جمعه 13 قوس 1383 خورشيدی برا بر با 3 دسمبر 2004 ميلادی

 

از جنگجويان طالب تقاضا شده تا خود را تسليم کنند

 
به گزارش وی او ای ، سفير ايالات متحده در افغانستان از جنگجويان وفادار به طالبان تقاضا کرده که بموجب يک عفو عمومي حکومت خود را تسليم کنند. زلمي خليل زاد سفير ايالات متحده ديروز بخبرنگاران گفت قواي ايالات متحده از تعهد حامد کرزي، رئيس جمهور منتخب مبني بر عفو جنگجوياني که تسليم ميشوند، پيروي خواهد کرد. اما او همچنان گفت که اين عفو شامل کساني که عليه مردم افغانستان مرتکب جرايم شده اند نيست. زلمي خليل زاد مشخص نساخت که چه کسي واجد اين شرايط ميشود ولي بسياري چنان ميپندارند که اين اشاره ايست برهبران ارشد طالبان و شبکه القاعده. سفير ايالات متحده ميگويد انتخابات مؤفقانه رياست جمهوري ماه اکتوبر بايد علامه اي باشد براي طالبان که مردم افغانستان از حکومت جديد پشتيباني کامل دارند.

به گزارش ايرنا ، خليل زاد روز پنجشنبه به خبرنگاران در کابل گفت : از تمامى نيروهاى طالبان که عليه دولت افغانستان مىجنگند، مى خواهم از درگيرى با دولت و مردم دست کشيده و به نيروهاى ائتلاف و بزرگان محل زندگى خود مراجعه و با تحويل سلاح به زندگى عادى بازگردند.
سفير آمريکا که در اولين نشست مطبوعاتى خود بعد از انتخابات رياست جمهورى آمريکا و افغانستان با خبرنگاران گفت وگو مى کرد، افزود : مخالفت با دولت منتخب مردم افغانستان علاوه براين که مخالف با روند دموکراسى در کشور است ، به دليل مشروعيت حکومت و دولت عناد با اسلام است .
وى گفت : فقط تعدادى از سران طالبان که مرتکب جرايم جنگى درافغانستان شده اند بايد محاکمه شوند و ديگر اعضاى اين گروه مى توانند بدون هيچ گونه ترسى زندگى عادى خود را بکنند.
خليلزاد افزود : مردم افغانستان تاکنون سختى ها و مشکلات زيادى را تحمل کرده اند و ديگر نمى خواهند مهره دست ديگران باشند و به دست همديگر کشته شوند.
وى گفت : به عنوان سفير و نماينده ويژه رييس جمهورى آمريکا از طرف نيروهاى اين کشور مستقر در افغانستان تضمين مى کنم که اگر جنگجويان طالبان سلاح خود را تحويل دهند، مى توانند در صلح و امنيت کامل در افغانستان زندگى کنند.
وى افزود : شواهد نشان مى دهد که تعداد زيادى از سران گروه طالبان علاقه مند هستند تا جنگ را رها کرده و در کنار ديگران زندگى آرام و بدون سلاح را آغاز کنند.
سفير آمريکا گفت : افغانستان پس از برگزارى انتخابات رياست جمهورى حرکت رو به جلويى را آغاز کرده و طالبان هم با تمام تهديدهاى که انجام داد، نتوانست اين حرکت را متوقف کند.
وى درباره اين که چرا "حامد کرزى" رييس جمهور منتخب افغانستان از طالبان براى زمين گذاشتن سلاح دعوت نکرده است ، افزود : واشنگتن و کابل در اين زمينه تفاهم کامل دارند و چون نيروهاى طالبان از نيروهاى آمريکايى درافغانستان مى ترسند، من از آنان دعوت کرده ام .
خليل زاد تاکيد کرد : آمريکا از کرزى و اعضاى کابينه وى در آينده حمايت همه جانبه خواهد کرد.
وى درخصوص تشکيل کابينه جديد دولت افغانستان گفت : آمريکا در تعيين اعضاى کابينه کرزى هيچ نقشى ندارد و فقط به وى توصيه کرده تا افرادى را انتخاب کند که مورد قبول مردم اين کشور و جامعه جهانى باشند.
خليلزاد در خصوص ديدار خود با مارشال "محمد قاسم فهيم " وزير دفاع افغانستان و "محمد يونس قانونى" وزير سابق معارف و يکى ازنامزدهاى رياست جمهورى اين کشور گفت : به عنوان سفير آمريکا در کابل وظيفه دارم تا با تمام افراد صاحب اقتدار صحبت کنم و ديدار با آنان که از دوستان صميمى ام هستند يکى از اين موارد به حساب مى آيد.
به گفته منابع آگاه ، خليل زاد در چند روز گذشته براى جلب حمايت اين افراد از دولت کرزى که بعد از کنار گذاشتن فهيم توسط کرزى از معاون اول خود در مقابل وى قرار گرفتند، ديدار کرده است .
وى در خصوص سم پاشى هوايى بر روى مزارع کشت خشخاش در شرق افغانستان گفت : نيروهاى آمريکايى و ساير نهادهاى وابسته به اين کشور چنين کارى را نکرده اند و در جريان اين کار نيستند.
خليلزاد درباره محل اختفايى "اسامه بن لادن " رهبر شبکه القاعده افزود :  نيروهاى آمريکايى از محل اختفايى وى اطلاعى در دست ندارد، اما جست وجو براى پيدا کردن وى ادامه دارد.

