چهارشنبه 11 قوس 1383 خورشيدی برا بر با اول دسمبر 2004 ميلادی

 

دو سرباز امريکايى زخمى شدند


دفتر مطبوعاتى نيروهاى آمريکايى روز سه شنبه با صدور اطلاعيه اى در کابل اعلام کرد : روز دوشنبه بر اثر برخورد يک خودرو حامل نيروهاى اين کشور با مين کارگذارى شده در مسير آنها دو سرباز زخمى شدند.
در اين اطلاعيه وضعيت جسمى سربازان زخمى نيروهاى آمريکايى خوب عنوان شده است .
هفته گذشته نيز نيروهاى آمريکايى مستقر در افغانستان از کشته شدن دو سرباز خود در ولايت ارزگان خبر داده بود.
سربازان آمريکايى در حال تردد در منطقه دهراود ولايت ارزگان  بودند که يک مين ضد تانک در مسير حرکت آنان منفجر شد.  

 

آمريکا در نزديکی مرز ايران پايگاه نظامی می سازد

 

بی بی سی  : مقامات افغان می گويند که موضوع ساخت يک پايگاه نظامی توسط آمريکا، در نزديکی مرز ايران، هنوز قطعی نشده است.

جنرال ظاهرعظيمی سخنگوی وزارت دفاع افغانستان گفت که در صورت قطعی شدن تصميم نيروهای ائتلاف، دولت افغانستان در مورد آن نظر خود را اعلام خواهد کرد.

او در عين حال تاييد کرد که نظاميان به رهبری آمريکا در افغانستان، منطقه ای در ولسوالی غوريان هرات را به اين منظور انتخاب کرده اند.

ولسوالی غوريان ، هم مرز با ايران است و به گفته ژنرال عظيمی، نقطه ای که نيروهای آمريکايی ممکن است در آن پايگاه نظامی ايجاد کنند، در فاصله پنجاه تا شصت کيلومتری مرز ايران قرار دارد.

عظيمی افزود که در صورتی که نيروهای آمريکايی بخواهند پايگاهی در داخل خاک افغانستان بسازند، باتوجه به فاصله پنجاه کيلومتری که از مرز ايران در نظر گرفته شده، اين موضوع تهديدی عليه امنيت کشور همسايه محسوب نمی شود.

يک سخنگوی نيروهای ائتلاف روز گذشته در گفتگو با خبرنگاران، اين موضوع را تاييد کرد اما گفت که نيروهای ائتلاف، قصد دارند در آن منطقه، مقری برای ارتش افغانستان بسازند.

مقامات آمريکايی نيز قبلاً اعلام کرده بودند که اين کشور قصد دارد، پنج پايگاه برای ارتش ملی افغانستان در ولايتهای کابل، بلخ، پکتيا، قندهار و هرات بسازد.

اما پايگاهی که برای هرات در نظر گرفته شده، قول اردو 207 ظفر است که ماه گذشته در منطقه ميرداوود اين ولايت، گشايش يافت.

بنابراين، اصل ساختن پايگاه نظامی در نزديکی مرز ايران، تقريباً روشن است، اما کسی به درستی نمی داند که نيروهای آمريکايی، اين پايگاه را برای خودشان می سازند يا برای ارتش افغانستان.

جمهوری اسلامی ايران، عليرغم روابط حسنه ای که با دولت تحت حمايت آمريکا در افغانستان دارد، دل خوشی از حضور نظامی ايالات متحده در همسايگی خود ندارد.

گزارشهايی وجود دارد که موضوع ايجاد پايگاه نظامی نيروهای آمريکايی در ولايت هرات، در زمان حاکميت اسماعيل خان بر اين ولايت نيز بارها از سوی نيروهای آمريکايی مطرح شده اما با مخالفت اسماعيل خان مواجه شده بود.

اسماعيل خان، ماه سپتمبر گذشته، با فرمان حامد کرزی از مقام ولايت هرات برکنار شد و جای خود را به محمد خيرخواه، سفير پيشين افغانستان در اوکراين داد.

در جريان درگيری اسماعيل خان با نيروهای تحت امر يک فرمانده ناراضی در ولسوالی شيندند، واحدهايی از نيروهای آمريکايی، در فرودگاه نظامی اين ولسوالی، که دومين پايگاه هوايی مهم افغانستان است، مستقر شدند.

 

هواپيمای مفقود شده‌ ی امريكايی سقوط كرده است

به گزارش وی او ای ، نظاميان ايالات متحده در افغانستان ميگويند در جستجوي يک طياره مفقود شده نظامي با شش سر نشين ميباشد. منابع نظامي ايالات متحده در افغانستان ميگويند طياره نوع CASA-212 با سه نفر ملکي عمله و سه نظامي امريکائي روز شنبه از پايگاه هوائي بگرام در شمال کابل پرواز کرد ولي به مقصدي که حرکت کرده بود و يا کدام ميدان هوائي ديگر مواصلت نکرد. اين منابع ميگويد عمله نجات توجه شانرا بر منطقه کوهستاني مرکزي افغانستان بعد از علايم اوليه که از يک فرستده عاجل بدست آوردند متمرکز ساخته اند. منابع نظامي مشخص نساختند که جستجو در کدام منطقه جريان دارد. همچنان آنها هدف پرواز اين طياره مفقود شده را افشا نساختند. اين طياره تحت قرار داد ايالات متحده براي انتقال عساکر و تجهيزات در افغانستان بود.

