شنبه 14 قوس 1383 خورشيدی برا بر با 4 دسمبر 2004 ميلادی

 

 

اظهارات سرگی ايوانف در دهلی

 

راديوی آزادی : سرگی ايوانف وزير دفاع روسيه در راس يک هيئات به هندوستان سفر و با مقامات آنکشور ديدار و مذاکره نموده است. وی ضمن ديدار با مقامات هندی نگرانی خود را در مورد آنچه که وی پشتون ساختن افغانستان ميداند ابراز نمود است.

اين اظهارات وزير دفاع روسيه در حالی صورت ميگيرد که کابينه جديد حامد کرزی رئيس جمهور منتخب هنوز اعلان و معرفی نگرديده است.

مقامات دولت تا کنون در مورد اين اظهارات وزير دفاع روسيه اظهار نظر نکرده اند. برای شنيدن کامل اين گزارش می توانيد به سايت راديوی آزادی مراجعه فرماييد.

 

http://www.azadiradio.org/da_default.asp

 

ديک چني سه‌شنبه به کابل می رود

 

 ديك  چني معاون  رئيس  جمهور  ، دونالد رامسفلد  وزير دفاع  امريكا وهيات  همراه  هفته آينده  براي  شركت  در مراسم  تحليف  حامد كرزی  نخستين  رئيس جمهوري  منتخب  کشور  به  کابل سفر خواهند كرد.
مراسم  تحليف  حامد كرزی روز سه شنبه 
۱۷ ماه قوس  برگزار مي شود. بنا بر گزارش  رسانه هاي  خبري  ، كرزي  پس  از برگزاري  مراسم تحليف  و سوگند وفاداري ، كابينه  جديد خود را معرفي  خواهد كرد.
چني  نيز درين سفر با كرزی  و ديگر مقامات  دولتی ديدار وگفت  و گو خواهد كرد

قرار است در ديدار ديك چني، با حامد كرزی، در خصوص مسايلي از جمله مبارزه با تروريسم و تداوم پيشرفت‌هاي مربوط به ايجاد جامعه‌ي آزاد در افغانستان بحث و تبادل نظر شود.

 

طالبان پيشنهاد تسليم شدن را رد کردند

 
وی اوای : آژانس اسلامي افغان ميگويد طالبان يک تقاضاي ايالات متحده را از جنگجويان طالبان براي تسليم شدن بموجب پيشنهاد عفو از طرف حکومت افغانستان رد کرده اند.

اين آژانس خبر رساني مستقر در پاکستان از قول لطيف الله حکيمي يک نطاق طالبان روز جمعه گزارش داد که اين گروه پيشنهاد ايالات متحده را کوششي براي تفرقه بين طالبان ميداند.

آژانس اسلامي افغان همچنان از حکيمي نقل ميکند که طالبان هيچگاهي جنگ را تا زمانيکه عساکر ايالات متحده در افغانستان باشند، متوقف نخواهند ساخت. روز پنجشنبه زلمي خليلزاد سفير ايالات متحده در افغانستان از جنگجويان طالبان خواست که اسلحه شانرا تحت پيشنهاد عفو از جانب حکومت بزمين بگذارند. خليلزاد گفت قواي ايالات متحده درين عفو همکاري خواهد کرد که بگفته او بر آنانيکه مرتکب جنايتي عليه مردم افغانستان شده اند تطبيق نميشود


وقوع انفجار در شهر قندهار

 

به گزارش منابع خبری ،  در اثر انفجاريکه شب گذشته در ناحيه پنجم شهر قندهار رخ داد يک نفر کشته و دو تن ديگر مجروج گرديدند. مقامات  محلی دولتی گفتند که افردا طالبان در حال ساختن بم بودند که اين انفجار بوقوع پيوست. از محل انفجار سامان آلاتی بدست آمده است که در ساختن از آن  استفاده می شود.