 

در افغانستان درحدود دو ميليون معلول ومعيوب وجود دارد


مانويل سيلوا ، سخنگوى دفتريونيما روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در کابل گفت :   براساس آمارهاى ارايه شده ازسوى دولت و نهادهاى بين المللى بين  ۸۰۰ هزار تا دو ميليون معلول ومعيوب درافغانستان وجود دارد. ۲۴ درصد اين افراد در جريان جنگ هاى۲۵ ساله افغانستان معلول و مصدوم شده اند و بقيه نيز به دليل فقر اقتصادى و نبود مراقبت هاى بهداشتى آسيب ديده اند.
وى گفت : براساس اعلام وزارت شهدا و معلولان تاکنون در۲۰ ولايت از۳۲ ولايت اين کشور طرح آمارگيرى از شهدا، معلولان و معيوبان توسط نهادهاى غيردولتى صورت گرفته است .
سيلوا افزود : اين آمارگيرى در ولايت هاى جنوبى و جنوب شرقى افغانستان به طور کامل انجام نشده است .  دولت افغانستان با همکارى نهادهاى وابسته به سازمان ملل در تلاش است تا اصولىتر به مشکلات معلولان و مصدومان در اين کشور رسيدگى شود.  دراين راستا تلاش مى شود تا در شهر کابل و ساير شهرهاى افغانستان با برگزارى همايش و برپايى تئاتر آگاهى مردم درباره اين قشر از جامعه بيشترشود.
وى افزود : دو ورزشکار که در ورزش هاى سال گذشته المپيک کشور يونان شرکت کرده اند نيز با سفر به نقاط مختلف افغانستان تلاش خواهند کرد تا مردم را از مشکلات معيوبين مطلع سازند.

 

