليات تخربى در کشور را داشته اند.

 

افغانستان خواستارعبور گاز ترکمنستان به پاکستان از طريق خاک اين کشورشد


ايرنا : اکرم عنايتى رييس اداره نفت و گاز افغانستان بار ديگر خواستار عبور خط لوله گاز ترکمنستان - پاکستان از طريق افغانستان شد.
وى روز يکشنبه به خبرنگاران با بيان اين مطلب افزود : اين درخواست قراربود در آخرين نشست سه کشور ترکمنستان ، افغانستان و پاکستان که در دسامبرسال۲۰۰۳ ميلادى در اسلام آباد برگزار شد، بررسى شود.
عنايتى اظهار داشت : بعد از اين نشست ، موضوع عبور گاز ترکمنستان از طريق خاک افغانستان به پاکستان از سوى اسلام آباد و عشق آباد مسکوت ماند.
وى افزود : افغانستان هم اکنون مسير مناسب براى ترانزيت گاز ترکمنستان به پاکستان به حساب مى آيد.
عنايتى گفت : درصورت عملى شدن اين طرح ، افغانستان نيز قادر خواهد بود تا گاز خود را به ساير کشورها صادر کند.
قرار داد انتقال گاز ترکمنستان از طريق خاک افغانستان در سا۱۳۸۲ل هجرىخورشيدى ميان "حامد کرزى رييس جمهورى افغانستان و روساىجمهورى پاکستان و ترکمنستان در عشق آباد به امضا رسيد.
طول اين خط لوله هزار و۶۸۰ کيلومتر است که ۷۳۵ کيلومتر آن از خاک افغانستان عبور خواهد کرد.
هزينه اين طرح ۳۱ ميليارد دلار پيش بينى شده است .
گفته مىشود، مسايل امنيتى موجود در مسير راه خط عبور لوله گاز در داخلافغانستان باعث شده که شرکت هاى تمايل چندانى به سرمايه گذارى در اين زمينه نداشته باشند.

 

وزارت دفاع ملى خواستار همکارى امنيتى کشورهاى منطقه شد


جنرال محمدظاهر عظيمى  سخنگوى وزارت دفاع ملى روز يکشنبه در کابل به خبرنگاران گفت : وزارت دفاع خواستار همکارى بيشتر کشورهاى منطقه براى ايجاد امنيت درکشور است . مبارزه با تروريسم و مواد مخدر نمى تواند تنها توسط يک کشور انجام شود و کشورهاى همسايه بايد بيش از پيش با افغانستان همکارى داشته باشند.
عظيمى گفت : وزارت دفاع در نظر دارد با مشارکت تمام کشورهاى منطقه برنامه هاى راهبردى مشترکى را براى مبارزه با تروريسم و مواد مخدر تدوين کند.  افغانستان اطمينان دارد که تمام کشورهاى منطقه از چنين طرحى استقبال مىکنند زيرا اجراى اين طرح به بهبود امنيت در منطقه کمک کند.  کشورهاى منطقه مىتوانند با تبادل اطلاعات و حمايت از اجراى عمليات نظامى مشترک امنيت را در منطقه ايجاد کنند.
وى به کميسيون سه جانبه امنيتى ميان افغانستان ، آمريکا و پاکستان اشاره کرد و گفت : اين کشورها ابتداى اجراى اين طرح در مرز پاکستان و افغانستان با مشکلات زيادى مواجه شدند اما با همکارى جدى نيروهاى سه کشور اين طرح با موفقيت اجرا شد.  افغانستان تاکنون با مشارکت کشورهاى همسايه و جهان توانسته است قدم هاى مهمى را در راه تامين امنيت در اين کشور بردارد.

همچنان سخنگوی وزارت دفاع در مورد انکشاف اردوی ملی گفت که در پرتوتوافقات بن تشکیل اردوی ملی هفتاد هزار نفری تا سال 2006 پیش بینی شده بود اینک با ظرفیت های ایجاد شده در اردوی ملی به ویژه تعلیم و تربیه در مرکز تعلیمی نظامی کابل و علاقه مندی جوانان و همچنان توانائی های چون احضارات عالی محاربوی و نقش اردوی ملی در تامین امنیت سراسری اعتماد و حمایت مردم نسبت به اردوی ملی از زمان پیش بینی شده سه سال کمتر شده است که قوای زمینی تا ماه دسامبر 2006 تکمیل میگردد

جنرال عظیمی گفت : اکنون ظرفیت مرکز تعلیمی از چهار کندک به شش کندک افزایش یافته است .