 

 

فرمانده‌ي ناتو: فكر مي‌كردم روند بهبود اوضاع امنيتي در عراق سريعتر از افغانستان باشد


فرمانده‌ي ناتو روز جمعه از روند كند بهبود شرايط امنيتي در عراق ابراز تعجب كرد و گفت كه فكر مي‌كرد ناآرامي‌ها در عراق سريعتر از افغانستان تحت كنترل درآيد.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، ژنرال جيمز جونز فرمانده‌ي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) هم‌چنين از كشورهاي عضو اين سازمان كه مخالف جنگ عراق بودند بويژه آلمان و فرانسه، درخواست كرد تا در آموزش نيروهاي نظامي عراق به ساير كشورها بپيوندند.
وي گفت: كساني كه خارج از گود نشسته‌اند، فشار بر كساني كه در صحنه هستند و نيز چالش‌هاي آينده را افزايش مي‌دهند و شرايط دشوار تر مي‌كنند.
جونز به همراه ياپ دي هوپ شفر، دبيركل ناتو امروز وارد عراق شد.
ناتو حدود 70 نيرو از كشورهاي ايتاليا، مجارستان، نروژ و كانادا به عراق اعزام كرده است تا برنامه‌ي آموزشي را براي افسران اين كشور به اجرا درآوردند.
جونز اظهار داشت: من از آنچه كه در افغانستان در خصوص اوضاع امنيتي در جريان است خرسندم؛ اما فكر مي‌كردم كه اين روند در عراق سريعتر باشد.
شفر نيز كه در جريان سفرش به عراق تاسيسات آموزشي ناتو را در منطقه‌ي سبز افتتاح كرد، درخصوص نقش رزمي نيروهاي ناتو در عراق اظهار داشت: البته مناطق مشكل ساز نيز در عراق وجود دارد؛ اما ناتو تصميم خود را درباره‌ي اين ماموريت آموزشي گرفته است و در شرايط كنوني تنها به ماموريت آموزشي مي‌پردازد.
وي هم‌چنين گفت: برگزاري انتخابات عراق در موعد مقرر بسيار حائز اهميت است؛ چراكه هدف ماموريت آموزشي ما نيز همين است؛ توسعه‌ي روند سياسي در عراق.

واشنگتن پست: در زندان‌هاي آمريكا در افغانستان نيز احتمال سوء رفتار با زندانيان وجود دارد

 

براساس يك گزارش محرمانه و طبقه بندي شده كه واشنگتن پست آن را فاش كرده است، در زندان‌هاي ارتش آمريكا در افغانستان، زمينه‌ها و شرايطي وجود دارند كه مي‌توانند منجر به سوء رفتار با زندانيان همانند زندانيان زندان‌هاي عراق شوند.
به گزارش رويتر، چارلز جاكوبي كه مسوول بررسي امور جاري در زندان‌هاي افغانستان است، گفت: در بيش از نيمي از زندان‌هاي آمريكا در افغانستان، دستورهايي از مركز صادر شده است كه درباره‌ي نحوه‌ي انجام بازجويي از زندانيان است.
يك سخنگوي ارتش آمريكا گفت:  جاكوبي هيچگونه موردي از سوء رفتار با زندانيان طي ديدارش از اين زندان‌ها در ماه می نيافته است؛ اما متوجه وجود افسراني شده است كه براي عملكرد بهتر در زندان‌ها، نيازمند قوانين و آموزش بهتر هستند.
اين گزارش محرمانه است و واشنگتن پست نيز در سر مقاله‌ي خود، درباره‌ي اين گزارش نكاتي را از سه مقام حكومتي آگاه به متن اين گزارش، نقل كرده است.

دولت آمريكا اعلام كرد: زندانيان گوانتانامو حق اعتراض به روند دادرسي‌شان را ندارند

 

وكلاي دولت آمريكا گفتند، 10 تن از زندانيان گوانتانامو كه جنگ حقوقي را عليه بازداشت خود آغاز كرده‌اند، هيچ حق قانوني براي اين كار ندارند و از قضات دادگاه خواستند تا پرونده‌هاي آنها را كنار بگذارند.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري رويتر، اما وكلاي زندانيان گوانتانامو اظهار داشتند، موكلين آنها حق دسترسي به دادگاه عادلانه را دارند و بايد فرصت مناسب براي دفاع از خود را داشته باشند.
اين وكلا از قاضي دادگاه منطقه‌يي آمريكا خواستند تا درخواست دولت براي ناديده گرفتن اين 10 تن را رد كند و روند برگزاري دادگاه‌هاي نظامي در زندان گوانتانامو را بي اعتبار اعلام كند.
از سوي ديگر وكلاي دولتي گفتند به قاضي منطقه‌يي اعلام كرده‌اند 10 زنداني كه همگي آنها ”جنگجوي دشمن“ هستند، حق مطرح شدن پرونده‌هاشان را در دادگاه ندارند. ”جنگجوي دشمن“ از حقوق زندانيان جنگ برخوردار نيست.
گروه‌هاي حقوق بشر و وكلاي زندانيان اظهار داشتند دادگاه‌ها غيرعادلانه هستند زيرا به زندانيان اجازه داده نمي‌شود كه به شواهدي كه عليه آنها ارائه شده، پاسخگو باشند.
كميته‌ي جهاني صليب سرخ ارتش آمريكا را به استفاده از تاكتيك‌هاي معادل شكنجه عليه زندانيان گوانتانامو متهم كرده است.
بيش از 500 تن در گوانتانامو زنداني هستند كه اكثر آنها دستگيرشدگان جنگ افغانستان هستند.