يونيسف خواهان توجه به حقوق معلولين ومعيوبين شد


اداوارد کارودين  سخنگوى يونيسف روز پنجشنبه در يک نشست خبرى در کابل گفت : براساس تحقيقات انجام شده توسط يونيسف در سه شهر کابل، هرات و جلال آباد معلولان و مصدومان در وضعيت ناگوارى قرار دارند.  اين گزارش نشان مى دهد که معلولان و معيوبين افغانستان قادر هستند که در فعاليت هاى بازسازى اين کشور شرکت کنند، اما ديد منفى جامعه نسبت به آنان موجب شده تا به اين افراد به ديده حقارت نگريسته شود و آنها از مشارکت در امور اجتماعى بازداشته شوند.
اغلب افراد معلول جسمى افغانستان در انزوايى اجتماعى به سر مى برند که اين امر مى تواند تاثير مخرب بر روحيه آنان داشته باشد.
وی افزود : در حال حاضر اين افراد در افغانستان مورد تحقيرقرار مىگيرند، دسترسى به هيچ نوع آموزشى ندارند، از امکانات بهداشتى و اجتماعىمحروم هستند و زمينه استخدام آنان نيز در ادارات دولتى و غيردولتى فراهم نيست .
کارودين گفت : ادامه اين روند نه تنها بر روحيه معلولان جسمى افغانستان تاثير منفى خواهد داشت ، بلکه موجب انزوا و تحقير خانواده هاى آنان نيز مى شود.
وى تاکيد کرد : ديد جامعه افغانستان بايد نسبت به معلولان ومعيوبين درافغانستان تغيير کند تا آنان بتوانند همانند يک عضو عادى جذب اجتماع شوند.
براساس اعلام وزارت شهدا و معلولان در طول يک سال گذشته ۲۴۰ هزار نفر بر اثر انفجارهاى ناشى از وجود مين و مواد منفجره در کشور آسيب ديده اند.
پس از سقوط حکومت طالبان در۳ سال پيش و به دنبال بازگشت مهاجران ، به دليل آگاه نبودن آنان از مناطق آلوده به مين و مواد منفجره در هر ماه ۳۰۰ نفر بر اثر برخورد با اين مواد، جان خود را از دست داده اند.
همچنين گفته مى شود در حدود دو دهه گذشته شش ميليون نفر بر اثر مين ها و مواد منفجر نشده از دوران جنگ داخلى آسيب ديده اند.
آمارها نشان مى دهند که بين ۸۰۰ هزار تا دو ميليون معلول جسمى و معيوب درکشور وجود دارد که ۲۵ درصد اين افراد بر اثر جنگ هاى۲۵ ساله اين کشور توانايى خود را از دست داده اند.

 

تمام افغانهای مقيم نيکشهر تا پايان امسال به کشورشان بازمى گردند


ايرنا : به گفته فرماندار نيکشهر، تمام افغانهای اين شهرستان تا پايان امسال به کشورشان باز مىگردند.
نبى بخش داودى روزپنجشنبه به خبرنگارايرنا گفت : تاکنون ۴۳۰ نفرافغان مقيم اين شهرستان به صورت داوطلبانه با هزينه هاى کميسارياى سازمان ملل از طريق اردوگاه هاى الغدير زاهدان و دوغارون به کشورشان بازگشته اند.
وى افزود : باتوجه به طرح آمايش سال۸۰ ۸۱ اتباع خارجه ، تعداد۷۱۲ نفر افغان دراين طرح شرکت کرده اند و موفق به دريافت برگ تردد مدت دار قانونى شده اند.
وى درخصوص کسانيکه برگ تردد دريافت نکرده اند ويابه دلايلى درشهرستان حضور دارند، اظهار داشت : اين افراد به دليل پيمانکاربودن و يا داشتن املاک در نيکشهر اقامت دارند.
وى خاطرنشان کرد : به سران اين افراد اعلام شده که جهت صدور برگ تردد خروج ، به محل فرماندارى اين شهرستان مراجعه کنند.
شهرستان ۱۷۵ هزارنفرى نيکشهر د۷۰۰ر کيلومترى جنوب زاهدان مرکزسيستان و بلوچستان قرار دارد.

 

جارى شدن سيل باعث تخريب منازل در شمال شد


براثر ريزش باران در چند روز گذشته و جارى شدن سيل، بيش از۴۰ باب منزل در شمال کشور تخريب شد.
"
ميزراحسين حسينى" يکى از مقامات ولايت "بلخ " در شمال افغانستان در تماس با خبرنگار ايرنا گفت : بر اثر بارش باران که از دو روز قبل در شمال آغاز شده بود بيش از۴۰ باب منزل در منطقه "على چوپان " در حومه شهر "مزار شريف " مرکز ولايت "بلخ " تخريب شده است .
وى درباره قربانيان و خسارت وارده به مردم منطقه اظهار بىاطلاعى کرد وافزود : تاکنون مشخص نشده که چه تعداد از مردم جان خود را در اين حادثه ازدست داده و يا زخمى شده اند.
حسينى تاکيد کرد : ميزان خسارت وارده به مردم محل در اين حادثه بسيار زياد بوده است .
بعد از خشکسالى هفت ساله در افغانستان بارش باران در روزهاى گذشته دراين کشور باعث خوشحالى مردم اين کشور شد.

