جمعه 2 دلو 1383 خورشيدی برا بر با 21  جنوری 2005 ميلادی

 

طالبان مسووليت حمله به دوستم را به عهده گرفت

 

منابع خبري گزارش كردند كه يك بمب‌گذار انتحاري روز پنج‌شنبه قصد داشت عبدالرشيد دوستم، را ترور كند.

نيروهاي وفادار به جنرال دوستم در اين خصوص اعلام كردند، زمانيكه وي به مناسبت عيد قربان به مسجد رفته و در حال خروج از مسجدي در شبرغان بود، يك بمبگذار انتحاري سعي كرد به او نزديك شود.
دراين مراسم درحدود ۶۰ هزار نفر براى اداى نماز عيد شرکت کرده بودند و در اين حمله فردى که اقدام به انفجار خود کرد کشته و۲۱ نفر زخمى شدند   . دراين حادثه عبدالقادر دوستم  برادر دوستم و تعدادى از محافظان وى نيز زخمى شدند.  بدن حمله کننده انتحارى به طور کامل متلاشى نشده ، و سر و صورت وى اسيب نديده اما هويت اين فرد که ريش کم و موهاى بور دارد هنوز شناسايى نشده است .
اين در حالى است که هفته گذشته مردم ساکن در شمال با تجمع درشهرشبرغان خواستار عضويت جنرال دوستم در هيات دولت شده بودند.  اين افراد که اغلب وابسته به حزب جنبش ملى بودند در يک نشست مشترک با زلمى خليل زاد سفير و نماينده ويژه جورج بوش  رييس جمهور امريکا درافغانستان که به شمال کشور مسافرت کرده اين مطلب رااظهار داشتند.
جنرال عبدالرشيد دوستم  رهبر حزب "جنبش ملى اسلامى افغانستان  گروههاى تروريستى را عامل حمله انتحارى به جان خود معرفى کرد.
وى روز پنجشنبه درشهر شبرغان مرکز ولايت جوزجان به خبرنگاران گفت : حوالى ساعت ده روز پنجشنبه بعد از اداى نماز عيد قربان در حال خروج از پارک شهر شبرغان بودم که فردى مهاجم به قصد جان من خود رامنفجر کرد.
دوستم در ادامه گفت : هرچند در اين حمله تعداد۲۱ نفر از شهروندان افغان زخمى شدند ولى من از تمام مردم افغانستان مى خواهم که براى تامين ثبات و تحقق دمکراسى در افغانستان با نيروهاى امنيتى داخلى و خارجى همکارى کنند.
رهبر جنبش ملى هر گونه توطئه داخلى را براى قتل خود رد کرد و اظهار داشت : تحقيقات در آينده نشان خواهد داد که عامل اين حمل انتحارى چه کسى بوده است .
وى گفت که به اعتقاد او اين حمله انتخارى از طرف نيروهاى وابسته به گروه طالبان و شبکه القاعده سازمان دهى شده و نيروهاى داخلى در اين حمله مشارکت نداشته اند.
براساس اظهارات شاهدان عينى دوستم براى اداى نماز عيد قربان به پارک شهر شبرغان رفته بود که بعد از اداى نماز فردى به وى نزديک شد و خود را منفجر کرد.

عبدل لطيف حکيمی، که خود را سخنگوی طالبان معرفی کرد گفت طالبان مسوول اين حمله است .

عبدالرشيد دوستم که در جنگ های بسياری شرکت داشته است، پس از روی کار آمدن دولت موقت در اواخر سال 2001 معاون وزير دفاع شد.

وی سپس در سال 2002 به عنوان نماينده ويژه حامد کرزی، رييس تشکيلات موقت در منطقه شمال منصوب شد.

نيروهای وفادار به وی که اکنون خلع سلاح شده اند، بخشی از نيروهايی بودند که در سال 2001 تحت فرماندهی آمريکا حکومت طالبان را سرنگون کردند.

اخيرا حاميان عبدالرشيد دوستم از دولت تازه افغانستان انتقاد کرده و گفته بودند دولت حامد کرزی تنها در خدمت تامين منافع يک گروه قومی بوده است.

 

پخس برنامه به زبان ترکمنى درتلويزيون آغاز شد


بخش ترکمنى راديو آزادى روز پنجشنبه اعلام کرد : تلويزيون دولتى افغانستان در پرتو احترام به حقوق اقليت ها، پخش برنامه به زبان ترکمنى را براى ترکمن هاى اين کشور آغاز کرد.
اين راديو افزود : پخش اين برنامه پس از امضاى فرمان روز۱۵جنوری حامد کرزى  درباره پخش برنامه به  زبان قوم هاى مختلف افغانستان از تلويزيون دولتى اين کشور صورت گرفت .
تلويزيون افغانستان قرار است ابتدا هر روز۱۵ دقيقه به زبان ترکمنى برنامه پخش کند که در آينده اين زمان افزايش مى يابد.
اين تلويزيون همچنين همين مدت برنامه به زبان ازبکى هم پخش مىکند.  به گزارش اين راديو، پيش از اين نيز تلويزيون خصوصى  آينه  که تحت حمايت جنرال عبدالرشيد دوستم  است از شبرغان  برنامه هايى به زبان
ترکمنى پخش مى کرد.
به گفته اين راديو، قرار است کتابهاى درسى به زبان ترکمنى در افغانستان چاپ و در مدارس آموزش داده شود.
راديوى يادشده افزود : دولت آمريکا در تاليف و چاپ کتابهاى درسى به زبان ترکمنى دولت افغانستان را کمک خواهد کرد.