 موصوف علاوه نمود که بیست و پنجمین مرکز جلب و جذب اردوی ملی در ولایت پکتیا افتتاح گردید

 

آژانس اطلاعاتی باختر

 

وزیر امورزنان ، خواهان کمک های بیشتر دولت امریکا به انوزارت گردید  

دوکتور مسعوده جلال وزیر امور زنان در ملاقاتی که با شارژدافیر سفارت امریکا ديروز انجام داد ضمن انکه دست اوردهای زنان را طی سه سال گذشته در عرصه های مختلف در افغانستان توضیح نمود .

 خواهان کمک های بیشتر امریکا در راه رفع پرابلم های اقتصادی ، اجتماعی حقوقی زنان و رفع خشونت علیه زنان گردید .

شارژدافیر سفارت امریکا در زمینه از کمک های کشور متبوعش اطمینان داد

کمیسیون تنظیم شهر ديروز در تالار شاروالی کابل تشکیل جلسه داد .

این کمیسیون تحت ریاست داکتر غلام سخی نورزاد و به اشتراک نماینده گان وزارت امور داخله ، قوماندانی گار نیزیون کابل ، قوماندانی امنیه ولایت کابل ، ریاست عمومی امنیت ملی ، حارنوالی ولایت کابل و ریاست عمومی ملی بس دایر گردیده بود

دراین جلسه در مورد به وجود اوردن نظم سالم ترافیکی ، تنظیم زگنال های ترافیکی، تثبیت و تنظیم ایستگاه بس های شهری در محلات مناسب شهر ، ایجاد توقف گاه ها در نقاط مختلف شهر و نصب لوحه ها جهت رهنمائی بس های شهری در نقاط مختلف شهر کابل بحث صورت گرفت .

همچنان بخاطر جلوگیری از ازدحام وسایط شهری فیصله شد تا شاروالی کابل پلان تدابیری را روی دست گیرد ، تا بتواند مندوی های مواد خوراکه ، سبزی و میوه جات را در اینده در چهار استقامت کابل متمرکز و جابجا نماید .

طبق گزارش یک منبع شاروالی کابل کمیسیون تنظیم شهر طی عملیات که انجام داده است توانسته تا حدود شش هزار غرفه و کانتینر و بیش از چهار صد و پنجاه باب موتر فروشی را بخارج شهر منتقل نماید .

و همچنان تخریب ساختمان های خود سر و جلوگیری از سایر خودسری ها در نواحی شهر کابل از وظایف این کمیسیون بوده است

 

تعداد از شعبات مهم شاروالی کابل طعمه حریق شد

با شعله ور شدن حریق ، حوالی ساعت چار عصر ديروز قسمتی از تعمیر و شعبات شاروالی کابل ، در مرکز شهر به اتش سوخت .

در حالیکه دود غلیظی در فضای بارانی کابل به هوا بلند بود طبقه سوم تعمیر شاروالی کابل و قسمتی از شعبات ان پیهم حریق میگردید .اتش اصلا" از قسمت بام شاروالی که اسناد قدیم و میز و چوکی درانجا در زیر اهن ها پوش وجود داشت نشات نمود.

 اطفائیه کابل از فاصله حدود چار صد متری ان از چار راهی پشتونستان بعداز نیم ساعت به محل واقعه رسید و تا یک ساعت دیگر موفق به خاموشی اتش نگردید .

داکتر غلام سخی نورزاد شاروال کابل در حالیکه در باره علت وقوع اتش سوزی عجالتا" ابراز نظر نکرد اما از کندی کار اطفائیه کابل به شدت ابراز شکایت نمود .تعدادی از کارمندان شاروالی یکتعداد اسناد ملکیت ها و عواید شاروالی را به جای مصئون انتقال میداند اما اگر اسناد ملکیت ها مهم شاروالی طعمه حریق شده باشد البته مشکلات جدی مالی اداری و حقوقی را به صاحبان جایداد در شهر کابل به وجود خواهد اورد . 

نوار سپید سمبول مبارزه علیه  خشونت در اجتماع به سینه های معین امنیتی وزارت امور داخله و امرین شعبات ذیربط تعلیق گردید

نوار سپید سمبول مبارزه علیه  خشونت در اجتماع، اداره  و فامیل، ديروز از سوی انجمن صلح و همبستگی به همکاری کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به هیئت رهبری وزارت امور داخله تفویض شد.