 

بازسازی جاده جلال آباد متوقف شد

بی بی سی : کار بازسازی شاهراه جلال آباد – تورخم متوقف شده است. هزينه بازسازی اين شاهراه را دولت پاکستان به عهده داشت و کار آن توسط يک شرکت پاکستانی انجام می شد. در حال حاضر کار بازسازی اين شاهراه 50 درصد انجام شده است.

دين محمد والی ننگرهار گفت که کنسول پاکستان در جلال آباد وعده داده است که اگر شرکت پاکستانی حاضر نشود به زودی کارش را از سر بگيرد دولت پاکستان کار بازسازی شاهراه جلال آباد - تورخم را با شرکت ديگری قرار خواهد کرد.

گزارشگر بی بی سی در محل می گويد که کار اين شرکت در شاهراه جلال آباد – تورخم به دنبال آن متوقف شد که شماری از اهالی ولسوالی بتی کوت که در اعتراض به باز داشت يک زن توسط نيروهای آمريکايی دست به تظاهرات زده بودند می خواستند به دفتر اين شرکت حمله کنند.

در جريان اين تظاهرات يک دختر دوازده ساله نیز در اثر شليک محافظان افغان اين شرکت کشته شد.

يونيسف : هزاران کودک قربانى مين هاى زمينى در جهان مىشوند


ايرنا : براساس يک گزارش صندوق حمايت از کودکان سازمان ملل (يونيسف) مين هاى زمينى و ديگر مواد منفجره بزرگترين خطر را براى کودکان تشکيل مى دهند و سالانه هزاران کودک در جهان قربانى اين مينها مى شوند.
يونيسف در اين گزارش که روز پنجشنبه در مقر سازمان ملل در نيويورک منتشر شد افزود : سالانه بين ۱۵ تا۲۰ هزار نفر قربانى مينهاى زمينى مى شوند که بيش از۸۰ درصد از قربانيان را غيرنظاميان تشکيل مى دهند و حداقل يک نفر از هر۵ نفر قربانى کودک هستند.
يونيسف مى افزايد : برآورد شده است که ۸۵ درصد از کودکان قربانى مين هاى زمينى قبل از رسيدن به بيمارستان جان خود را از دست مىدهند.
اين گزارش تاکيد کرده است که کودکان در معرض بيشترين خطر هستند زيرا اندازه کوچک ، شکل غيرآشنا، و رنگ اين مين ها به نظر آنان شبيه اسباب بازى مى باشد و به همين دليل کودکان را بخود جلب مى کند.
براساس اين گزارش ، هنوز۸۰۰ هزار تن مواد منفجره از جنگ ويتنام و۵ / ۳ ميليون مين زمينى وجود دارد و مين هاى زمينى از سال۱۹۷۵ در اين کشور بيش از۱۰۰ هزار نفر را کشته و يا مجروح کرده است .
اين گزارش ، آلوده ترين کشورها را از نظر داشتن مين هاى زمينى عراق ، کامبوج ، افعانستان ، کلمبيا و آنگولا ذکر کرده و خاطرنشان ساخته است که با وجود پيشرفتهادر جمع آورى اين مواد، برخى از بزرگترين کشورهاى دارنده مين هاى زمينى - روسيه ، چين ، هندوستان و آمريکا- پيمان ممنوعيت مين هاى زمينى را امضا نکرده اند.
خانم "کارول بلامى" مديراجرايى يونيسف در اين گزارش تاکيد کرده است که مين هاى زمينى کودکان را کشته ، معلول و يتيم مى کنند و کشورها مسووليتى اخلاقى در تصويب پيمان ممنوعيت مين دارند.
براساس اين گزارش ، توليد يک مين زمينى هزينه اى معادل سه دلار دارد، اماهزينه هاى يافتن و انهدام آن براى هر مين بيش از هزار دلار است .
مدير اجرايى يونيسف در اين گزارش تاکيد کرده است : مين هاى زمينى که هدف از آن مبارزه با دشمن در جنگ است ، تاثيرات ويرانگرى بر زندگى کودکان در زمان صلح دارد.