 

نگرانی سازمان ملل از بازگشت اجباری پناهندگان افغان از ايران

 

بی بی سی : رود لوبرز، سرپرست آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، می گويد که ممکن است هزاران افغان به دليل اجرای سياست هايی از سوی دولت ايران مجبور به بازگشت به افغانستان شده باشند.

آقای لوبرز در مصاحبه ای با بی بی سی گفت کميساريای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نمی خواهد موافقتنامه فعلی سه جانبه اش با ايران و افغانستان در زمينه بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغان به عنوان ابزاری برای اخراج پناهندگان تعبير شود.

کميسر عالی آژانس پناهندگان سازمان ملل که به تازگی به ديدار خود از منطقه پايان داده است، گفت نشانه هايی وجود دارد داير بر اين که برخی از پناهندگان افغان و همچنين مهاجران غيرقانونی افغان به اجبار از ايران اخراج می شوند.

اين ادعاها که مقام های ايرانی درحال افزايش فشار بر يک ميليون پناهنده باقی مانده افغان در خاک خود برای بازگشت به کشورشان بوده اند، بر نگرانی "يو ان اچ سی آر" افزوده است.

دولت ايران طی عملياتی با پخش برنامه های راديويی به افغان ها گفته است که بايد ايران را ترک کنند.

به علاوه گزارش هايی داير بر گردآوری يا رد تقاضای تمديد مدارک اقامت و سپس محروميت از دسترسی به خدمات عمومی يا حتی بازداشت به جرم نداشتن مدارک وجود دارد.

آقای لوبرز اکنون زبان به اعتراض گشوده و می گويد ايران با اين اقدامات در زمينه بيرون راندن پناهندگان افغان افراط کرده است.

وی گفت آژانس پناهندگان خواستار مباحثات فشرده تری با تهران پيش از تمديد موافقتامه جاری با آن کشور در زمينه بازگشت داوطلبانه پناهندگان است.

وی در پاسخ به اين پرسش که فکر می کند چند نفر مجبور به بازگشت به افغانستان از ايران شده اند گفت: "برداشت من اين است اين رقم هزاران نفر است. سال گذشته 380 هزار نفر (از ايران) بازگشتند اما مطمئنا همه آنها اجباری نبوده است. اکثريت قريب به اتفاق اين بازگشت ها داوطلبانه بود."

"اما وقتی برای مثال پنج درصد آنها اجباری بوده باشد، اين خيلی زياد است و بايد از تقريبا 20 هزار نفر صحبت کنيم. بنابراين تاييد می کنم که اگر اين رقم ده ها هزار نباشد، دست کم هزاران نفر است."

تهران بيرون راندن اجباری پناهندگان قانونی افغان را رد می کند، اما می گويد تعداد زيادی از کارگران غيرقانونی افغان را دستگير کرده است.

آقای لوبرز گفت بازگشت داوطلبانه پناهندگان به افغانستان بايد تا مدتی با سرعت فعلی ادامه پيدا کند.

اما وی افزود که در دراز مدت مفيد خواهد بود اگر ايران، پاکستان و کشورهای اروپايی که ميزبان افغان ها هستند، به برخی از آنها اجازه دهند به عنوان کارگر مهاجر به اقامت خود ادامه دهند.

وی گفت آژانس پناهندگان سازمان ملل در حال ترتيب دادن يک کنفرانس با کشورهای اروپايی، ايران، پاکستان و افغانستان در ماه آينده است تا درباره اين مساله و ساير راه حل های بلندمدت برای پناهندگان افغان بحث کند.