گروپ ده نفری انجمن صلح و همبستگی که تعلیمات حقوق بشر را توسط ترینران مستقل حقوق بشر افغانستان آموزش دیده اند در ختم دوره آموزش شان به وزارت امور داخله  رفته نوار سپید سمبول مبارزه علیه  خشونت در اجتماع ، اداره   و فامیل را به سینه های معین امنیتی وزارت امور داخله و امرین شعبات ذیربط تعلیق نمودند.نوار سپید سمبول بین المللی بوده که باید مسوولان امور، حقوق بشر را رعایت نمایند و در حقیقت  هوشداریست در زمینه  تامین حقوق بشر.

تعداد از سلاح و مهمات از میر بچه کوت کابل کشف شد

مو ظفین ریاست عمومی امنیت ملی از ولسوالی های فرزه  و میر بچه کوت ولایت کابل طی علمیات او پراتیفی یک تعداد سلاح و مهمات را بدست آورده اند.این سلاح و مهمات شامل: یک میل زیکو یک ، 25 کیلو گرام  مواد انفجاریه نوع ترو تیل، 5 عدد بم دستی، 6 فیر مرمی راکت انداز ، یک فیر مرمی سام، یک  فیرمرمی سکر و یک تعداد شاژور سلاح  های مختلف النوع با دو عدد سر گلوله سکر و دو حلقه ماین  ضد پرسونل که توسط دشمنان صلح و امنیت جابجا شده و میخواستند  در مو قعی  از آن استفاده نمایند ، کشف و بدست آمده است.

طبق یگ خبر دیگر: مو ظفین ریاست عمومی امنیت ملی در ولسوالی خاک جبار از انداخت دو فیر مرمی توپ  122 ملی متری جلو گیری نمودند.منبع مذکور گفت: دو فیر مرمی توپ یاد شده  توسط مخالفین در ولسوالی خاک جبار غرض انداخت به سوی کابل  عیار گردیده بود.

به اساس یک خبر دیگر :یکمقدار مهمات ديروزاز ولسوالی ساغر ولایت غور به دست امد .موظفین قوماندانی امنیه ولایت غور ديروز یکمقدار مهمات را که شامل 9 فیر ماین هاوان وسط ، یک ضرب هاوان وسط ، یازده فیر مرمی راکت ار – پی – جی ، یک فیر مرمی سکر20 ، یکصدفیر مرمی اگه ایس ، سه صدو هفتاد و هشت فیر مرمی زیکویک و دوصدو هشتاد فیر مرمی دهشکه میباشد به دست اوردند .

فیض الله صالحی قوماندان امنیه ولایت غور دریک تماس تیلفونی به دفتر مطبوعاتی وزارت امور داخله گفت که این مهمات در زمان حاکمیت طالبان در یک مخفیگاه صحرایی جابجا گردیده بود . 

یک خبر دیگر حاکیست :قوماندان امنیه ولایت سمنگان طی یک تماس تیلفونی با مسوولین وزارت امور داخله از کشف تعدادی سلاح و مهمات در انولایت خبرداده است .

پولیس قوماندانی امنیه ولایت سمنگان اخیرا" در قریه اویمان ولسوالی دره صوف ان ولایت موفق به کشف تعدادی سلاح ثقیل و مهمات شده اند . سلاح و مهمات بدست امده شامل پنجصد فیر مرمی هاوان وسط ،بیست و دو فیر مرمی هاوان غرنی ، چهل و دو فیر مرمی توپ هشتاد و دو ملی متری ، سه صد فیر مرمی دافع هوا از نوع زی – او، دوازده حلقه ماین ضد وسایط ، یک حلقه ماین شارتکی و دو صدفیر مرمی اگه ایس میباشد . منبع افزود: که این سلاح و مهمات در زمان جنگ میان طالبان و نیروهای مقاومت دران منطقه مخفی و جابجا شده بود

دو مجسمه سنگی به موزیم ملی تسلیم داده شد

دو مجسمه سنگی که اخیرا" توسط منسوبین مبارزه با تروریزم وزارت امور داخله از ساحه غرب کابل بدست امده بود ديروز در حالیکه دوکتور سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ نیز حاضر بود ، به رئیس موزیم ملی تسلیم داده شد .

به گفته عمراخان مسعودی رئیس موزیم ملی این مجسمه ها مربوط به قرن سوم الی پنجم میلادی میباشد .

که دریکی ازان بودای نشسته ، در حال تفکر به نظر می رسد و مجسمه دوم نیز بودا ستوای در حال نشسته به نظر می رسد که با سنگ آ هک ساخته شده است

پاسوال عبدالجمیل جنبش رئیس مبارزه علیه تروریزم وزارت امور داخله از ارائه جزئیات خودداری کرد وی گفت  مجسمه ها را سه روز قبل از ساحه غرب کابل بدست اورده اند

سی وسه ولایت کشور تحت پوشش امور مقدماتی دومین سرشماری کامل نفوس قرار گرفته است .