 

 

گزارش سازمان ملل درباره تهديدها و چالش هاي كنوني جهان

 

همشهری :  كميته  بلند پايه «دبيركل  سازمان  ملل  متحد روز سه شنبه  گزارشي  درباره » تهديدها، چالش ها و تغييرات  جهان  منتشر كرد.
اين  گزارش  كه  يكي  از مهمترين  گزارش هاي  سازمان  ملل  مي باشد فقر، گرسنگي ، تروريسم ، سلاحهاي  كشتار جمعي ، ايدز و جنگهاي  داخلي  را از مهمترين  تهديدهاي جهان  امروز برشمرده است .
اين  گزارش  كه  «جهاني  امن تر، مسئوليت  مشترك  ما» نام  دارد با اشاره  به خطر فزاينده  تروريسم  در جهان  مي افزايد، حملات  القاعده  به  بيش  از
۱۰ كشور عضو سازمان  ملل  در چهار قاره  جهان  بيانگر تهديد كشورهاي  عضو سازمان  ملل  و خود اين  سازمان  است .
در اين  كميته  كه  رياست  آن را «اناد پنيرااچون » نخست وزير سابق  تايلند بر عهده  دارد، افرادي  چون «يوگني  پريماكف» نخست  وزير سابق  روسيه ،« چيان  چي  چن» وزير خارجه  سابق  چين  و «عمرو موسي » دبيركل  اتحاديه  عرب عضويت  دارند.
براساس  اين  گزارش ، القاعده  در بيانيه هاي  علني  خود اعلام  كرده  است  كه  سازمان  ملل  را معضلي  براي  اهداف  خود تلقي  مي كند و آن را به  عنوان  يكي  از دشمنان  خود تعريف  كرده  است .
اين  گزارش  همچنين  توصيه هايي  را در زمينه  كنترل  مواد هسته اي ، راديواكتيو، شيميايي  و ميكربي  ارائه  داده  و خواستار تقويت  بهداشت  انساني به  منظور جلوگيري  از اين  تهديد شده  است .
اين  گزارش  با اشاره  به  اين كه  تروريسم  در جوي  آكنده  از نااميدي ، تحقير، فقر، سركوب  سياسي ، افراطي  گري  و نقض  حقوق  بشر و نيز در زمينه  مناقشات  منطقه اي  و اشغال  خارجي  رشد مي كند، مي افزايد: تروريست ها از ضعف  كشورها در زمينه  استقرار نظم  و قانون  سود مي برند.
اين  گزارش  با اشاره  به  اين كه  بسياري  از كشورها فاقد قوانين  ضد پول شويي  (تطهير پول ) و ظرفيت هاي  فني  در برخورد با تروريستها هستند، مي افزايد: بسياري  از دارايي هاي  تروريستها ماهيتي  قانوني  دارد و شيوه هاي  آنها بسيار پيشرفت  كرده  است .
اين  گزارش  در عين  حال  عدم  توافق  كشورها را در زمينه  تعريف  تروريسم ، عاملي  در جهت  لكه دار كردن  تصوير سازمان  ملل  عنوان  كرده  است .
كميته  بلند پايه  دبيركل  سازمان  ملل  توصيه  كرده است  كه  اين  سازمان  و دبيركل  آن بايد نقش  رهبري  را در ترويج  يك  راهبرد جامع  داشته  باشند.
اين  راهبرد بايد شامل  تلاش  براي  پايان  دادن  به  اشغال ، كاهش  فقر و بيكاري ، ترويج  حقوق  اجتماعي  و سياسي ، استقرار حكومت  قانون  و اصلاحات دمكراتيك ، تلاش  براي  مقابله  با افراطي  گري  از طريق  آموزش  و پرورش ، توسعه ابزارهاي  بهتر در همكاري  ضد تروريستي  در جهان  از جمله  در حوزه هاي  نيروي  انتظامي  و تبادل  اطلاعات  و كنترل  مالي  باشد.