اتفاقات مهم در اين روز

 

از سايت ايران هستوری آن دس دی

 

ترس دولت روسيه از نادر شاه:


بدون جنگ از همه دعاوي خود گذشت و از همان راهي كه آمده بود باز گشت

21 ژانويه سال 1732دولت روسبه طبق يادداشتي كه در رشت به نماينده دولت ايران تسليم شد مفاد قرارداد سال 1724 خود با دولت عثماني را كه به امضاي پتر اول و سلطان عثماني رسيده بود كان لم يكن و بلا اثر اعلام داشت . طبق اين قرارداد كه با ظهور نادر و از ترس او لغو شد ، دولتين روسيه و عثماني با سوء استفاده از ضعف ايران به سبب جنگ داخلي ( تصرف اصفهان به دست قندهاري ها ) توافق كرده بودند كه سراسر غرب ايران ــ از گرجستان تا خوزستان ــ به عثماني و نواحي ساحلي شمال ايران ــ از حاجي طرخان تا استراباد ــ به روسيه تعلق داشته باشد. پتر اول چند روز پس از امضاي اين قرار داد درگذشته بود.
    در سال 1724 دولت عثماني هنگامي كه شنيد كه پتراول امپراتور روسيه با 45 هزار سرباز و صدها توپ در حاجي طرخان مستقر شده و قصد راندن به جنوب و رساندن خود به ابهاي گرم اقيانوس هند را دارد كه هدف نهايي اوست پيشنهاد انعقاد آن قرار داد را داده بود كه ميان دو كشور برسر ايران كه او ضاع مبهمي داشت در گيري روي ندهد و به علاوه ، روسها طمع به غرب ايران نكنند و روسيه موافقت كرده بود.
    جانشينان پتر پس از اطلاع از ظهور نادر و قلع و قمع قندهاري ها و عقب راندن عثماني و بركنار كردن شاه طهماسب دوم حساب كار خود را كردند و ضمن لغو يكجانبه قراردادي كه باعثماني امضاء كرده بودند از همه دعاوي خود دست برداشتند و دستور بازگشت نيروها را صادر كردند.
     باوجود لغو اين قرار داد و باز گرداندن نيروها ، روسيه در بيرون بردن باقيمانده واحدهاي نظامي خود از بادكوبه ( باكو ) تعلل مي ورزيد كه نادر دوسال بعد عازم داغستان شد و روسها با شنيدن اين خبر به واحدهاي باقيمانده در بادكوبه دستور تخليه و بازگشت فوري دادند و شتاب در اين كار به قدري زياد بود كه سربازان روس تعدادي از توپهاي خود را برجاي گذارده بودند.
     اسناد آرشيو سن پترز بورگ نشان مي دهد كه به تزار وقت روسيه گزارش كرده بودند كه اگر نادر از دربند قفقاز عبور كند به تصرف روسيه قانع نخواهد شد و تا اروپاي مركزي پيش خواهد راند.

 

روزي كه لوئي16 گردن زده شد

 

ساعت ده و سي دقيقه بامداد 21 ژانويه سال 1793 لويي شانزدهم كه سه روز پيش از آن در يك دادگاه انقلاب پاريس به اعدام محكوم شده بود در برابرچشمان هزاران پاريسي با گيوتين گردن زده شد و سر او را دقايقي چند در برابر جمعيت گرفتند و جمعيت فرياد زنده جمهوري برآورد. لويي پيش از قرار دادن گردنش در گيوتين چند جمله خطاب به مردم گفت ، ولي طبالان صداي طبلها را آن چنان بلند كردند كه جز اطرافيان، كسي متوجه حرفهاي او نشد . باوجود مخالفت لويي ، جلاد دستهاي اورا از پشت بست و گردنش را زير گيوتين قرار داد.

 

لنين در گذشت

 

21 ژانويه 1924 لنين رهبر انقلاب و بنيادگذار اتحاد شوروي و طراح سوسياليسم لنينيستي در پي يك سكته مغزي كه قبلا عارض او شده بود ، پيش از آن كه نظام تازه اش هفت ساله شود در گذشت . وارثان انقلاب او بدون توجه به وصيتنامه اش ، بر سر قدرت وارد يك جنگ شش ساله شدند كه فاتح اين جنگ استالين بود كه عقيده به تكميل استقرار سوسياليسم از راه خشونت و نيز صدور سوسياليسم به ساير كشورها داشت . حتي آن قسمت از وصيتنامه لنين كه در كنار مادرش دفن شود و سن پترزبورگ را به اسم او به لنينگراد تغيير نام ندهند و مقامات دولتي و حزبي همانند مردم زندگي ساده داشته باشند و از تجمل بپرهيزند رعايت نشد

 

برخي ديگر از رويدادهاي 21 ژانويه

 

  1861:   سناتورهاي ايالات جنوبي آمريكا از جمله جفر سون ديويس كه بعدا رئيس كنفدراسيون آمريكا شد از عضويت سنا كناره گيري كردند كه مقدمه جنگ داخلي 4 ساله آمريكا شد.

  1952:   در پي بسته شدن كنسولگري هاي انگلستان به تصميم دكتر مصدق در شهرهاي ايران ، مردم در سراسر كشور دست به شادماني زدند و اين روز را تعطيل عمومي اعلام كردند، زيرا كه خاطرات بدي از مداخله اين كنسولگري ها در امور وطن خود به ويژه پس از تقسيم ايران ميان روسيه و انگلستان داشتند.

  2002:   جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا ايران ، عراق و كره شمالي را « محور شرارت Axis of Evil»خواند.