به گفته محمد علی وطنیار رئیس عمومی اداره مرکزی احصائیه سی و سومین ولایتی که امور مقدماتی سرشماری دران اغاز یافته است ، ولایت پکتیکا میباشد که کارمندان این اداره ، تعداد خانه وار را به تفکیک زن و مرد ، مشخصات نفوس و محل ان ولایت را ثبت خواهند کرد .رئیس عمومی اداره مرکزی احصائیه ، از مسوولین وزارت امور داخله که در تامین امنیت محل کار گروپهای سرشماری همکاری نموده اند ، سپاسگذاری نمود .

 به گفته یک منبع مسوول این اداره ، ارقامی که از امور مقدماتی دومین سرشماری به دست می اید ، در طرح پلانهای اقتصادی و اجتماعی استفاده میگردد

 

گزارشگر: عبد الخالق

سیمای شهر کابل چگونه خواهد بود

درحالیکه  مشکل سرپناه به عنوان  یک معضله درشهر کابل مطرح است  ساکنین مناطق  مختلف شهر کابل که منازل  شان یا در حوادث گذشته  تخریب گردیده  ویا مرور زمان  آن راکهنه و فرسوده ساخته اجازه  نمی یابند تا به اعمار مجدد دست زنند  . این مشکل بیشتر درباغ علیمران ، مراد خانی، مناطق اطراف به  بالاحصار... محسوس است .

یک باشندهء  مرادخانی که به صفت اجیر دروزارت اطلاعات وفرهنگ کار میکند  میگوید:  اکثری منازل دراین منطقه  یا از اثر جنگ تخریب شده اند ویا از اثر حوادث، منازلی در  مرادخانی وسایر حصص شهر کهنه کابل وجود دارد که حتی  تاصد سال عمر دارد.

با وجود فرسوده بودن وامکان لغزش آن برخی آنرا  قابل سکونت دانسته و درآن  زندگی میکنند موصوف یاد آور شد که شاروالی کابل برای ما اطلاع داده تا ماه حمل سال آینده آماده ترک این منطقه باشیم . چون  پلان شهری درآن تطبیق خواهد  شد. ما میدانیم که دیگر این محل، محل سکونت نیست مگر نمیدانیم که به  کجا برویم  وچه کنیم؟  ازیکطرف کرایه  خانه درکابل  بلند است و ازجانب دیگر توان اعمار  یک منزل جدید  را  درکدام گوشهء دیگر شهر نداریم .

  راز محمد باشندهء  باغ علیمردان ، که منزل آنها در حوادث سالهای 72و 73  کاملاً تخریب شده بود  میگوید: من با پنج برادرم  با مشکلات  تمام خانه تخریب شده خود را که  میتوان آن را صرف یک سرپناه گفت نه خانه اعمار نمودیم . حالا برای من  از انکشاف  شهری سخن میگویند . نمیدانم درعوض  زمین برای ما چه خواهند داد .

اگر برای ما در کدام گوشهء  دیگر از شهر  نمره بدهند  این  برای ما قابل قبول نیست . همه میدانند که این  منطقه  به یک ساحه تجارتی  ویک ساحه مدرن مسکونی تبدیل میشود. دولت یا منازل ما را مطابق به نرخ روز خریداری کند ویا نقشه آن را برای خود ما بدهد اینکه ما  آن را میفروشیم  ویا آباد میکنیم کار ماست .

بسیار از ساکنین باغ علیمردان  مراد خانی،  ومحلات  دیگر هم عقیده با  راز محمد اند  وغرض به کرسی نشاندن همین خواست شان نمایند گان خو د را  انتخاب کرده اند  تا با مقامات صحبت نمایند.

محمد عمر نعیم یار رئیس اسناد و ارتباط  شاروالی کابل میگوید: ما به اساس مکتوب رسمی وزارت شهر سازی و مسکن مانع اعمار مجدد منازل درشهر قدیم کابل شده بودیم . هدف دراینجا تخریب  ویا استملاک  شهر کهنه نمیباشد .  بنا بر  قول مسوولین  دروزارت  شهرسازی هدف احیا شهر کهنه با استحکامات جدید وسهولت های اجتماعی است . نعیم یار  یاد آور شد که وزارت شهر سازی متعهد گردیده  بو د تاظرف  شش ماه پلان کاری خود را در قسمت شهر کهنه  به شاروالی ارائه بدارد ، مگرما تاکنون از محتواء این برنامه آگاهی نداریم . به گفته موصوف  شاروالی کابل دردیدار  با نمایند گان مردم  مراد خانی متعهد گردید که  هرگاه نقشه کدام تعمیر بلند منزل درساحه آنها اتفاق  بیافتد  حق اولویت  اعمار برای خود مردم محل داده خواهد شد . نعیم یار تأکید کرد که شهر سازی کار ما نیست  و مردم  باید از بلاتکلیفی  خلاص شوند.