 

 

مطبوعات

 

 

تقاضای اهالی سه ولسوالی درشرق افغانستان :  درمناطق  مانیروهای خارجی از عملیات خود سرانه خود داری نمایند

خبرهای واصله  به روزنامه  حاکی است که مسوولین  دولتی درولایت ننگرهار طی چند روز گذشته با  بزرگان وموسفیدان  ولسوالی های شینوار،  رودات و بتی کوت مذاکراتی را انجام داده اند  و از بندش راه ترانزیتی تورخم- جلال آباد  که توسط مردم  این محلات  صورت گرفته بود  ازاد گردید. آنها  از مسوولین  دولتی در ولایت  ننگرهار خواستند که پس از این نیروهای  خارجی طور خود سربه مناطق شان عملیات را انجام ندهند، در صورت  ضرورت باید نیروهای دولتی این وظایف را به پیش ببرند .

راه تورخم – جلال آباد  زمانی ازطرف مردم سه ولسوالی ولایت ننگرهار  مسدود گردید که نیروهای  ائتلاف  بین المللی طی یک عملیات شب یکشنبه  چهار تن به شمول یک زن را از ولسوالی  رودات با خود برده بودند . که بعد از چند ساعت به وساطت  هیأت  دولتی به ریاست حاجی حضرت  علی قوماندان امنیهء ولایت  ننگرهار  آزاد گردیده و به اقارب  شان تسلیم داده شدند . به همین ارتباط  اقوام و مردم  ولسوالی های شینوار  رودات وبتی کوت ولایت ننگرهار  دست به  مظاهره درسرک عمومی تورخم- جلال آباد  زده و با سوختاندن تایر ها ، این  شاهراه را به روی  ترافیک مسدود گردانیدند . گفته می شود که دراثر  برخورد موظفین  امنیتی یک پروژهء  سرک سازی   که مصروف  کار باز سازی  این شاهراه بود یکتن از اهالی  ولسوالی شینوار  به قتل رسید.

آرمان ملی : یک پایگاه  نظامی به مساحت  چهل و پنج کیلو متر درنزدیکی  سرحد با ایران احداث میگردد

نیروهای ائتلاف  بین المللی  به رهبری امریکا  در نظر دارد که  درنزدیکی  سرحد با ایران  درساحهء  غوریان ولایت هرات پایگاه  نظامی احداث  نماید .

مارک میکن  سخنگوی نیروهای ائتلاف  بین المللی  درکابل گفت که این پایگاه  به وسعت  چهل و پنج  کیلو متر درسرحد افغانستان با کشور ایران ایجاد و  احداث میگردد که درآن  افراد اردوی  ملی افغانستان  جابجا خواهند شد .

درماه های اخیر بهار سال  روان وزارت  دفاع امریکا  یا پنتاگون  اعلان کرده بود که در پانزده نقطهء افغانستان  به ارزش  یک ملیارد دالر پایگاه  های نظامی احداث میگردد.

جزئیات  بیشتر دراین مورد گزارش نگردیده است  اما سخنگوی وزارت دفاع اظهار داشت که  نیروهای ائتلاف  بین المللی تا حال  کار اعمار پایگاه  های نظامی را آغاز  نکرده است .

مقامات امنیتی دولت افغانستان  فکر میکنند که مخالفین  دولت  بخاطر مغشوش  ساخن امنیت کشور  از سرحدات عبور  میکنند، اما از طرف  دیگر مقامات دولت ایران از موجودیت  نیرهای امریکا یی درنزدیک  سرحدات خویش با افغانستان  مخالفت دارند .

آنها  گفته اند  که امکان دارد موجودیت نیروهای  ائتلاف  بین المللی  به رهبری امریکا  درنزدیکی سرحد ایران مناسبات حسنهء  ایران و افغانستان  را خدشه دار سازد . اما  جنرال عظیمی  سخنگوی وزارت دفاع  اظهار داشت که برای اعمار  این پایگاه  ها تمام نورم ها و موازین بین المللی  در نظر  گرفته شده است . به همین قسم مسوولین ایرانی تا حال  عکس العمل  جدی نشان نداده اند اما به  گزارش  آژانس  پژواک،  قونسل  سفارت ایران  درهرات  گفته است  که آنها این  موضوع را با مسوولین  کشور خویش معلومات داده اند و آنها  روی این موضوع کار میکنند که بعد از مشوره نظر خویش  را ابراز خواهند کرد.