به گزارش رويتر، در اطلاعيه‌ي ارتش آمريكا آمده است هواپيماي ترابري غيرنظامي CASA 212 آمريكا روز شنبه مفقود شد و جستجو براي يافتن هواپيما و خدمه‌اش از همان روز آغاز شد.
يک منبع نظامی گفت : هنوز زود است بگوييم براي هواپيما چه حادثه‌اي رخ داده است اما يك منبع امنيتي غرب در كابل گفت كه تصور مي‌رود اين هواپيما روز شنبه در ولايت باميان سقوط كرده و اين احتمال قوي وجود دارد كه كسي زنده نمانده باشد.  همچنين  بعيد به نظر مي‌رسد هواپيما به سلامت در باميان فرود آمده باشد.
وي گفت: همه تصور يك سقوط را دارند حتي اگر آمريكايي‌ها حاضر به گفتن اين حقيقت نباشند.
ارتش آمريكا اعلام كرده كه هواپيما روز شنبه فرودگاه باميان را ترك كرده اما به مقصد نرسيده است.
سرهنگ مارك مك كان، سخنگوي ارتش آمريكا مي‌گويد: در حال حاضر تصور مي‌شود كه هواپيما جايي فرود آمده اما اين كه به سلامت فرود آمده يا دچار حادثه شده معلوم نيست.
به گفته‌ي مك كان ارتش در حال جستجو است و سربازاني در منطقه مستقر شده‌اند. اين هواپيماي كوچك براي پروازهاي كوتاه مدت و جهت كارهاي لوجستيكي در مناطق دور دست به كار گرفته مي ‌شد.

دستگيری يکی از کارمندان بلند پايه خاد در هالند

 

به گزارش بخش پشتوی سايت بی بی سی ، مقامات دادستانی هالند يک کارمند بلند پايه خاد را به علت انجام اعمال جنايات جنگی در اين کشوربازداشت کردند.

جنرال حسام الدين 56 ساله که  از سال 1983 تا 1991 مسئول استخبارات نظامی رژيم بود متهم به انجام اعمال شکنجه  ، نقض کنوانسيون ژنيو و قوانين بين المللی می باشد ، تحت محاکمه قرار خواهد گرفت.

 

حمل سلاح در شهر خوست ممنوع

بی بی سی : همراه داشتن اسلحه در داخل شهر خوست ممنوع شده است. مسئول گارنيزيون  خوست گفت که به همه واحدهای نظامی که در خارج از شهر موقعيت دارند اعلام شده است تا از اين پس مسلح وارد شهر نشوند.

او افزود که تنها گارنيزيون که تامين امنيت شهر را به عهده دارد حق همراه داشتن اسلحه در داخل شهر را دارد. فرمانده گارنيزيون شهر خوست همچنين گفت که از هفته آينده، کسانی که مسلح در شهر خوست ديده شوند بازداشت خواهند شد.

اين تصميم پس از آن گرفته شده است که شهروندان خوست از بی نظميهای افراد مسلح در داخل شهر شکايت کرده بودند.

براساس يک گزارش ديگر ، برنامه همبستگی ملی در ولسوالی های مندوزی، موسی خيل و اسپيری ولايت خوست آغاز شد.

سلامت خان، مسئول برنامه همبستگی ملی ولايت خوست، گفت که ۳۵ ميليون افغانی برای بازسازی جاده ها و تهيه آب آشاميدنی در اين ولسوالی ها به مصرف خواهد رسيد.

پيش از اين ۱۴۰ ميليون پول افغانی برای اجرای پروژه های مشابه در ديگر مناطق ولايت خوست مصرف شده است.

همبستگی ملی برنامه ای است که از سوی وزارت احيا و انکشاف دهات طرح شده و بر اساس آن در سراسر افغانستان پروژههای کوچکی درهر روستا اجرا می شود، به گونه ای که خود مردم در طرح و پشنهاد نوع پروژه و اجرای آن نقش دارند.

برنامه همبستگی ملی از يک ونيم سال پيش آغاز شده است.

گزارش صليب سرخ از شكنجه هاي روحي و بدني زندانيان گوانتانامو

 

همشهری : صليب  سرخ  بين الملل  از شكنجه هاي  روحي  و بدني  زندانيان  در زندان گوانتانامو خبر مي دهد.
به  نوشته  شماره  ديروز روزنامه  نيويورك  تايمز كميته بين المللي  صليب  سرخ  در گزارش  هاي  محرمانه اي  به  دولت  آمريكا اظهار داشته  است  ارتش  آمريكا عمدا از فشارهاي  روحي  و آزار و اذيت  بدني  كه  به  مثابه شكنجه  هستند براي  زندانيان  در خليج  گوانتانامو در كوبا استفاده  كرده است .
اين  اطلاعات  پس  از آن بدست  آمد كه  يك  گروه  بازرسي  صليب  سرخ  ژوئن  گذشته  از زندان  گوانتانامو به  مدت  چند هفته  بازديد كرد.
اين  گروه  كه  شامل  تعدادي  از امدادگران  از جمله  پرسنل  درماني  مجرب  بود،همچنين  اعلام  كرد برخي  پزشكان  و ديگر پرسنل  درماني  در گوانتانامو درروند بازجويي هايي  از زندانيان  دخالت  داشتند كه  نقض  آشكار اصول  اخلاقي پزشكي  است .
آنها اطلاعاتي  را درباره  سلامت  ذهني  زندانيان  و ميزان  آسيب  پذيري  و نقاط ضعف  آنها در اختيار بازجويان  قرار مي دادند.
به  گفته  مقامات  دولت  و ارتش  آمريكا دولت  بوش  با دريافت  اين  گزارش  درماه  ژوئيه  اتهامات  مطرح  شده  در آنرا به  شدت  رد كرد.
اين  گزارش  در ميان  وكلا در كاخ  سفيد، پنتاگون  و وزارت  خارجه  آمريكا وفرمانده  بازداشتگاه  گوانتانامو توزيع  شده  بود .