یک انجنیر وزارت شهر سازی ومسکن که نخواست نامش را بگیرد مسوولین آن وزارت وشاروالی  کابل را درکوتاهی به آن برنامه ها که او آن را تعلل وبی پروایی نام داد ملامت نموده گفت: برای  من شخصاً  خجال آور است  که درمقابل ارگ ریاست جمهوری یک مخروبه بزرگ وجود داشته باشد و ازآن به عنوان بدرفت استفاده  شود .

ضمناً وجود خانه کهنه و فرسوده و چرکین درمناطق  نزدیک به ارگ، وزارت خارجه وسایر محلات دولتی مایه شرم است . او میگوید  به کدام عنوان ساحات باغ علیمردان  ومناطق همجوار آن تخریب گردید وقتیکه تخریب گردید چرا به آبادی آن اقدام  نمیشود. اگر دولت امکانات ندارد.  صرف نقشه وبرنامه را ترتیب داده یا برمردم محل دهد که مطابق به آن عمل کنند ویا  آن را در محضر لیلام  قرار دهد . یا شرکت های خصوصی وشخصی به اعمار آن مبادرت ورزند .

یک انجنیر  دیگر وزارت شهرسازی گفت: برای ساحات تخریب شده باغ علیمردان  کدام حرف خاص وجود ندارد پروگرام ونقشه موجود است . مسوولین لطف نموده وجوه مالی آن را فراهم سازند .

مگر داکتر زهرا برشنا رئیس حفظ واحیا شهر ها ومناطق تاریخی وزارت شهر سازی ومسکن  پیرامون مشکلات ساختمانی درشهر قدیم کابل دلایل خو درا داشت  او که شناخت  کلی از شهر کهنه کابل دارد ، مدتی درآلمان زندگی نموده  و دررشته شهر سازی و احیا شهر قدیم کابل  دکتورا خود را اخذ  کرده است میگوید :  شهر کهنه کابل نقطه  دلچسپی است مگر حوادث گذشته آ ن را  به یک ویرانه  مبدل کرده ، شهر کهنه کابل یک سمبول ازگذشته  این شهر است هویت  وتاریخ گذشته ما را بیان میدارد . آثاری دراین مناطق  وجود دارد که حتی به یفتلی ها میرسد . ما مانع احیا شهر کهنه نمیشویم بلکه ما تلاش داریم تا آن را با یک زیر بنای محکم تخنیکی اعمار کنیم ما میخواهیم  تا به صورت  اساسی کار نمائیم مگر شهر سازی کار نیست که برای آن معیار تعین شود روند زندگی کنونی در شهر کهنه کابل از هر لحاظ وخدمات اجتماعی  حفظ محیط زیست و سایر سهولت های زندگی، واقعاً با مشکلات جدی  مواجه است . مرکزی بودن شهرکهنه کابل تاجران، سرمایه داران وبالاخره  زورمندان را متوجه آن ساخته تابه فکر  اعمار گدام ها، سرای ها وبالاخره  بلند منزل ها در حصص مختلف شهر قدیم کابل باشند . میدانیم که اعمار بلند منزل به سیمای شهر رنگ جدید میبخشد مگر فراموش نکنیم که با اعمار سرای ، گدام وبلند منزل خطر تخریب آثار تاریخی نیز محسوس است. ما تلاش میکنیم تا زیر بنای اساسی را دراینجا اعمار کنیم با درنظر داشت  این مطلب  که چگونه  میتوانیم خاصیت تاریخی آن را حفظ نمائیم . ما در صدد اصلاح شهرکهنه  هستیم ولی با زیر  بنای عصری  . تمام اماکن  مقدسه ، زیارت ها ، باغ ها و حتی  منازل قدیمی و دلچسپ  شهر کهنه کابل را سروی وتثبیت نموده ایم ، وپلانهای رهنمود دهنده تهیه داشته ایم .  برنامه های  ما طویل المدت  وکوتاه مدت خواهد بود ما  مشکلات مردم را درک می نمائیم  خواست آنها در اولویت های کاری ما جا دارد. واین را هم میدانیم که مشکل  است که همه مشکلات ما درک شود.