عراق و افغانستان نامزد پيوستن به سازمان تجارت جهانى خواهند شد


ايرنا : سازمان تجارت جهانى روز جمعه اعلام کرد، عراق و افغانستان روز۱۳ دسامبرمطابق 23 قوس نامزدى خود را براى عضويت در اين سازمان ۱۴۸ عضوى اعلام خواهند کرد.
به گزارش خبرگزارى فرانسه از ژنو، عراق و افغانستان براى اولين بار درخواست خود را براى آغاز مذاکرات عضويت آنها در سازمان تجارت جهانى به مجمع عمومى اين سازمان ارايه خواهند کرد.
عراق در اکتبر گذشته و افغانستان در آپريل۲۰۰۳ ميلادى نامزدى خود را مطرح کردند. ايران نيز خواستار عضويت در سازمان تجارت جهانى شده است ، اما در سالهاى اخير۱۹ بار درخواست نامزدى اين کشور به علت مخالفت آمريکا رد شده است .
عراق در ماه فبروری گذشته توانست با کمک آمريکا پست ناظر را در سازمان تجارت جهانى بدست آورد. اتحاديه اروپا اعلام کرده بود که از نامزدى بغداد حمايت خواهد کرد، اما اظهار تمايل کرد که ايران و سوريه نيز به عنوان
ناظر در اين سازمان پذيرفته شوند.
آغاز مذاکرات براى پيوستن به اين سازمان ، منجر به تشکيل يک گروه کارى مىشود که کشور نامزد بايد سياست تجارى خود را به اين گروه اعلام کند.
مذاکرات چند جانبه مى تواند همزمان با آغاز مذاکرات دوجانبه بين کشور نامزد و تمامى کشورهاى عضو که با اين مساله موافق هستند، شروع شود.
برپايه اين گزارش ، مدت مذاکرات پيوستن چين که در اواخر سال۲۰۰۱ ميلادىبه سازمان تجارت جهانى پيوست ، حدود۱۵ سال به طول انجاميد.

 

درين روز در جهان چه گذشت

 

از سايت ايران هستوری آن دس دی

 

 

زاد روز « كارلايل » و نظر او درباره تاريخنگاري

 