 

 

آژانس اطلاعاتی باختر

 

 

سیما سمر دوکتورای افتخاری گرفت

 داکتر سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان دکتورای افتخاری حقوق را از دانشگاه البرتای کشور کانادا  دریافت نمود .

به اساس گزارش واصله کمیسیون مستقل حقوق بشر، داکتر سیما سمر ضمن اشتراک در مراسم فراغت ششصد نفر ازدانشجویان دانشگاه البرتا طی بیانیه یی دررابطه به دوره تحصیلی و اجرای وظایف خویش در جهت تامین حقوق بشر ووضعیت فعلی افغانستان توضیحات داده و از فارغان آن دانشگاه تقاضا نمود ، که برای وضعیت بهتر جامعه و تغیر مثبت آن همیشه در تلاش

 

مبارزه علیه مواد مخدر از اولویت های کاری دولت افغانستان است

جاوید لودین سخنگوی ریاست دولت ديروز دریک کنفرانس خبری گفت:" اولویت های کاری دولت افغانستان مبارزه جدی علیه مواد مخدر ، کشت کوکنار و ایجاد زمینه های کشت جاگزین جهت جلوگیری از فقر و خساره دهقانان ، با استفاده از تجارب سه سال گذشته میباشد ".

 او  در مورد تلاش های دولت در مبارزه علیه مواد مخدر ، اعلام کمک امریکا جهت مبارزه با مواد مخدر و دواپاشی مزارع کوکنار از طریق هوا در مربوطات ولایت ننگرهار به خبرنگاران معلومات داده افزود:" یکی از تحولات اخیر اعلام کمک هفتصد ملیون دالری ایالات متحده امریکا به منظور محو کشت کوکنار و مبارزه علیه مواد مخدر به افغانستان میباشد" .

لودین ضمن  که مخالفت دولت رابا دواپاشی از طریق هوا بر مزارع کوکنار در ولسوالی ها ی خوگیانی و شینواری ولایت ننگرهار اعلام کرد گفت:" دولت افغانستان به هیچ کشوری اجازه نمیدهد تا به دوا پاشی در مزارع کوکنار از طریق هوا مبادرت ورزد ".

وی علاوه کرد:" دولت با مردم افغانستان و جامعه بین المللی تعهد مینماید که تا پنج سال آینده در محو کشت کوکنار و مبارزه علیه مواد مخدر به موفقیت های چشمگیری نایل آید"

سینما-تیاتر  دانشگاه تعلیم وتربیه به بهره برداری سپرده شد

ساختمان سینما- تیاتر دانشگاه تعلیم وتربیه که به کمک کشور المان باز سازیشده است ،  ديروز در کابل  گشایش یافت  

دکتور شریف فایض وزیر تحصیلات عالی امروز در مراسم افتتاح ساختمان  این سینما تیاتر از همکاری های کشور المان  در بخشهای تخنیکی و اکادمیک با موسسات تحصیلات عالی افغانستان قدردانی کرد .

درمراسم یاد شده اقای رونالد استیک سفیر المان در کابل از تقویت همکاریهای آن کشور با مردم افغانستان،  اطمینان داد .

دکتور داود راوش رئیس پوهنتون تعلیم و تربیه و اقای نوربرت اشپیتر رئیس گویته انستیتوت  نیزدر مورد  اهمیت و استفاده مناسب علمی ازاین سینما تیاتر  در جهت  رشد فعالیتهای فرهنگی محصلین سخن راندند.

سیمینار آموزش امور مالی دایر شد

سیمینار  آگاهی  از پروسه  مالی ديروز در وزارت  مالیه برگزار گردید .

دراین سیمینار 40 تن از  کارمندان محاسبات ، تادیات ، عواید ،  اداری  و کارمندان  مستوفیت های  ولایات کندز،  تخار، بدخشان  و بغلان اشتراک  دارند .

 این سیمینار  که مدت سه روز دوام میکند،   در مورد آموزش طرز العمل  های جدید  حسابی ،  تغییرات  در قانون مالیاتی ، سیستم  راپور دهی ، عواید ومصارف  ماهانه ،  راپور های  محاسبوی  وکنترول اسناد   دایر گردیده است .

در  این سیمینار ، مشکلات  و نیازمندیهای  مستوفیتها نیز مورد  بررسی قرار  میگیرد .

یک مکتب در ولسوالی جبل السراج اساس گذاشته شد

سنگ تهداب مکتب متوسط ده بالای ولسوالی جبل السراج ولایت پروان ديروز توسط وزرای احیا و انکشاف دهات و امور مهاجرین و عودت کننده گان گذاشته شد .

این مکتب به مصرف یکصدو شصت و شش هزار دالر از بودجه رشد انکشاف منطقوی وزارت احیا و انکشاف دهات در ساحه ششصد و هفتاد و دو متر مربع زمین در دو منزل طی هشت ماه آینده اعمار میگردد .

در ساختمان این مکتب چهارده صنف درسی ، لابراتوار و اتاق کنفرانس درنظر بوده، که گنجایش پنجصد دانش آموزرا دارا میباشد .

 

سلاح و مهمات در کندز بدست آمد

به اثر سعی وتلاش منسوبین امریت مبارزه با جرایم جنائی قوماندانی امنیه ولایت کندز یکمقدار سلاح و مهمات از مربوطات آنولسوالی بدست آمد .

سلاح و مهمات  یاد شده از منزل ایدی گل یکتن از باشنده گان قریه چقدر قشلاق شهر کندز بدست امد که شامل یک دستگاه انفجار دهنده ماین ،هشت  عدد سرگلوله راکت سام ، پنج فیر مرمی راکت انداز ، یک میل کلا شینکوف روسی و یکعراده موتر سراچه میباشد .