داکتر  زهرا برشنا علاوه میدارد: که درعرصه تطبیق  برنامه های خود که مطلقاً  به نفع مردم است با مشکلات  جدی عجیب وغریبی مواجه هستیم وزارت شهرسازی با قلت ظرفیت  ها مواجه بوده و تخصیص لازم  پولی را با خود ندارد.  مشکل دیگر که موصوف ازآن  یاد کرد کار  برخی انجو ها وموسسات غیر دولتی است. داکتر برشنا برخی ازاین  انجو ها را حریص میخواند ومیگوید آنها اصلاً احساس  مجبوریت نمیکند تا درکار های شان نزد ما مراجعه نمایند و مشوره بگیرند انجام کار های خود سر وغیر هماهنگ ( خلاف یکدیگر کارکردن )  واقعاً  معضلات را خلق  نموده است وتأکید دارد  که شهر کهنه کابل با زیربنای قوی احیا خواهد شد او به جدیت ، تحمل وهمکاری  صمیمانه را خواستار گردید.

 

مطبوعات

 

بررسی مطبوعات را از اقتدار ملی  آغاز میکنیم  که شماره ديروزی ا ین عناوین را به نشر رسانیده است

- کابینهء  جدید سیاسی تراز کابینهء قبلی است

- هیچ وزیر حق ندارد درچوکات  دولت به نفع حزب خود کار کند

- آیا اسماعیل خان درپست جدیدش موفق خواهد بود

- کابینه جدید ازنگاه استادان دانشگاه

که دریکی از مطالب تحلیلی این نشریه  کابینه  جدید سیاسی  تراز کابینه قبلی  خوانده شده و آمده است که  اقتصاد ملی ، انشکاف دهات ، تحصیلات عالی ، امنیت ملی،  فوائد عامه  وبازسازی  وترانسپورت  دراختیار یک حلقه که روابط بیرونی شان قوی تر از ریشه های مردمی آنان است، قرار گرفته  ، وزارت های معارف ، مهاجرین ،زراعت و امثال آنها برعناصر داده شده که روابط شخصی با حلقات  معینی درپیرامون رئیس جهور داشته اند ، گروه نیرومند شورای نظار با حفظ فقط یک وزارت خانه (خارجه ) ، حزب وحدت نیز با گرفتن فقط یک وزارتخانه  ( عدلیه)  حضور کلیشه یی  در  ساختار قدرت دارند . درحالیکه گل آقا شیرزوی پس به ولایت قندهار گسیل شد ، اسماعیل خان  درچوکات وزارت خانه یی  که با نوع کاری او بی ارتباط است تحت نظر  گرفته شد . جای رقبای مهم آقای کرزی  خالی  بوده و قانونی ، محقق  و دوستم  طرد شده خوانده شده اند .

نویسنده مطالب روی معیار های قانون اساسی وکابینه جدید در مطلب  اشارت نموده مینویسد که در کابینه  موارد قابل تردید به نظر میرسید چون کابینه جدید سیاسی تر از کابینه قبلی است.

رهبران  احزاب  وسازمانهای سیاسی  که با داشتن تعصب قومی  وزبانی وضدیت سیاسی با کرزی  مشهور هستند درکابینهء جدید حضور پررنگ  دارند . آقای احدی، رهبر حزب افغان ملت ، خلیلی رهبر حزب وحدت ، دانش معاون حزب وحدت، مسعوده جلال رقیب انتخاباتی کرزی ، وردک عضو محاذ ملی  ، امین فاطمی عضو جبهه نجات، اسماعیل خان عضو حزب جمعیت اسلامی  ، داکتر عبد الله عضو شورای نظار، آمنه افضلی عضو حزب جمعیت اسلامی، احمد ضیا مسعود عضو نهضت ملی و به همین ترتیب وزرای دیگر نیز یا به گروههای تنظیمی ویا به شرکت ها وکمپنی های اقتصادی وتجارتی متعلق هستند .

ازنظر نویسنده  معیار های علمی نیز درکابینه درنظر گرفته نشده است واکثریت وزرا ناشناخته ، بی تجربه  یا  کسانیکه شهرتشان مغشوش خوانده شده است .

درقسمت دیگراین مطالب آمده که  هم اکنون زمزمه  های شنیده میشود که رقبای کرزی  درصدد تشکیل یک جبهه  وسیع سیاسی علیه او هستند و یقیناً چنین جبهه ی درعمق مردم ریشه دارد و توسط عناصر فعال و اکتیف رهبری و سازماندهی میشود ، که برای کابینه کرزی درد سر افرین وباعث سقوط سیاسی کابینه ووزرا خواهد شد.