رادیو صدای آزادی

مصاحبه : با محترم سپنتا

 هفته نميگذرد در شيندند كه ده نفر، پنج نفر به محابس خصوصى برده نشود ، شكنجه نشود و به عناوين مختلف از آنها پول گرفته نشود. اگر باور داريد كه  در شيندند امنيت است ذبيح ولد آغا دل را كه همين فعلاء تحت تداوى است كه سر وتمام وجودش تكه وپاره شده است ،از او پرسان كنيد كه به چه جرم لت و كوب شده يى. ما مردم از جناب رئيس صاحب دولت افغانستان اين تقاضا را داريم كه كوشش كند امنيت در شيندند تامين شود.)

در گيرى هاى چند ماه پيش شيندند سبب شده است كه ده ها خانواده از اين ولسوالى مهاجر شده و به هرات پناه  ميبرند . سيد محمد خير خواه والى هرات ميگوا بدست اوردن  يكى از وزارتخانه هاى كليدى  موجوديت خودرا  بعنوان  يك وزير  نيرومند گسترش بدهد  واين امرى  است كه  با درنظر داشت تجارب  هرات  و نارضايتى  كه درميان  مردم  بوجود امد   وبخصوص بادرنظر داشت اينكه  مردم از والى  جديد هرات كه جانشين  اسماعيل خان شده است رضايت دارند  ودرجريان ولايت  اودريكى دوماه اخير تاحدودى فضاى  سياسى بخصوص براى  روشنفكران  افغانستان  درهرات  بازشده  است ،  اينها  مسايلى است كه جامعه  هرات  به موافقان ومخالفان  اسماعيل خان  تقسيم شده است كه روى ان جمع  موافقان اسما عيل خان كه خوب سازماندهى شده اند تلاش دارند كه اسماعيل خان يك مقام كليدى  رابدست  اورد .

س _ اغاى اسپنتا  پيش از اين اغاى اسماعيل خان پافشارى براى  پست ولايت  ميكرد،  بنظر شما بهتر نبود كه بحيث والى هرات  درحالش ميبود  تااينكه  دروزارت  معادن  وصنايع  ياوزارت  هاى كليدى  ديگرى  باشد  وفكر ميكنيد  كه همينگو  نه خواهد پيش رفت  يا اغاى كرزى كنار خواهد  امد  با اغاى اسماعيل خان ؟

ج _ اولا ء بايدعرض بكنم  كه ولايت هرات يكى از با اهميت ترين ولايات  افغانستان  است وشايد هم يكى از عمده ترين ولايت  ستراتيژيك  افغانستان  باشد، ان هم به دليل اينكه  هرات  درمرز با ايران  قرار دارد وايران  كه درسياست  جهانى  وبخصوص در سياست  ايالات  متحده امريكا داراى  جايگاه بسيار  جدى  است  ، مسله  ديگر هم اينست اگر احياناء دسترسى  به مناطق  اسياى  ميانه  ممكن  گردد  درانصور ت از طريق هرات  ممكن  وميسر خواهد  بود  واز سوى  ديگر درميان  ولايات  افغانستان  هرات  ازموقعيت  بهتر  اقتصادى  برخوردار  است ،  درواقع  هرات   از اهميت  بسيار  ستراتيژيكى واقتصادى  برخوردار است واين  ولايت  براى  حامدكرزى  رئيس جمهور وهم براى  نيروهاى  بين المللى  پشتيبان ايشان  مسله ئى  بود كه  بايد  به نحوى از انحا  اين ولايت را درزير  كنترول  دربياورند  وهرات  چون  بعنوان  يك ولايت  خود  مختار  دردوران  اسماعيل خان  عمل ميكرد  وازاوامر مركز  پيروى  نمى نمود اين  يكطرف  قضيه  ، طر ف  ديگر قضيه  اين بود كه  ايشان  بادادن  مقام   وزارت  بتواند  اسماعيل خان را از پايگاه  قدرت  خود يعنى  هرات  دور بكنند  كه اين نوعى  ازمصالحه  وتداوم  سياست  مصالحه  است كه درافغانستان  دردوسال اخير  سنت  ديرينه  دارد ، حال اينكه  اين سياست  ، سياست  صحيح  يابه نفع  افغانستان  است اين مسله  ديگرى  است ولى  به همه  حال  بعنوان  يك سياست  دراين كشور  وجود  دارد ،  من فكر ميكنم  كه امد ن اسماعيل  خان بكابل  وگرفتن يكى از وزارت  خانه ها  مانندوزارت  معادن صنايع  غير از  وزارتخانه  هاى كليدى  البته  به نفع  افغانستان  ، به نفع هرات  وبه نفع  خود اسماعيل خان  خواهد بودبخاطر اينكه ازتنش درميان  موافقان  ومخالفان كاهش خواهد يافت ، وازجانب  ديگر هم  زمينه  برقرارى  تعادل  وحاكميت  سودمند  مركزى را درهرات  برقرار ميكند و اسماعيل خان هم شايد بتواند  ازطريق وزارت  معادن صنايع ويا وزارتخانه شبه دركابل مصدر خدمت  به مردم  افغانستان  شود .