عامل این قضیه تحت تحقیق قرار دارد .  طبق یک خبر دیگر ، عده ای از فرماندهان محلی و مجاهدین قریه تکانه ولسوالی جلریز ولایت میدان وردک سلاح و مهمات دست داشته شان را به نماینده گان ریاست عمومی امنیت ملی تسلیم نمودند .

سلاح و مهمات متذکره شامل یک میل دهشکه ، هفتادو هفت فیر مرمی میزائیل ، سه صدوپنج فیر مرمی هاوان 75 ملی متری ، سی فیر راکت انداز، یکصدو شصت فیر مرمی دهشکه ، شصت فیر مرمی هاوان وسط ، سیصد فیر مرمی توپ 82 ملی متری ، بیست فیر مرمی راکت انداز نوع چینائی ،هژده فیر مرمی هاوان 60 ملی متری ، دوصندوق سرگلوله اسلحه مختلف النوع، یکمقدار سامان فالتوی سلاح و مرمی های پیکا بوده که در حضور داشت نماینده گان مردم به موظفین ریاست عمومی امنیت ملی تسلیم داده شد .

هدف از تسلیمدهی این سلاح و مهمات تصمیم گیری مجاهدین بخاطر تامین ثبات دران قریه خوانده شده است .

اسلحه و مهمات تسلیم داده شده به مرکز انتقال داده شد .

این دومین باراست که مجاهدین و قوماندانان قریه تکانه تصمیمات شانرا در رابطه به تسلیمدهی اسلحه دست داشته شان به دولت عملی مینمایند .

سه رشوه گیرنده دستگیر شدند

 سه تن از  مامورین وزارت حج و اوقاف  به اتهام رشوه ستانی  دستگیر  گردیدند .

یک منبع  ریاست عمومی  امنیت ملی  به آژانس  باختر  خبر داد دستگیر شده گان  متهم اند که دربدل  هفتصد دالر  امریکایی  احکام فوق  العاده را  بالای  یکتن  از مراجعین،  جهت ادای  فریضه حج  بیت الله شریف  بفروش  میرساندند .

 متهمین  در مرحله تحقیقات  ابتدایی  به جرم خویش  اعتراف  نموده و دوسیه های  نسبتی شان  به امریت مبارزه  با جرایم جنایی  قوماندانی  امنیه  ولایت کابل  تسلیم داده  شد .

افسران پلیس بغلان تقدیر شدند

پنجاه تن از افسران و ساتنمنان قوماندانی امنیه ولایت بغلان که در وظایف از خود شایستگی نشان داده اند ازسوی فقیر محمد مموزی والی بغلان تقدیر شدند. درمحفلی که به همین مناسبت دایر گردیده بود ، والی بغلان ضمن قدردانی از تلاشهای منسوبین قوماندانی امنیه آنولایت ، تقیر نامه  های  برا آنان  اهداو موفقیت های مزید شانرا آرزو نمود .

مرحله سوم جمع آوری سلاح در ولایت قندهار دیروز آغاز گردید .

مرحله سوم جمع آوری سلاح و ملکی سازی در مربوطات قول اردوی نمبر 2 قندهار دیروز آغاز و 699 تن که قبلا" درجزو تام های غند 191 توپچی ، غند نظم خاص و فرقه هفت پیاده شامل پروگرام دی ، دی ، آ ر گردیده بودند ،  به زنده گی ملکی سوق  قومندان قول اردوی نمبر دو گفت :" لوا 585 لوا هفت زره دار ، قطعات 266 و 165 لوا 884 ، غند 142 انجنیری،  بیز اکمالاتی و فرقه پانزده پیاده،الی اخیر ماه جدی سال جاری یکی پی دیگر شامل پروگرام دی ، دی، آر میگردند . 

کمپاین اهدای خون در هرات راه اندازی شد

 دیروزکمپاین اهدای خون در ولایت هرات برای کمک به نیازمندان خون ، راه اندازی گردید .

داکتر روفه نیازی رئیس صحت ولایت هرات به خبرگذاری باختر گفت :" داکتران ، متخصصین و کارمندان بخش های مختلف ریاست صحت ولایت هرات مقداری از خون خویش را به بانک خون ریاست صحت آنولایت اهداء نمودند ".

جمع کثیری از همشهریان شهر هرات اعم از زنان و مردان در صف های طویل و منظم انتظار نوبت جهت اهدای خون خویش به بانک خون هرات را میکشیدند .

 این کمپاین به مدت یک هفته ادامه داشته و در تمام ساحات و حومه شهر راه اندازی میگردد .

 

مطبوعات

 

 

با توجه به اینکه سران بیش از 150 کشور جهان گردهم آمده اند تا به ادامه کنفرانس  اوتاوا معضله ماین های ضد پرسونل  را درجهان بررسی نموده  ومعاهدهء  منع تولید ماین را امضا کنند ، روزنامه  چراغ هم سرمقاله  ديروزش را به این  مسئله  اختصاص داده و از ماین به عنوان دشمن مخفی یاد کرده است .

سرمقاله  نویس نگاشته است که ، استعمال ماین توسط اردوی افغانستان  زمانی  مروج  شد که با مقاومت گران دریک جنگ  دوام دار درگیر شدند  وازآن  زمان تا اکنون  ماهانه  صد تن قربانی  ماین های کشت شده درافغانستان  اند .