ازنظر نویسنده با توجه به شرایط  سخت بازسازی  ونوسازی درکشور ضرورت اتحاد نیرو های ملی لازم خوانده شده که ضامن منافع مردم  ورشد ورونق اقتصاد ملی و مانع فرورفتن کشور درعمق بحرانهای  تازه میباشد.

روزنامه غیر دولتی  آرمان  ملی  روی تمایلات سیاسی وزیران  نیز مطلب  دارد زیر عنوان" تمایلات سیاسی وزیران برحکومت اثر گذار خواهد بود "

دراین مطلب روی تعلقات حزبی وزیران وخواست آقای کرزی که وزیران تعلقات حزبی خود را کنار بگذارند و ازتمایلات  سیاسی خود چشم بپوشند  بحث صورت گرفته این موضوع ناامید کننده خوانده شده است  . چون هیچ وزیری درشرایط فعلی از تعلق وتمایل سیاسی خود صرف نظر نخواهد کرد، به ویژه درعمل.

نویسنده علاوه می نماید که حضور نماینده گان احزاب وتنظیمی درحکومت آقای کرزی  چشم گیراست و بهترآنست که رئیس جمهور با اعمال  مدیریت قاطع وبا نظارت قانونمند وهمه جانبه درهرجلسه  نوبتی از اعضای حکومت گزارش  کاری بخواهد ودرصورت ملاحظه  مشکل وکشیده گی ، با درایت  وتدبیر ، گرهگشایی کند وبرای برون رفت  از دشواری مطرح ، تصمیم صریح و شفاف اتخاذ نماید .

واما روزنامه  آزاد وغیر وابسته  چراغ مطالبی را سخن روز گویا زیر عنوان  ,, شفافیت  دردولت جنبه عملی پیدا میکند ،، به نشر رسانیده است .

درمطالب شفافیت ، لیاقت  ومسوولیت  سه عنصر مهم در گزینش  آقای کرزی درانتخابات ریاست جمهوری خوانده است.

سرمقاله حاکیست : ورود واژه های مذبور درقاموس سیاسی کشور محصول سپری کردن دهه های  انحصار، استبداد ، تمامیت خواهی وحذف  دیگران میباشد  که دولتمردان وقت آنرا سرلوحه کار شان قرار داده بودند، بدون شک  تحقق این اهداف  ابزار های درست و افرادی میخواهند  که جوهر درونی و استعداد ذاتی داشته  وفارغ  از هرنوع  دغدغه یی  فرو ملی به قضایا واحتیاجات هموطنانش بنگرد.

نویسنده  درمطلب درپهلوی اینکه  اعلامیه  متحد المال  وگشاده مبنی برتقرر  افراد مسلکی و متخصص پستهای دولتی، از قبیل معینیت وزارتخانه ، ریاستها  وسایر ارگانهای دولتی از داخل وخارج  کشور قابل قدر دانسته مینویسد گرچه  هنوز هم ابهامات دراجراات دولت فعلی وسابقه گرداننده گان  ماشین نظام وجود دارد، که گذشت زمان  آنرا برملا وشفاف خواهد کرد ازآن جمله  موجودیت وزرای دوتابعیته ، وزرای که رهبر ویا نماینده  احزاب سیاسی اند وعدم تعدل اتنیکی درهرمهای قدرتها را میتوان نام برد.

واضافه میدارد مردم وقتی نفس راحت خواهند کشید که بصورت شفاف  وعملی به دور از نیرنگ وسوء استفاده  از احساسات شان ببینند که دولت مردان درخدمت شان کمربسته اند و ازآنها یکبار دیگر برای شکار احساسات  واشباع هوسها استفاده  نمیگردد.

سرمقاله مشعر است :

دولت منتخب که محتاج  بازسازی پلهای شکسته اعتماد بین دولت که ملت است ، مواد ساختمانی و مهندسین این پروژه  را درست وحسابی  وبا مطالعه  تمام جوانب مثبت ومنفی آن خریداری  وتعین کند که درغیر آن این  انتظار مردم ، انفجاری را به وجود خواهد آورد که سرپوش مدینه   خیالی آقای کرزی را به هوا بلند خواهد کرد و مشتها را باز .

همچنان این روزنامه مطالبی خواندنی دیگر چون

- صادرات پاکستان به کشور ما قاتلانه است

- 150 هزار قربانی  زلزله  بحر هند وآغاز کمک رسانی

- کابینه  کارش را آغاز کرد،  اما جای پارلمان  خالیست

- یاد وبود  از کشته  شدن  قشون سرخ درجنگ  افغانستان

نیز در بستر صفحات  خویش جاداده است .