س _ اغاى  اسپنتا  شما از صلح وامنيت  واز صحبت  مسالمت اميز صحبت  كرديد ، چه  خطرى  ميتواند  درحال حاضر  اغاى  اسما عيل خان به دولت  مركزى  ايجاد كند باتوجه به  اينكه  ازپست  ولايت  هم كنار رفته ؟

ج _ براى  دولت  مركزى  شايد  نتواند  بسيار  دردسرهاى  بزرگى ايجاد كند ولى بااين همه  اسماعيل خان  داراى  يك سازماندهى وافراد مسلح  است ودرهرات  هنوز سلاح  زيادى  دراختيار طرفداران ومخالفان اسماعيل خان  است وبيشتر اتكا برعنصر  قومى  دارد ، بخصوص درجنوب هرات  كه اينها  هم اماده  تشنج  هستند  ، به همه حال  موجوديت اسماعيل خان  اگر در هرات  باشد به امنيت  واستقرار  دراين منطقه  اسيبى  زيادى  خواهد  رساند واز بين رفتن  استقرار  درمنطقه        شما لغرب  افغانستان  به سود دولت  مركزى  نخواهد بود .

س _ باتوجه  به اوضاع جارى  و از  نشست وبرخاست  هاى  پشت پرده  دولت كابينه  اينده را چگونه ارزيابى  ميكنيد ؟

ج _ موضوع  مهم  درصحبت  هاى پشت پرده گويا اينست  كه دومسله  اصلى  درتركيب  كابينه  جديد  درنظر  گرفته  شده است  يكى بادرنظر داشت تركيب  قومى  افغانستان  است كه اين كابينه ، كابينه  چند  قومى  يعنى نخبه گان  اقوام  دران حضور  خواهند  داشت وديگر  اينكه عنصر  تخصص ومدير يت هم گويا  تاحدود  درنظر  گرفته شد ه باشد  ولى انچه  كه درتلاشهاى علنى  ديده ميشود  و به احتمال  زيادى  در نظر گرفته خواهد شد يك نوع سياست مصالحه  است وبا انانى  خواهد  بود كه درانتخابات  گذشته  برنده نبودند  وباز نده انتخابات  بودند  ، به  اين ترتيب  اين سياست  يك سابقه  بسيار مهمى  درخود پنهان  دارد  انان كه در انتخابات  رياست جمهورى  بازند ه شدند  گويا اينكه درچنين  يك حالتى نيستند  كه دريكى  از وزارتخانه  هاويا درچند  وزارتخانه  جاداده شود ، بااين هم  احتما ل اينكه  عملا كابينه  درذات  خوديك  كابينه  ائتلافى است  ولى  بادر نظر داشت  دوعضوى  كه قبلا ذكر كردم  باشد ،  هنوزهم  ممكن است  .