براساس نگاشته  سرمقاله " چراغ"  دوازده سال دیگر وهزینه 500  ملیون دالر لازم است تا افغانستان  ازوجود ماینهایی پاگ گردد که امروز  حیات مردم را به خطر مواجه  ساخته و موجب زیانهای  بیشمار اقتصادی برای زارعان  ، عودت کننده گان  وسایر اقشار  مردم گردیده است .

نکته  قابل توجه درسرمقاله  چراغ این  است که چراغ ادعا کرده است که  موسسات  ماین روبی درافغانستان  شکایت دارند که به دلیل سیاسی نبودن   کارشان  کشور های دوست  موسسات ماین روبی را کمک نمی کنند.

پیشنهاد " چراغ"  درآخر برای بهبود  وضعیت ماین روبی درافغانستان  ونجات جان هزاران انسان این سرزمین موارد ذیل است :

            - استراتیژی دراز مدت طرح گردد

             - مرکز مبارزه با ماین درکشور ایجاد گردد

             - ساحات ماین گذاری شده در نقشه های دقیق نشانی شود و نقشه های  مذکور از کشور های متجاوز دریافت گردد

            - مهارت های مسلکی  ماین پاکان  بالا برده شود

            -  به  خانواده های  شان توجه مبذول گردد

          -  موسسات ماین روبی مدرنیزه شود و برای آگاهی مردم اقدامات بیشتری رویدست گرفته شود

مشکل برق سالهاست که گریبان مردم افغانستان  وبه خصوص پایتخت را گرفته است وچون جنگ های دراز مدت وتداوم آن  درکابل درسالهای  دههء هفتاد ، بیشترین  امکانات برق رسانی را از کابل گرفت، با آنهم ، مردم متوقع  اند که دولت به این مسأله  رسید گی واین مشکل را حل کند.

واقعاً پایتخت  بی برق چگونه متصور خواهد بود ؟

با نزدیک شدن زمستان این مشکل درکابل افزایش می یابد ولی  زورمندان و قدرتمندان همچنان صاحب برق 24  ساعته  اند ومردم نیاز مند وفقیر کابل  از آن بی بهره.

روزنامه ملی انیس بربنیاد این نیاز روز افزون و موجودیت بی عدالتی ها درسرمقاله  اش عنوان می کند که :

                                             اگربرق است ، چرا نیست، اگر نیست چرا است

معنی  طنز آلود این عنوان  واقعیت تلخی است که دربالا به آن اشاره کردیم . ببینیم که انیس درزیر این رکلام  تلخ وطنز آلود،  چه درچانته دارد.

نویسنده  سرمقاله آورده است که بازمستان مشکلات مردم از ناحیه برق افزایش می یابد و با آنکه تنها 5  درصد مردم درافغانستان  از نعمت برق برخوردار اند ، درکابل دستیابی مردم به برق  به یک  امر رویایی مبدل شده است واین درحالیست  که ما درآغاز  فصل جدیدی از  حیات خود هستیم  و پس از سه سال از گذشت حکومات موقت و انتقالی، کابل همچنان  از تسهیلات  لازم اقتصادی و اجتماعی  برخوردار نگردیده است .

نویسنده می افزاید که  با درنظر داشت انتقادات مردم از  وزارت آب و برق  آن ارگان  نمی تواند نیاز مردم را برآورده  سازد درحالیکه  بار ها وعده عرضه برق را به مردم داده بود .

نویسنده می پذیرد که مشکلات وجود دارد و دستگاه های  مولد برق درکابل کهنه و استهلاک  شده اند، ولی سوال اساسی دراین است که چرا  مسوولان وزارت آب و برق  نتوانسته اند کمک های  وعده داده شده را جذب کنند ؟

حرف آخر اینکه انیس  تاکید دارد که مسولان وزارت آب و برق نباید  با ارائه  برنامه  های غیر عملی ودراز مدت، مرد م را فریب  بدهند و ناتوانی خود را  در پشت این وعده ها پنهان  سازند، بلکه راه  های عملی را جستجو و کمک های  کشور های دوست را درزمینه جلب نمایند.

مرض ایدس  تاچند سال  پیش درافغانستان  درحالی ناشناخته  بود که سالانه این  مرض درسراسر جهان  هزاران تن را قربانی می گرفت.

اکنون از سه سال به این سوء سرو کله این مرض مهلک  وکشنده  که تداوی آن هزینه وخرچ می  زیاد می طلبد ، درافغانستان  پیدا شده و درجریان سال جاری اولین قربانی های خود را گرفت ( سه تن  از اثر ابتلا به ایدس جان باختند ).

اکنون رقم دقیق مبتلایان به این مرض دقیق معلوم نیست ولی حدس زده می شود  که شاید در حدود 250 – 600  تن به ویروس HIV  آلوده باشند و شاید این رقم به مرور زمان  وادامه عودت  مهاجرین از خارج کشور افزایش یابد .

روزنامه  اصلاح این هشدار را برای  عنوان سرمقاله اش برگزیده و نگاشته است :

            ایدس دنیا را تهدید می کند

نویسنده درسرمقاله اش نگاشته است که ایدس اکنون به مثابه  یک چالش  جدی فرا راه  مردم جهان قرار دارد. واین مرض در  افریقا ، قربانیان بیشماری گرفته  است،   درحالیکه درافغانستان  از اثر مهاجرت و عودت  ازامریکا،  افریقا  و اروپا،   تعداد مبتلایان رو به افزایش است و آمار رسمی حاکی  از آن است  که این تعداد  به 250  تن می رسد .

نویسنده سرمقاله اصلاح به این نظر است که  به دلیل  فقدان  امکانات وتسهیلات  صحی در کشور  ما، رقم دقیق مبتلایان معلو م نیست  ولازم است که  در برابر خطر این مرض با در نظر داشت تعلیمات دین اسلام  به مبارزه   گردد. دراین ارتباط  تأکید اصلاح  این است که  ملاامامان  مساجد و سایر اماکن  به تبلیغ علیه ایدس پرداخته  وبا ارشاد تعالیم والای اسلام از  مقاربت های نامشروع  درجامعه جلو گیری کنند .