امروز زادروز « توماس كارلايل » مورخ ، نويسنده و انديشمند بزرگ اسكاتلندي است كه چهارم دسامبر سال 1795 به دنيا آمد و آتار متعدد از او باقي مانده است كه مهمترين آنها كتاب چند جلدي « تاريخ انقلاب بزرگ فرانسه » است.
     كارلايل در حرفه تاريخنگاري انقلاب كرد و تاليفاتش را بدون « فوت نت » منتشر ساخت و روشي را پايه نهاد كه اينك به «تاريخنگاري ژورناليستيك» معروف شده است.
     وي معتقد بود مردمي كه به يك مورخ اعتماد دارند بايد حرفهاي او را بپذيرند و لذا نيازي به ذكر غير ضروري مآخذ و اصحاب قول نيست ، زيرا كه مورخ قبلا درستي مطالبي را كه به دست آورده آزمايش كرده است . اگر مورخ به موردي ترديد دارد بايد ترديد خود را ذكر كند و به گردن ديگران انداختن و تكرار « موارد مورد ترديد و شايعه » درست نيست. ذكر مآخذ كه خود آنها هم معلوم نيست معتبر باشند باعث پيچيدگي نوشته و اطاله كلام مي شود. بكار بردن همه مآخذ و رفرنس ها تنها براي يك سكالر (کار دانشگاهي ( كتاب درسي ) - مدرس و پروفسور) لازم است.
     كارلايل تاييد كرده است كه « فرد ديگري» بايد «تاريخ روز( خبر ) » را بنويسد كه پژوهشگران پس از او، اين « فرد ديگر » را « روزنامه نگار » نام نهادند. به اين ترتيب وي راهي را گشود كه به قبول اين اصل انجاميد كه روزنامه نگار « تاريخ امروز » را مي نويسد و عناصرش را به دست مي دهد و تاريخنگار بعدا پس از حصول نتيجه با حوصله بيشتر و انتخاب يك روش تحقيق مطمئن و متدولوژي آن را دنبال خواهد كرد و با جمع آوري اسناد لازم، كل « رويداد » را شرح مي دهد و بايد « علت و يا علل » و « نتيجه و يا نتايج» را روشن سازد . بنابراين، اين دو حرفه ( روزنامه نگاري و تاريخنگاري ) داراي يك قلمرو واحد هستند . كارلايل مورخ را به مثابه يك کارآگاه( پليس ) مي داند كه براي « قاضي تاريخ » مدرك جمع آوري مي كند و « قاضي زمان » جز نوشته و يا كتاب تاريخ كسي ديگر نمي تواند باشد و «دادرسي» همان شرح رويداد است كه چرا شروع شد ، چگونه انجام گرفت و به كجا ختم شد ( نتيجه چه بود ) .
     به عقيده كارلايل و پيروان نظر او ، هيچ فرد و گروه راه فرار از دست کارآگاه و قاضي تاريخ را نخواهد داشت ؛ لذا بايد مراقب اعمال هر روز خود باشد . بازپرس( کارآگاه ) تاريخ با ديگر باز پرسها اين فرق را دارد كه هم برضد و هم در دفاع از يك رويداد و اصحاب آن ، به جمع آوري سند مي پردازد.
     با اين استدلال ، تاريخ نگار همان روزنامه نگار است كه به جاي امروز در باره ديروز و ديروزهاي دور تحقيق مي كند و مي نويسد تا تجربه گذشتگان هدر نرود و در امور جاري بكار گرفته شود و اشتباهات تكرار نگردد .
     كارلايل نسبت به مورخان پيش از خود و معاصرش، به « ناراتيو - شرح نويسي» يك رويداد تاريخي توجه بيشتري دارد تا به رديف كردن ماخذ و منابع و رفع مسئوليت كردن از خود ، و تاريخ نگاري پر از فوت نت نويسي را نوعي « رونويسي ( رونوشت برداشتن ) » خوانده است.

 

وقتي كه يك فيلسوف مشاور رئيس كشور مي شود

 

چهارم دسامبر سال 54 ميلادي سناي روم بر پايه افكار افلاتون كه مردم عموما يا اهل عمل هستند و يا اهل فكر و رئيس كشور بايد هر دو هنر را داشته باشد تصويب كرد از آنجا كه دشوار است چنين فردي را به دست آورد ، امپراتور كه عمدتا مرد عمل است بايد داراي يك مشاور از اصحاب فكر شود تا كامل گردد و چون در آن زمان ، تنها دو فيلسوف بزرگ در « رم » وجود داشت تصميم گرفتند كه « لوسيوس آمنوس سنه كا » را كه درعين حال بهترين خطيب وقت بود به عنوان مشاور اول و « بوروس » فيلسوف ديگر را جانشين مشاور قرار دهند . پاره اي از مورخان قرون جديد و معاصر نوشته اند كه هدف سناي روم در حقيقت تعديل كارهاي ناصواب « نرون » امپراتور وقت بود وچون "سنه كا" مدتي معلم خصوصي نرون بود اورا مشاور اول وي قرار دادند که با اين مصوبه مخالفت نكند .
    « سنه كا » كه در اسپانيا در يك خانواده رومي به دنيا آمده بود در فلسفه و حكمت ، و هنر خطابت چنان پيشرفته بود كه اورا « كامل » لقب داده بودند . سنه كا ي 60 ساله پيش از قبول سمت تازه در جلسه سنا خطاب به سناتورها گفت كه با سه شرط اين سمت را خواهد پذيرفت و اين شرايط از اين قرارند : خود داري از جنگ ديگري با ايران و حل اختلافات و تقسيم جهان ميان دو امپراتوي از را مذاكره ، زيراكه تاكنون جنگ با ايران به سود روميان نبوده وخاطره شكست كراسوس از ايران را پس از يك قرن فراموش نكرده اند . مادر ، همسر و بستگان امپراتور نبايد در امور كشور مداخله و از اين و از آن جانبداري كنند و بالاخره مكاتبات و متن سخنرانيهاي امپراتور بايد قبلا توسط او تهيه شود زيرا كه اين اسناد در تاريخ خواهد ماند و اگر كسي نباشد كه حرفهاي امپراتور را كنترل كند ممكن است دردسر ساز شوند و سنا و امپراتور، هر دو ، اين شرايط را پذيرفتند . سناتور ها از شرط دوم سنه كا تعجب كردند زيرا كه مادر امپراتور از حاميان سنه كا بود و هزينه تحقيقات و تحرير كتابهايش را تامين مي كرد.
    حرف شنوي نرون كه طبيعتي ظالم داشت از سنه كا ديري نپاييد و هرسه شرط را زير پا گذارد و با ايران بر سر شاه ارمنستان كه هميشه يك شاهزاده ايراني بود به يك معارضه شش ساله دست زد و بالاخره بلاش شاه وقت ايران پيروز شد .
     سنه كا پس از اين كه نرون مادر خود را كشت و ترتيب قتل « بوروس » را داد و با هر پيش آمدي مخالفانش را متهم واز سر راه خود برمي داشت و به اندرز هاي گوش نمي كرد كناره گيري كرد كه نرون همسر خود را هم با ضربه لگد كشت و ظلم هاي ديگر ي مرتكب شد كه مردم پاره اي از اين جنايات را به حساب كوتاهي سنه كا گداشتند كه سنه كا پس از نوشتن رساله اي در دفاع از خود كه اندرز ها ي او در مغز چون سنگ نرون فرو رفتني نبود خودكشي كرد . با اين عمل، مردم متوجه اشتباه خود درباره سنه كا شدند و بيزاري انان از نرون صد چندان شد به گونه اي كه نرون نيز به دليل همين تنفر عمومي در نهم ژوئن سال 68 ميلادي خود كشي كرد .
     از« سنه كا» ده كتاب در باره فلسفه و فن خطابت و نوشتن باقي مانده كه معروفترين انها « تفاوت آرزو و هوس » است.
    خودكشي سنه كا و نرون باعث به فراموشي سپرده شدن ابتكار سناي روم نشد و اينك بيشتر سران كشورها داراي انديشمند و مورخ مشاور هستند و نطقهاي رسمي شان را كارشناسان اين كار مي نويسند و....