روزنامه ملی انیس نیز درمورد اعلامیه  اخیرریاست جمهوری  به منظور شفافیت  درانتخاب  تقرر کارمند دولت و پذیرش کادر های مجرب وتحصیل  کرده  با درنظر داشت لیاقت وشایستگی  درپست های  بالایی دولت  مطلب را زیر عنوان ,,ضرورت استخدام کادرهای متخصص ،،به نشر رسانیده که درقسمتی ازاین مطالب آمده است  چون کشور، مرحلهء  حساسی از تاریخ  خو درا پشت  سرگذاشته است و بنیاد جدید  ساختار یک جامعه مرفه مدنی  در حال تشکیل وپیروزی است اکنون ایجاب میکند   برای بازسازی وعمران  همه خرابه  های مملکت خود متحدانه  دست به دست هم داده و علل وعوامل  این همه خرابیها را تشخیص دهیم وهمه با هم  درجهت رفع  همه درد ها ورنجها  به مبارزه برآیم

آرمان ملی : چهار پوستهء امنیتی دولتی از سوی والی قندهار خلع سلاح گردید

مسوولین  امنیتی افراد چهار  پوستهء  امنیتی را درساحهء باغ  پل  ولایت قندهار خلع سلاح کردند .

سه تن از مسافرین  که توسط موتر ازولایت  هلمند به طرف  قندهار درحرکت بودند،  به وسیلهء  یکی از پوسته های این شاهراه بنام تلاشی توقف داده شدو مبلغ  دوصدو پنجاه  هزارکلدار پاکستانی  به زور و فشار از نزد آنان گرفته شده بود .

بعداً افراد چهار پوستهء امنیتی  این شاهراه به دستور گل آقا شیر زوی والی ولایت قندهار خلع سلاح گردیده  وپانزده تن آنان بازداشت گردیده  اند. گفته می شود که قوماندان این پوسته  ها لادرک بوده و جستجو برای دستگیری وی آغاز گردیده است .

آرمان ملی : یک کودک  دراثر سردی هوا جان داد

بارش شدید باران  و برف شاهراه کابل – خوست  را در پکتیا  به روی ترافیک  مسدود کرد .

خبرهای واصله  ازپکتیا  حاکی است که دراین مسیر از سبب بارش زیاد  ومتواتر، چند موتر سرنگون شده است . شاهدان عینی گفته اند  که یک کودک هم از سردی هوا جانش را از دست داده است .

اسد الله وفا والی پکتیا  با تائید این خبر  گفته است که برای پاک  کاری این شاهراه  بولدوزر ها ووسایل  مختلف را فرستاده است .

باریدن برف وباران  ظرف چد روز گذشته مشکلات ترافیکی  را دراکثر نقاط افغانستان  به وجود آورده است .

چراغ : صادرات پاکستان  به کشور ما قاتلانه است

سید مسعود  استاد  فاکولته اقتصاد  پوهنتون کابل به این عقیده است که  واردات مواد ساختمانی  ازکشور های  همسایه به خصوص  پاکستان برای کشور  ماقاتلانه است .

وی میگوید  که دربازار های افغانی هم  تقاضا وجود  دارد و هم پولهای  بازسازی که سرازیر میشود ، بازار فروش  امتعه های خارجی  را گرم میسازد که این مسأله  درخروج سرمایه و پولهای  مساعدت شده جهان به نفع کشورهای  همسایه تمام میشود .  وی دلایل بیرون  رفت ازاین  حالت را بلند بردن محصولات  گمرکی  برآن نوع  اقلام خارجی که درکشور ما نیز تولید  میشود، میداند و ثانیاً  مساعدت دولت را به بخشهای صنایع  دولتی،  خصوصی و سکتور زراعت  ازسوی دولت  تقاضا میدارد .

انجنیر محمد سمیع زمان رئیس پلان  وزارت معادن  وصنایع عدم فعال ساختن  فابریکات  سمنت را نداشتن بودجه و تعلل  درخصوصی سازی این بخشها  میداند . وی همچنان  به این عقیده است که فروش  فابریکات باید بعد از  ترمیم به سکتور  خصوصی واگذار  شود. درعین حال وزارت  معادن و صنایع  بعد از کشته شدن  جمعه محمد محمدی  دریک سانحه  هوایی درپاکستان ، این وزارت  ازحدود  یکسال قبل  بدون سرپرست  بوده است .