روزنامه هیواد  سرمقاله اش را  در خصوص برچیدن بساط حاکمان محلی نگاشته است و مشخصاً  اینگونه عنوان سرمقاله اش است:   تصفیه حاکمان محلی چه وقت آغاز می شود ؟

نویسنده سرمقاله  می آورد که یکی از مشکلات بنیادی افغانستان  درسه سال گذشته   ، موجودیت  حاکمان  محلی بود که نه تنها  درجهت  برآورده  شدن اهداف  دولت کار نکردند، بلکه در بسا مواقع با ایجاد موانع و جنجال  ها ، جلو تطبیق برنامه های  دولت را نیز گرفتند  و از این بابت وقت زیادی را  صرف فراهم آوری قناعت و آشتی آنان گردند .

سرمقاله مشعر است که ریشه اصلی بروز این بحران دراین نکته  بود که مسولان  ولایات   و ولسوالی ها از سوی  مرکز نه بلکه بربنیاد داشتن قدرت محلی تعین شده و این کار تاحد ازمیان  رفتن اداره وبروز فساد ادامه یافت و سبب شد که کشت کوکنار درسراسر کشورگسترش یابد.

روزنامه  هیواد با درنظر داشت آنچه دربالا به آن اشاره شد می نویسد که اکنون  زمان آن  فرارسیده است که اقای کرزی  پس از گزینش کابینه اش به تصفیه ولایات و ولسوالی ها پرداخته و افراد لایق وکاردان را به آن سمت ها بگمارد ، زیرا درحقیقت  این حلقه  است که دولت  را با مردم وصل می سازد .

این کار از آن رو  نیز از نظر نویسندهء اهمیت دارد که  احکام و فرامین دولت مرکزی درسراسر   کشور عملی گردد و درصورت  برآورده نشدن این مأمول  مردم بر روند  جاری بی اعتماد خواهند شد  که کامیابی های دیگر در  عرصه های دیگر را به مشکل  مواجه می سازد .

روزنامه  آرما ن ملی  دولت را به  صبر  و شکیبایی و تحمل  فرا می خواند.

آرمان  می نویسد که اصلاح جامعه  از اصلاح خانواده آغاز می شود ، زیرا  این خانواده  ها هستند که جامعه  را تشکیل میدهند و این درحالیست که افراد جامعه نیز با ید مسوولیت های خود را درک کنند و در فرجام رهبری برای این جامعه نیز لازم  است که  اکنون مردم ما آن را در انتخابات برگزیده اند .

تأکید ارمان  ملی به این است که  زعیم آینده  کشور برای بر آورده شدن امیال و آرزو های مردم  بکوشد  ودراین راستا شکیبا و برده بار باشد و به سخنان مردم گوش  بدهد .

آرمان از نکته مهمی  یاد می کند و آن اینست که  دولت و مسولان آن باید  به انتقاد های رسانه ها  برخورد عجولانه  وشتابزده نکنند بلکه این انتقادات باید با حوصله  مندی و دقت شنیده شده و روی آن غور گردد. درغیر آن ، حکومت وکابینه  درصورت برخورد عجولانه  وشتابزده  مسخره  خواهد شد .

اراده  گویی  بو برده است که  شاید تعدادی  از وزرای  سابق به کابینه  جدید  راه می یابند که درسرمقاله اش عنوان کرده است :  کار، باید معیار  گزینش وزرای پیشین  درکابینه جدید باشد

سرمقاله  زیر این عنوان  مشعر است که  اعلان کابینه جدید  که باید مطابق قانون اساسی  پس از ختم انتخابات  و اعلان نتایج  آن  تایکماه  انجام شود ،  موجب شده است  که  نوعی بی میلی و رخوت  درکار ادارات  بوجود آید و همه دریک نوع بلاتکلیفی  گرفتار شده اند .

سرمقاله نویس با یاد آوری  نگرانی های مردم  نگاشته است که  باید منطبق  به قانون اساسی  کشور، وزیر،   شخص کاردان شایسته و آگاه باشد و هم اگر اشخاصی از کابینه سابق به این کابینه راه می یابند، کار کرد های سه سال  گذشته آنان  ارزیابی وبعداً به کابینه  راه یابند ، زیرا این خواست مردم است  ورئیس دولت  که با آرای مردم برگزیده شده است، باید  درجهت برآورده شدن  خواست های مردم عمل کند .

آرمان ملی : نیروهای ائتلاف در پی حادثهء بتی کوت از مردم افغانستان معذرت خواستند

"ماکوشش می کنیم عنعنات مردم افغانستان را احترام نماییم "

نیروهای ائتلاف بین المللی  به رهبری امریکا  دیروز طی یک کنفرانس خبری  از بروز حادثهء  دستگیری  چهار نفر  به شمول یک زن درولسوالی بتی کوت  ولایت ننگرهار  از مردم افغانستان معذرت  خواست.

خبرنگار ما گزارش داد:

اقای  مارک میکن سخنگوی  نیروهای ائتلاف  بین المللی  به رهبری امریکا  دیروز طی کنفرانس  مطبوعاتی نوبتی این قوا که  درمقر ادارهء مطبوعاتی  شان دایرگردید  از گرفتاری  چهار تن به شمول یک زن درولسوالی  بتی کوت  ولایت ننگرهار  معذرت خواسته افزود که نظامیان امریکایی با سنن و عنعنات  مردم افغانستان  بلد هستند ، ما کوشش مکنیم تا این  عنعنات و سنن پسندیدهء  افغانها را  احترام نماییم ، البته گرفتاری  این چهار تن که از سوی  افراد موظف  نظامی زن درصفوف قوای امریکایی  صورت گرفته ، سبب اصلی آن یک سوء تفاهم بوده و حساسیت  بسیار جدی  را با ر آورده است .