 

ديگر وقايع مهم در روز چهارم دسمبر

 

·  1110:   صليبيون بندر صيدا را پس از يك محاصره طولاني تصرف كردند . اين بندر كه 25 قرن پيش به دست نيروهاي مهاجم بابل ويران گرديده بود به دستور كوروش بزرگ با هزينه ايران بازسازي شده بود. صيدا اينك در قلمرو لبنان است .

·  1534:   سلطان سليمان امپراتور عثماني چهارم دسامبر 1534 بغداد را تصرف كرد كه دولت صفويه ايران بعدا آن را پس گرفت . دهها سال پس از آن ، سلطان مراد چهارم سلطان وقت عثماني که بغداد را مورد حمله نظامي قرار داده و با مقاومت قهرمانانه و تاريخي پادگان ايراني شهر رو به رو شده بود با شاه وقت صفوي ( دربار اصفهان ) بر سر آن به مصالحه رسيد.

·  1829:   رسم قديمي " سوتي " در هند كه سوزاندن همسر پس از مرگ شوهر بود ممنوع شد ، گرچه بعدا هم كم و بيش به صورت داوطلبانه ادامه يافت . طبق اين رسم، زن با جسد شوهر متوفايش در يك زمان و يك محل آتش زده مي شدند.

·  1918:   وودرو ويلسون رئيس جمهوري آمريكا با كشتي رهسپار فرانسه شد تا در مراسم امضاي معاهدات ورساي شركت داشته باشد . وي نخستين رئيس جمهوري آمريكا بود كه در طول زمامداري از اين كشور خارج مي شد.

·  1995:   اسحق رابين نخست وزير اسرائيل به دست يك جوان اسرائيلي كشته شد.

 

3 دسامبر

·  1621:   گاليله ساخت تلسكوپ را تكميل كرد.   

·  1694:   دوره پارلمان انگلستان 3 ساله شد.

·  1910:   لامپ روشنايي نئون ( مهتابي ) ساخته شد.

·  1914:   سلطان احمدشاه قاجار درمجلس شورا در ميدان بهارستان حاضر شد و بي طرفي ايران در قبال جنگ اروپائيان ( بين الملل اول ) را مورد تاكيد قرار داد.

·  1930:   چند شهر ايران تغيير نام داد از جمله دزداب به زاهدان ، نصير آباد به زابل و استرآباد به گرگان تغيير نام يافتند.   

·  1950:   منطقه سيكيم در هيماليا تحت الحمايه هند شد