نیروهای ائتلاف  بین المللی  در نیمه های شب  شنبه طی یک عملیات هوایی و زمینی در قریهء باریک  آب ولسوالی  بتی کوت  ولایت ننگرهار یک زن و سه مرد را با خود  بردند که پس از سپری شدن چند ساعت  به وساطت حاجی  حضرت علی قوماندان امنیهء  ولایت ننگرهار  آزاد و به خانواده های شان  سپرده شدند .

سفارت ایالات متحدهء امریکا روز یکشنبه  طی اعلامیه یی اظهار داشت که نیروهای  ائتلاف  بین المللی ، آیساف  ونیروهای  دولت افغانستان  دربرابر تروریستان فعالیت های مشترکی  را انجام میدهند ،زیرا تروریستان  القاعده  از راه های مختلف ، پروسهء  امنیت و دموکراسی را میخواهند مختل نمایند.

دراعلامیه  آمده است که  تروریستان القاعده  ازوجود زنان واکثراً  از لباس زنانه  استفاده کرده و  اهداف شوم  خویش را پیاده  میکنند.

دراعلامیه  همچنان آمده است  نیروهای  ائتلاف بین المللی  در ننگرهار از روز های اخیر اکتوبر تاحال در  عملیات علیه  تروریستان مصروف  اند که دراثر آن نه  تن از آنها کشته  وهجده تن  دیگر آنان دستگیر گردیده اند  که به  تعقیب  همین عملیات  روز شنبه یک زن افغان  برای بیست و چهار ساعت درنظارت  قرار گرفت ، زیرا شوهر  نامبرده از همکاران نزدیک گروه  القاعده در ننگرهار بود .

دراعلامیه  آمده است که  بررسی  ودستگیری این زن توسط زنان  نظامی  قوای  امریکایی صورت گرفته است .

آرمان ملی : سه تن به شمول یک زن  ویک طفل  دراثر اصابت هاوان زخمی شدند

ولسوالی واته پور ولایت  کنرهار عصرروز یکشنبه مورد  حملات راکتی مخالفین  دولت قرار گرفت که دراثر آن سه  تن از افراد ملکی محلی زخمی گردیدند .

محمد عارف نظامی  معاون قوماندان امنیهء  ولایت کنرها طی یک تماس تیلفونی با خبرنگار ما در ننگرهار گفت:  عصرروز یکشنبه  فیر هاوان که از نقاط  بلند ولسوالی فیر شده  بود درمرکز  واطراف  مقر ولسوالی اصابت نمود و  در اثر آن  سه تن به شمول یک زن  ویک طفل زخمی گردیدند .

نامبرده اضافه  نمود: نیروهای  دولتی به جواب متقابل پرداختند  ومهاجمان مجبور به فرار گردیدند .

گفته میشود  ولسوالی واته  پور طی چند هفتهء  گذشته دوبار مورد  حملهء راکتی  وهاوان دشمنان دولت قرار گرفته است .

آرمان ملی : نیمی از افراد مسلح  غیر مسوول  درکشور خلع سلاح شده اند

طبق گزارش آژانس خبررسانی المان  سازمان ملل متحد  طی یک اعلامیهء منتشر شده از جانب آن سازمان  گفته است که  نیمی از افراد  مسلح در افغانستان  خلع سلاح  گردیده و به زنده گی  ملکی سوق گردیده اند .

این افراد  مسلح  طی چهارده  سال جهاد در برابر شوروی ها  جنگ میکردند . زمانیکه  در سال 2003  میلادی  پروگرام  خلع سلاح  یا دی دی آر  درافغانستان  آغاز گردید ، شمار  این افراد به صد هزار تن میرسید، اما مسوولین  دولت افغانستان  و سازمان ملل به  زودی آگاه گردیدند  که قوماندانان، افراد مسلح  غیر مسوول ، تعداد افراد  خویش را بسیار  زاید نشان داده بودند  تا از معاش  وامتیازات  آنها  به نفع شخصی  خویش استفاده  نمایند .

اما مسوولین  خلع سلاح  وسازمان ملل متحد  حالا این رقم  را به پنجاه  هزار نفر بالغ  نموده اند  وگفته اند  که اضافه  از  بیست و پنج هزار نفر  تا حال سلاح خود  را تسلیم  وبه زنده گی ملکی  رو آورده اند .

آرمان ملی : بند سلما از طرف کشور  هند باز سازی میگردد

بند برق سلما از طرف  کشور هند با مصرف  هشتار میلیون  دالر باز سازی  میگردد.

دفتر قونسلگری  هند در ولایت هرات گفته است  که موضوع  مساعدت برای باز سازی بند برق سلما  درکابینهء  هند مطرح  وتصویب شده است .

شیرینی وایسن قونسل  هند درولایت  هرات گفته است  کار این پروژه  تا یک ماه دیگر  با هزینهء  هشتاد میلیون  دالر آغاز  میشود .

قونسل هند این  اظهارات  را درملاقاتی  با خیرالله  خیرخواه والی هرات  مطرح کرده است .

آرمان ملی : تجاوز تکان دهندهء جنسی برکودکان

تعداد زیادی از مردم  ولایت قندهار  از افراد غیر مسوول شکایت دارند  و گفته اند  که آنها بر  کودکان تعرض جنسی میکنند  وفامیل  آنها را با  سلاح تهدید می نمایند که مقامات  امنیتی را در  جریان قرار ندهند .

عاملین  تعرض جنسی بر  کودکان  دردوران  حاکمیت طالبان به جزای  شدید مواجه میشدند .

اما مردم  محل شکایت  دارند که دردوران حکومت  انتقالی یک تعداد زیاد افراد نا مناسب  سلاح به دست گرفته  ودست  به جرایم جنسی میزنند.

انجنیر عبد القادر نورزی مسوول  دفتر حقوق بشر درولایت  قندهار درزمینه گفت:

دراین  شک نیست که  یک رقم  قابل ملاحظهء  راپور تعرضات  جنسی به دفتر  حقوق بشر  مواصلت نموده است  که این تعرضات  غالباً  از طرف افراد  مسلح پلیس  صورت می گیرد .

نامبرده  افزود: بالای  یک کودک  صنف سوم مکتب ابتدایی میرویس مینه از طرف یک  شخص تعرض  جنسی صورت گرفته است.  همچنان یک کودک چهار ساله نیز از طرف  یک شخص مورد تجاوز  جنس قرار گرفته است .

اما مسوولین  قوماندانی امنیهء ولایت  قندهار گفته  اند که این گونه اشخاص  گرفتار گردیده  اند و مطابق قانون جاری دولت به آنها جزا داده خواهد  شد . ازجانبی  مسوولین حقوق  بشر درولایت  قندهار از بروز وقایع تعرض جنسی  بالای کودکان  ابراز  نگرانی نمودند.

مسوولین حقوق  بشر  و مردم محل  افراد غیر  مسوول را متهم  به این قضایا  میدانند  ومیگویند  تا زمانیکه خلع سلاح  صورت نگیرد  ودرادارات امنیتی اصلاحات  صورت نگیرد  جلو گیری  از این اعمال نامناسب، مشکل به نظر میرسد.

مسوول حقوق بشردر قندهار گفت :  اینکه تاحال عاملین  این گونه جنایات  به جزا نرسیده  اند،  آنها از طرف  قوماندانان  وآمرین  خود حمایه میگردد و ازجانبی مسوولین  محلی دربرابراین جنایتکاران  خود را کم زور احساس می کنند .

چراغ : دور دوم ورکشاپ جندر دروزارت امورزنان آغاز گردید

این پروگرام امسال در 6 وزارتخانه و5 ولایت تطبیق میگردد

دور اول ورکشاپ جندر  که قبلاً آغاز  گردیده بود اختتام یافته واینک دور دوم آن برای  شش وزارتخانه که از جمله وزارت حج و اوقاف میباشد دیروز به اشتراک 22  تن از منسوبین حج و اوقاف  وتعدادی از پرسونل  وزارت امور زنان شامل طبقه  ذکور و اناث آغاز گردید.

سید باقر امیری ترینر جندر وزارت امورزنان  به هندوکش  گفت : سال گذشته این  پروگرام در پنج  وزارتخانه  و پنج ولایت  وامسال در شش وزارتخانه  وپنج ولایت تطبیق گردیده ما از نتایج آن کاملاً  راضی هستیم .

همچنان یک تن از اشتراک کننده گان  این ورکشاپ  شکریه رمز مدیراداری ریاست امور خواهران وزارت حج و اوقاف ضمن اظهار  خورسندی از تدویر چنین ورکشاپها گفت:  آنچه ما دراین  جا آموختیم فوق العاده  موثر است واقعاً  آن چه را دراین  ورکشاپ داشتیم قبلاً متوجه آن نبودیم . گفتنیست  تمویل کننده مالی این پروگرام UNDP میباشد ومدت چهار روز ادامه خواهد داشت.

چراغ : شفاخانه رابعه بلخی اعمار مجدد میگردد

20 افسر امریکایی و اروپایی  به وزارتهای  مربوطه درصورت  ضرورت مشوره میدهند

دگروال جان ستفورد رئیس تیم ارتباطی وزارتخانه  های افغانستان  در قوماندانی  عمومی نیروهای  ائتلاف امروز طی یک کنفرانس  مطبوعاتی  گفت: تیم ارتباطی  دارای یک بودجه  شش ملیون دالری بوده  که این پول جهت  کمک به وزارتخانه  ها به مصرف  میرسد ، پروژه  های که تاکنون انجام  شده ویا در حالت  اجرا است ازجمله  ترمیم وباز سازی شفاخانه  رابعه بلخی  واعمار یک مرکز صحی جهت تداوی  مریضان سوخته گی درهرات  وغیره  میباشد. همچنان یک پروژه  چندین  ملیون  دالری دیگر جهت  اعمار مجدد شفاخانه رابعه بلخی اخیراً درنظر  گرفته شده است . وی افزود که تیم ارتباطی متشکل از 20  افسر امریکایی  واروپایی بوده که هریکی  ویا دو افسر این تیم با یک وزارتخانه کار مینمایند ودروزارتخانه های مربوطه  شان درصورت  ضرورت  مشوره  نیز میدهند ، وظیفه این تیم  به طور  مشخص هماهنگی تلاشها به منظور  اعمار ظرفیتها درداخل  حکومت افغانستان  میباشد . این تیم با سه ارگان ، قوماندانی قوای نظامی امریکا در کابل، تیمهای  باز سازی ولایتی  درولایات و حکومت افغانستان درتماس میباشد. گفتنیست  کمکهای این تیم درباز سازی  بخشی از پوهنتون کابل صورت گرفته و همچنان  مقدار زیادی لوازم  واثاثیه  های مختلف را برای پلیس  ملی خریداری و مساعدت نموده است .